Předchozí 0046 Následující
str. 45

vlastní potřebě, co je určeno na prodej, co naopak musí přikupovat. Tytéž poměry charakterisujte v dobách minulých a podejte přehled změn. Docela stručně se zmiňte

o současném vzestupu zemědělství, o družstvech, školách atd.

Popište, jak jsou různé druhy půdy rozloženy kolem vesnice*) a jak jsou rozděleny mezi různé majitele: sedláky, chalupníky atd. Kolik a jakého druhu půdy připadá na jedno hospodářství, na grunt, chalupu, podse-dek a j.? Jak se dělí usedlosti podle rozsahu půdy a jak se jmenují? Výhodné je postupovat od minulosti, od rozdělení starých lánů, při čemž se vylíčí, jak se půda drobila (dělením, zakupováním se jiných, po př.

i přespolních a pod.) anebo jak se zcelovala, ať jednotlivci nebo obcemi. Neopomeňte vytknout příčiny toho. Jaké byly ceny pozemků a jaké jsou nyní? Jak sousedí pozemky jednotlivých usedlostí? Jak jsou ohraničeny? Vyznačte statek obecní, kmenové jmění obce, majetek starousedlíků, na Moravě singularistů, na Slovensku urbarialistů a kompossesoráty.

Které plodiny se pěstují a v jakém množství? Které se pěstovaly dříve a jaké změny nastaly průběhem dob? Které druhy se pěstovaly dříve a nyní? Pokud závisí pěstování určitých plodin na složení půdy a poloze polí?

Postup práce při obdělávání polí je pro lidovou kulturu velmi významný. Proto jej popište podrobně se všemi názvy, jak se konal v různých okrscích dříve i jak se koná nyní. Jak se střídalo využití půdy a osetí v různých dobách? Jak se připravuje půda? Popište úhoření a hnojení (jakých hnojiv se používá, v jakém množství, jak často, kdy se hnojí), popište veškeré orání podzimní i jarní s udáním, jak hluboko se oře, kolikrát a čím, jak se dělí záhony, jak se kladou brázdy a jak se nazývají; jak se vláčí, válí; jak a kdy se seje a sází a jak hluboko;


*) Pomístná jména byla uvedena již dříve.

Předchozí   Následující