Předchozí 0080 Následující
str. 79

šleháni proutkem), na Silvestra a na Nový rok? (Konaly se na př. věštby a různé zvyky, aby nastávající rok byl šťastný, přicházeli návštěvníci, čeládka nastupovala službu a j.) Jaké zvyky byly obvyklé v den sv. Tří králů? Chodili do domů tři králové? Kdo je představoval a jak si počínali? Nosili jesličky, hvězdu atd.? Konala se tříkrálová hra a kdo se jí zúčastnil? Chodil koledou kněz a učitel?

Po vánocích jsou významné zvláště svátky sv. Antonína, Fabiána a Šebestiána, Obrácení sv. Pavla a Hromnic. Zimní období končí čas masopustní. Vyznačte, jak se slavila tato doba, zejména poslední tři dny. Popište průvody, které se konaly po vsích, kdo se jich účastnil a co činili účastníci. (Všímejte si zvláště masek klibny [brůnyj, kozlíků, medvěda a jiných zvířat, Perchty [Šperechty] a j.) Rozlišujte masky doby povánoční a průvody („maškarády“) posledních maso-pustních dnů čili ostatků. Jak se nazývají tyto ostatkové průvody? (Voračky, hřebenáři, „pod šable“ a j.) Byl při nich vázán děvčatům na nohu klát? Byl vytahován pluh? Chodili účastníci s rožněm a tančili se šavlemi? Vybírali peníze na tanec? Konaly i dívky obchůzky, aby získaly peníze na zábavy? Jaké společenské zábavy byly pořádány na konci masopustu a jak se nazývaly? (Šplochan, šedivek a pod.) Jaké zvyky se zachovávaly při nich? (Děvčata hostila mládence, přinesla koláče, byla „sázena" za stůl, aby platila atd.) Tančily se zvláštní tance? Popište zakončení masopustu, jeho pochování, zvyky popeleční středy a pytlového čtvrtku.

O postní době zaznamenejte především, pokud byl zachováván půst v jídle i jiném (v kouření, pytlačení, pohlavních stycích a pod.). V toto období spadají významné svátky: sv. Blažeje, kdy se lidé chránili před bolestmi v krku a konaly se obchůzky školní mládeže, sv. Agáty, sv. Doroty (významný hrou o sv. Do-


Předchozí   Následující