Předchozí 0149 Následující
str. 148

zpěvník. I. – VII. (Kdyně 1926—1930). — J. Št. Kubín - Jiří Horák: Kladské písničky (Praha 1926). — F. Tomek - Jiří Horák: Slovenské písně z Uherskobrodská (Náradop. Věstník XX. 1927). — K. Plicka: Eva Studeničova spieva (Turč. Sv. Martin 1928). — L. Janáček - P. Váša: Moravské písně milostné. Vyd. Ústav pro lidovou píseň čsl. I.— IV. n. (Praha 1930 n.).

Kromě samostatných sbírek je ovšem mnoho písní roztroušeno v časopisech, zejlména v Českém Lidu, kde jsou na ipř. i sbírky J. E. Holubyho (Český Lid VIL—XII., XV., XVI., XVIIL, XIX.), L. Ríznerové-Podjavorinské (Čes. Lid X., XII.—XV., XVII., XVIII.) a j.

Taneční písně, melodie a papisy tanců obsahují mnohé z uvedených sbírek, hlavně Erbenova, Holasova, Sušilova, Bartošovy sbírky, Myslivcova a j. Kromě toho imnoho tanců je popsáno v monografiích oblastí a v časopisech. (Srovn. díla, uvedená na str. 99 a n.)

Pěknou sbírku vydal L. Kuba: Stará muzika. Lidové tance z Domažlická (Poděbrady 1895). — Jos. Vycpálek: České tance (Praha 1921). — X. Běhálková a L. Janáček: Národní tance na Moravě. I., II., III. (Brno 1891—1893). — F. Bakeš: Královničky (Praha 1889). — F. Pospíšil: Mečový tanec na slovanské půdě (Národop. Věstník VI. 1911). — Aug. Hajný: České tance (Český Lid III., VI., XII.). — K. V. Adámek: Tance lidové v okrese hlineckém (Český Lid VI.—IX., XI.— XIII., XVII.). — K. V. Adámek: Tance 'východočeské (Český Lid XV., XVI.). — J. Zemánek: Lidtové tance z Chrudimská (Chrudimsko a Nasavrcko III. 1912). — F. Novotný: Hanácké tance. (Olomouc b. r.)


Předchozí   Následující