Předchozí 0131 Následující
str. 130

Čečetka zpracoval lidopisné obrázky z Poděbradská, bohaté materiálem, pod názvem Od kolébky do hrobu (Praha 1906), který sám naznačuje obsah. — Na Moravě základní díla o životě lidu a jeho zvycích vydal zasloužilý Frant. Bartoš, který zejména zvykům věnoval živou pozornost. Bohaté jsou zvláště jeho sbírky Moravský lid, sebrané rozpravy z oboru moravské lidovědy (Telč 1892) a Liď a národ (I., II. 1883, 1885). — Aug. Šebestová zachycovala neobyčejně živě názory lidu a drobné zvyklosti z denního skutečného života ve svých poutavých záznamech Lidské dokumenty a jiné národopisné poznámky. (Olomouc 1900.) — J. Vyhlídal zachytil život hanáckého venkova v řadě obrázků Rok na Hané. (Praha 1906.) —• V Čechách souhrnný spis o zvycích vydal F. V. Vykoukal: Z časů dávných i našich (Praha 1901) a výroční obyčeje shrnul v práci Rok v starodávných zvyklostech lidu českého (Praha 1893).

Mezi souhrnnými přehledy o lidových zvycích vyniká stručná, ale výstižná studie prof. Jiřího Horáka, která vyzdvihuje všechny důležité prvky na základě důkladné znalosti celého oboru: Zvyky, obyčeje a výroční obřady lidu. (Vojenská čítanka. Příručka všeobecného vzdělání sv. II., Praha 1925.) V poslední době zpracoval přehlednou a důkladnou studii o zvycích našeho lidu pro Doplňky Československé vlastivědy.

Nepřebernou pokladnicí zpráv o pověrách a zvycích stal se však český Lid a všecky krajinské časopisy, Brdským krajem počínajíc. I v nových krajinských časopisech objevují se záslužné příspěvky, bohužel obyčejně příliš krátké a všeobecné. Pěkné sbírky shromáždili na př. Jar. Mencl: Rok pořekadel, pověr, pra-nostik a zvyků na Mnichovohradištsku (Od Ještěda k Troskám IV., V. 1925—1927) a Karel Sellner: Svátky a slavnosti našeho lidu. (Mladá Boleslav 1929.) — V západních Čechách shromáždil zdařilou sbírku Lad. Lábek: Zvykosloví Plzeňska a přilehlých oblastí. (Plzeň 1930.)

Ze všech obyčejů největší zájem byl věnován zvykům výročním, jak ve studiích, tak i v popisných sbírkách. Přehledné obrázky téměř o všech výročních zvycích sestavil Čeněk Zíbrt ve své populární sbírce Veselé chvíle v životě lidu českého, určené sice širokým kruhům čtenářstva, ale psané s odborného hlediska. Sbírka obsahuje osm svazků: Sv. I. Toč se a vrč, kolovrátku... Obrázky z přástek bývalých. (Praha 1909.) Sv. II. „Masopust držíme ..." Od Nového léta do Pytlového čtvrtku. (Praha 1910.) Sv. III. Smrt nesem ze vsi... Pomlázka se nám čepejří. Obchůzky a zábavy na Blažeje, Dorotku, Řehoře, v postě a na pomlázku. (Praha 1910.) Sv. IV. Králové a královničky. Jízda, honění, stíhání, koupání králů na letnice. Králky, královničky. — Král ptačí. (Praha 1910.)


Předchozí   Následující