Předchozí 0083 Následující
str. 82

sv. Víta a Medarda? K svátku sv. Jana Křtitele seskupila se celá řada obyčejů a pověr. Popište zábavy u ohňů a obchůzky s pochodněmi (sobotky). Vyzvěďte, které byliny se sbíraly a k jakému účelu. Byly stlány pod stůl? Jaká kouzla konaly dívky vdavekchtivé? Jaké zvyky měly zvýšit úrodu polí a luk a zdraví lidí? (Na př. lidé se váleli po osení, stírali rosu atd. Proč?) Jaké jiné zvyky byly zachovávány a jaká kouzla se konávala? Vypište, které obyčeje se pojí k svátkům sv. Petra a Pavla, sv. Markéty a sv. Jakuba? (Na př. s věže býval shazován kozel.)

V letním období nastávají důležité starosti o úrodu polí a většina obyčejů se vztahuje k polní práci. Zjistěte, v které dny začíná žatva a sklizeň ostatních plodin. Jaké obyčeje se pojí ke dni sv. Bartoloměje? Kdy se zakazuje koupání a kdy se uzavírají živočichové do země?

V podzimním čase využívá se darů léta a slaví se posvícení. Uveďte, v které dny se pořádá, jakým způsobem se slaví (jaká jídla se připravují, kdo je pozván a pod.) a jaké zvyky se k němu připojují. Často býval stínán o posvícení beránek nebo byl mlácen (nebo případně i stínán) kohout nebo kačer. Vyznačte, kdo se účastnil těchto zábav, a popište celý postup slavnosti se všemi proslovy a jmény. Na Slovensku se konávala slavnost, při které se husám trhala hlava.

Mezi poslední svátky podzimu patří dny sv. Michala a Havla, svátek Všech svatých a Dušiček. Popište zvyky, zachovávané v tyto svátky a v období předadvent-ním.


Předchozí   Následující