Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 27

Na tyto garanční úpisy vymohl sobě výkonný výbor r. 1895 u Zemské banky království Českého půjčku 60.000 zl. Ale příjmy jeho a vhodné roztřídění povinných splátek způsobily, že nebylo mu třeba po celou dobu výstavy k půjčce skutečně sáhnouti.

Příjmy, na které výkonný výbor spolehati mohl kromě příspěvků a subvencí, byly poplatky z míst a živností na výstavě, z podniků zábavných, prodeje různého materialu a z loterie. Z loterie počítalo se na značný zisk: měloť býti 500.000 losů po 50 kr. r. m. Ale vláda svolila pouze k loterii o 200.000 losů. Největším pramenem příjmů mělo býti arci — a také se jím skutečně stalo — vstupné do výstavy — a největší zárukou mravného i peněžného zdaru výstavy byla již tolikráte osvědčená obětavá horlivost národa pro všechno krásné a veliké a jemu prospěšné. —

Organisovaná práce národopisná dospěla jak ve výkonném výboru Národopisné výstavy česko slovanské tak v krajinských odborech ještě před provedením Národopisné výstavy českoslovanské k některým výsledkům velice pozoruhodným. Výkonný výbor vykonal dva úkoly, vznesené na něj schůzemi přátel českého národopisu v Praze dne 28. července a 12. srpna 1891 — zřízení Národopisné společnosti českoslovanské a založení Musea českoslovanského. Péčí a velikou prací krajinských odborů provedeno po zemích českoslovanských 175 krajinských výstavek národopisných. Společným úsilím výkonného výboru a odborův krajinských uspořádána v Praze a po venkově celá řada důležitých sjezdů národopisných — a společnou velikou prací výkonného výboru s odbory ústředními a odbory krajinskými provedena posléze i sama Národopisná výstava českoslovanská.

IV. Národopisná společnost českoslovanská.

Vykonávaje usnesení schůze přátel českého národopisu ze dne 12. srpna 1891 zvolil výstavní výbor komisi k vypracování stanov Národopisné společnosti českoslovanské. Osnovu jejich vypracoval člen komise dr. L. Niederle. Když byly stanovy v komisi přijaty a drem. J. Podlipným právnicky upraveny, předloženy jsou výboru, dle jehož usnesení provedly se v nich jisté změny. Pak byly předloženy ministerstvu ku schválení — a dopisem pražského policejního ředitelství ze dne 7. listopadu byl výstavní výbor vyrozuměn, že vláda nic nenamítá proti ustavení se Národopisné výstavy českoslovanské. Ale ke skutečnému ustavení se Národopisné společnosti českoslovanské došlo teprve o sv. Václavě r. 1893 a nikoli koncem roku 1891, jak prvotně bylo zamýšleno. Snad by konstituování Společnosti bývalo vůbec odloženo až po uskutečnění Národopisné výstavy českoslovanské. Ale zavedení výjimečného stavu v Praze dnem 13. září 1893 a stále více na jevo vystupující nepřízeň vládních kruhů k Národopisné výstavě českoslovanské vyžadovaly důtklivě organu, jenž by ihned nastoupil na místo výkonného výboru, kdyby výbor od vlády byl rozpuštěn. Tím organem a spolu dědičkou výkonného výboru bývala by právě Národopisná společnost českoslovanská.

Sjezd Svatováclavský r. 1893 přijal tedy návrh výkonného výboru na zřízení Národopisné společnosti českoslovanské a zvolil hned výbor společnosti. Předsedou se stal universitní professor dr. J. Reinsberg, místopředsedou J. Wurm, jednatelem prof. V. J. Dušek, správcem sbírek arch. J. Herain, zapisovatelem prof. N. Máchal, knihovníkem dr. J. Jakubec a pokladníkem dr. J. Matiegka — náhradníky pí. Vl. Havelková, prof. C. ryt. Purkyně a dr. V. Tille. Členův bylo do konce ledna r. 1894 již 145. — Při druhé volbě v únoru r. 1894 stal se předsedou prof. dr. Ot. Hostinský a jednatelem dr. Haškovec.

Ku vzájemné podpoře v práci a hlavně k zabezpečení Národopisné výstavy českoslovanské stalo se mezi výkonným výborem Národopisné výstavy českoslovanské a výborem Národopisné společnosti českoslovanské dohodnutí, schválené usnesením hlavního výboru Národopisné výstavy českoslovanské ze dne I. března 1894 tohoto smyslu: 1. Výbor Národopisné společnosti českoslovanské zastoupen bude ve hlavním výboru Národopisné výstavy českoslovanské dvěma členy, z nichž jeden bude zároveň členem výkonného výboru Národopisné výstavy českoslovanské a druhý zasedati bude v témže výkonném výboru s hlasem poradním. 2. Společnost národopisná bude podporovati výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské ve všech pracích výstavních. 3. Navzájem bude výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské zastoupen ve výboru Národopisné společnosti českoslovanské dvěma členy výkonného výboru s hlasem poradním. 4. Výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské a Národopisné společnosti českoslovanské zřídí a spravovati budou Národopisné Museum, a to podle návrhů společného kuratoria, do něhož vyšle výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské pět členův a Národopisná společnost českoslovanská dva členy. 5. V případě »ovšem naprosto neočekávaném«, že by se hlavní výbor Národopisné výstavy českoslovanské rozejíti musel před uspořádáním anebo dokončením Národopisné výstavy českoslovanské a vůbec před provedením svého úkolu a před závěrečným súčtováním, čímž by arci přestala i činnost všech výborů Národopisné výstavy českoslovanské, připadají veškerá práva a nároky a tudíž veškero ať jakékoli jmění výborův Národopisné výstavy českoslovanské, obzvláště všechen material pro výstavu opatřený, Národopisné společnosti českoslovanské v Praze s tím, že společnost tato má dle nejlepší možnosti v době co možná nejkratší postarati se o uspořádání výstavy takové nebo podobné, jakou výbor Národopisné výstavy českoslovanské vůbec uspořádati zamýšlel. —


Předchozí   Následující