Předchozí 0082 Následující
str. 81

kraslic. (Jejich výzdoba patří však do kapitoly o výtvarném umění.) Pátrejte po tradicích, zda naděluje vajíčka skřivánek nebo kohout. Vyptejte se na hry, které se konaly s vejci. Nezapomeňte pečiva a různých jídel velikonočního týdne.

Důležité jsou obyčeje, zachovávané v den sv. Jiří, zejména ony, které se vztahují k hospodářství a k přírodě. Byly pořádány v den sv. Marka průvody do polí? Popište podrobně obyčeje, konané o večeru filipojakubském a na prvního máje. Jaké úkony a jaké předměty měly zabezpečit a ochránit dům a hospodářství a proč? Byly páleny ohně? Kdy byly stavěny máje, komu, kolik a kdo tak činil? Stavěl-li se společný ináj, kdy byl kácen? Konaly se toho dne průvody po vsi? Kteří byli účastníci a jak si počínali? Býval volen král a královna? Volba krále, královny, po případě i lenocha, hovnivála a pod. častěji bývala spojena se svatodušními svátky. Jak nazývá lid svatodušní svátky a jaké obyčeje zachovává v ony dny? Jak se dala volba krále (závody a pod.) a jaký byl jeho úkol? Popište postup celé slavnosti, její účastníky a jejich jednání i proslovy. Jak se končila celá hra? Významné je spojení zvyků „královské hry" se závody a koupáním.) Chodily ve vašem kraji i králenky a tančily obřadné tance? Popište je a vyznačte i okolnosti, za kterých se průvody pořádaly, na př. čištění studánek a j. Konaly se v ony dny jiné obřadné tance a hry dívek?

Které zvyky provázejí svátek Nanebevstoupení Páně, Nalezení sv. kříže, tří ledových mužů, sv. Urbana, křížové dni a den sv. Floriana? Vyzvěďte, v které dny se čistívaly studánky a od kterého dne je dovoleno se koupati v tekoucích vodách. Popište veškery prosebné průvody do polí, jež byly pořádány v létě.

V letním období kromě svátku sv. Trojice je významný zvláště den Božího těla. K čemu užívá lid květin a ratolestí od oltářů? Jaké tradice se pojí ke dni


Předchozí   Následující