Předchozí 0038 Následující
str. 37

bách a jaký je nyní. Které budovy jsou zvýšené na poschodí?

Podejte charakteristiku stavebních typů, které jsou pro kraj význačné, a naznačte, jaký byl jejich vývoj. Uveďte, jakých materiálů se v různých dobách používalo pro různé budovy i jejich části, jaké byly a jsou jejich výhody i nevýhody (mezi jinými i ceny) a kdo stavbu prováděl (hospodář s domácími lidmi, zedníci a pod.). Naznačte úpravu obydlí i dvorů, pojednejte

o udržování staveb vůbec a o opatřeních proti počasí, jmenovitě v zimě (na př. obloží-li se domy nebo chlévy roštím, dřívím, postaví-li se zvláštní ochranné stěny u síně atd.).

Stavební materiál a konstrukci stavby nutno popisovat u každého druhu budov zvlášť, u obytných domů

i u stavení hospodářských. Uveďte, zda jsou zděné (z jakých cihel, jak vyráběných) neb zda jsou kamenné, z hrázděného zdiva, nabíjené z hlíny nebo zda jsou celé dřevěné, a to opět zda jsou roubené nebo stavěné do sloupů a pod. Bedlivě si všímejte, jakým způsobem se kladou základy a v jakých rozměrech, jak se buduje podezdívka, jak jsou zaroubeny různé trámy (zejména základní a podstřešní), jak se nastavují, jakým způsobem jsou otesány, jak se vyplňují mezery mezi nimi; jak se zasazují dveře i okna (jejichž vývoj během dob je zvláště zajímavý), vždy s udáním rozměrů a s ohledem na dobu vzniku; jak se buduje strop, krov, štít, jak se umisťují krokve, s jakým sklonem a v jakých rozměrech. Staví se hřeben, stolice, kukly a jiné? Jaká je krytina střechy? U všech součástí sledujte variace na celém území kraje a hleďte je vysvětlit. U všech uveďte domácí názvy a připojte náčrty konstrukce. Popište i zápraží a úpravu domu před vchodem a uveďte, staví-li se závětří, loubí, žudro a pod.

Popsavše tektoniku a konstrukci budov, přikročte k rozvrhu vnitřku obydlí a k popisu jeho vývoje. Od-


Předchozí   Následující