Předchozí 0116 Následující
str. 115

Valašské kroje popisoval rovněž J. Klvaňa, na př. v Českém Lidu sv. VII., kromě toho podal i Soupis krojů valašských v Národop. Věstníku (sv. XI. 1916). — O valašském kroji pojednávají i stati V. Plotěného: Kroj moravských Valachů v Kozlovicích a okolí (Český Lid XII.) a j. a v nové době příspěvky J. Országa-Vranec-kého v Našem Valašsku. — Na západní Moravě vydala M, Krejčů pěkný spisek. Lidový kroj českomoravské vysočiny. (Telč b. r.) — O krojích na Žďársku informovali J. Koněrza (Žďárský Obzor VII. a Český Lid XVI. 1907) a F. Trnka (Žďárský Obzor VIII. a Český Lid XVII. 1908). — Slezskými kroji se obírali J. Vyhlídal (Naše Slezsko, viz tu str. 100), F. Myslivec: O národním kroji slezském na Klimkovsku (Věstník Matice Opavské 1896), J. Vluha: O bývalém kroji mužském a ženském na Frýdecku (Český Lid VIII.), Kroje východoslezské (Český Lid IX.), J. Janšák: O národních krojích na Těšínsku (Český Lid VIII.), v nové době pak K. Černohorský: J. W. Wielandovy mapy Slezska jako pramen národopisného studia. (Věstník Matice Opav. XXXVI. 1931) a L. Novák: O kroji hlučínském. (Český Lid XXVIII. 1928.)

Slovenským krojům byly věnovány četné příspěvky, ale drobnější, na př. Š. Spusty: K názvosloviu 1'udového kroja a slovenských výšiviek (Čas. mus. spol. I. 1898), J. Burjana: Liptovské kroje (Čas. mus. spol. XVI. 1913), J. Nováka: Ako sa Pud pernecký nosí (Tovaryšstvo II. 1895), K. Medveckého zprávy o detvanském kroji (Český Lid XVI.), D. Jurkoviče o čičmanském kroji (Český Lid V.), P. Sochané o krojích v Bošáci (Naše Slovensko II. 1909). Podrobným popisem přispěl P. Sochán: Kroje a svadba 1'udu v Lopašove. (Národop. Sborník XI. 1905.) — Důležitá stať J. Kou-ly byla již uvedena. — Poučný je i článek F. Pastrnka: O krojových názvech slovenských. (Český Lid III.) — Rozborem úpravy ženské hlavy se zabývala D. Stránská: Ze studia slovenských krojů I., II. (Národop. Věstník XX. 1927), kromě toho popsala oděvací plachty na západním Slovensku. (Národop. Věstník XXII. 1929.) — Smuteční oblek popsal R. Bednárik: Smútočný kroj a převláda-júca farba v ňom. (Čas. mus. spol. XXIII. 1931.)

O lidových špercích pojednal J. Soukup v Čas. spol. přátel starožitností českých (sv. IV. 1896), V. Havelková v Národopisném sborníku (Některé šperky naše lidové, sv. VI. 1900), /. Koula ve Zprávách Waldesova musea (Sponky československých krojů lidových, sv. III.) a F. Štampach s L. Lábkem v práci Lidové šperky západočeské. (Plzeň 1931.)

Kromě uvedených statí popisy krojů obsahují téměř všechny monografie oblastí, mimo to dílo Národopisná výstava českoslovanská (Praha 1895.) Pro praktickou potřebu byla vydána J. Kazimourem příručka, sepsaná V. Havelkovou: Lidové kroje československé.


Předchozí   Následující