Předchozí 0036 Následující
str. 35

sty, nebo jsou to obce s podélnou návsí, opět různého tvaru. Kromě těchto případů mohou být obce i rozptýlené po velkém prostranství, takže jednotlivá hospodářství leží o samotě nebo malé jejich skupinky jsou rozesety na všechny strany od většího nebo menšího jádra obce. Popište rozložení a tvar vesnic, jak vypadají dnes. K popisu přikládejte vždy i plány typických ves-nic, staré i nové. Po vytčení dnešního stavu rozeberte v úvaze plány vesnic a snažte se zjistit, jaký je starší nebo i původní jejich typ na základě starších katastrálních map a pozemkových záznamů, neboť leckdy se tvar dědiny během věků podstatně změnil: vzrůstem obyvatelstva, novým dělením půdy, zásahem panstva, vznikem průmyslového podniku a pod.*) Pro studium vývoje je důležitá zvláště poloha starých gruntů a poloha chalup, které se od nich oddělily. V popisu vsi dlužno vyznačit i společný obecní majetek, tvar i uspořádání návsi a bezprostřední okolí vsi čili humna. Věnujte pozornost i cestám v obci, jejich poloze, stáří a významu.

Zároveň s popisem typu obce je třeba probírati ochoz vsi

a rozložení pozemků, patřících starým usedlostem, a to z doby nejen nynpější, nýbrž i z doby pokud možno nejstarší: zda byl katastr rozdělen v celistvé kom-pleksy polí nebo v rovné dlouhé lány, zda byl dělen paprskovitě nebo vějířovitě nebo jinak. Sledujte vývoj tohoto dělení v různých dobách, sledujte i další dělení pozemků mezi pozdější majitele a dnešní stav. Zároveň poukažte na obecní majetek a majetek starousedlíků (pastviny, lesy atd.) a jeho polohu. V přirovnání uveďte i majetek panský.


*) Staré katastrální mapy pocházejí v českých zemích z doby josefínské z 80tých let 18. věku a t. zv. mapy stabilního katastru se datují již z první polovice 19. století. V patrimoniálních archivech najdeme leckdy i jiné staré mapy některých vesnic panstv'

Předchozí   Následující