Předchozí 0086 Následující
str. 85

jde žábu babit, had pomáhá člověku a j.) a o vztazích mezi zvířaty? Věří se v obzvláštní moc některých živočichů anebo jejich údů a částí? Ke kterým z nich chovají lidé zvláštní úctu, proč a jak ji projevují? Ke kterým naopak cítí odpor a pronásledují je? Proč?

Pátrejte po názorech lidu na stromy, keře a rostliny vůbec. Jaké podání koluje o jejich stvoření, o jejich podobě, květech a plodech? Co se vypravuje o spojitosti stromů s lidmi nebo s duchy? Věří se v mimořádnou moc některých rostlin (na př. kapradí, laskavce, devětsilu a j.) a v jakém ohledu působí? (Léčivé rostliny popište v odstavci, věnovaném lidovému lékařství.) Které stromy a byliny se těší obzvláštní úctě a jak je projevována? Jaký symbolický význam se připisuje květinám? Jaké názory vládnou o pěstování různých bylin a stromů? (Na př. jak a kdy se sázejí a pod.)

Neopomeňte vyzvědět i názory lidu na člověka, jeho stvoření, podobu a vzhled různých částí těla, jakož i názory na různé národy a plemena lidská.

K tomuto odstavci připojte i úvaliu o víře lidu v rámci křestanského náboženství; zejména zachyťte jeho názory na nebe, ráj a peklo, na anděly a zejména na ďábla: na př. co věří lid o jeho účasti při tvoření světa, o jeho působení mezi lidmi, o spojení s čarodějníky, o jeho životě v pekle a j. (Při tom oddělte ovšem víru lidu od pohádek běžných motivů.) Dále zaznamenejte podání o různých svatých, jejich působení a moci a jejich uctívání. Vyzkoumejte i víru v různé náboženské úkony a amulety církevního původu.

Shromážděte podání o nadpřirozených bytostech, rozlišujíce opět, pokud v ně lid věří nebo pokud pokládá tradice o nich za báchorku. Jak vysvětlují lidé jejich původ, jak si představují jejich vzhled, život a činnost a jakou moc jim připisují? Co vypravují o jejich poměru k lidem? Jsou to zvláště skřítek (plivník, ra-rášek), had hospodaříček, stodolník, smrt, sudičky,


Předchozí   Následující