Předchozí 0037 Následující
str. 36

Místní jména.

V souvislosti se sídly a osadami možno probírati důležitý obor vlastivědného poznání, velmi významný pro osídlení, historii i pro jazykozpyt, totiž místní a pomístní jména. Shromážděte nejdříve jména obcí a osad, mimo to i přezdívky obcí i obyvatel a uveďte jejich odůvodnění. Dále zaznamenejte místní názvy kopců, svahů. údolí, vod atd. Konečně podrobně vypočtěte a proberte i pomístní názvy, t. j. jména pozemků, lesů, pastvin, polních tratí a j. Všechny tyto názvy zjistěte jednak podle tradice, pokud sahá pamět lidu, podle katastrálních map a konečně i podle historických pramenů, jako jsou místní urbáře, berní role z r. 1653 a j. Všechna jména rozepisujte na lístky, na kterých bude zaznamenáno jméno nynější i všechny názvy starší (zapsané novým pravopisem), pramen a stručný popis dotyčného místa. V národopisném soupise budiž pak zařazena Studie, zpracovaná na základě sebraných dat.

Obydlí a hospodářské příslušenství.

Především jest třeba objasnit situaci jednotlivých hospodářství v plánu vesnice, a to statků, chalup i domků zvlášť a určit orientaci jejich průčelí, zejména k cestě a návsi. Kromě nich upozorněte i na zvláštní typy vesnického obydlí nebo i jiné budovy, jako jsou osamocené dvorce, boudy, příbytky v zemi a j.

Pak rozeberte různé typy hospodářství a situaci jednotlivých jejich budov, jak jsou sestaveny kolem dvora. Uveďte, na kterých stranách obklopují dvůr, zda na dvou či na třech stranách nebo zda jej uzavírají se všech stran (uzavřený typ čtyřúhelný). Vyznačte, kde stojí které stavení (obydlí, chlévy, špýchar, stodola, výměnek a j.) a popište, zda stojí odděleně nebo ve spojení s budovou jinou. Připojte půdorysy charakteristických typů a naznačte na nich, jaký byl stav ve starších do-


Předchozí   Následující