Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 28

Stavba opavského statku v měsíci prosinci 1894. Dle fotografie F. Dvořáka, člena K. Č. F. A,

Stanovami svými vytkla sobě Národopisná společnost českoslovanská tyto cíle: Účelem společnosti jest pěstovati, podporovati a organisovati studium lidu českoslovanského. Prostředky, jimiž spolek účelu toho hledí dosíci, jsou: I. Organisování činnosti ku sbírání materialu k národopisu českoslovanskému. 2. Péče o zachování a spořádání národopisného materialu českoslovanského. 3. Pořádání přednášek a odborných vycházek. 4. Pořádání výstav národopisných a účastenství při podobných výstavách, pořádaných jinými spolky, komitéty, společnostmi nebo jednotlivci, zejména všemožné přispění k uspořádání Národopisné výstavy českoslovanské. 5. Podporování výzkumů. 6. Vydávání spisův a časopisů z oboru národopisu českoslovanského. 7. Založení musea národopisného v Praze.

Společnost má čtyři sekce vědecké: 1. pro anthropologii, demografii, statistiku a geografii, 2. pro jazyk, slo-vesnost a bibliografii, 3. pro psychologii a sociologii a 4. pro umění výtvarné, hudbu, tanec a umělecký průmysl. Sídlo společnosti jest v Praze a má společnost právo zřizovati sobě odbory i mimo Prahu v Čechách, na Moravě a ve Slezsku.

Předsedové sekcí jsou zároveň tím samým členy výboru společnosti. —

Národopisná společnost českoslovanská rozvine pravidelnou a soustavnou činnost po ukončení Národopisné výstavy českoslovanské, která bohudík beze všech hrozících jí pohrom byla uskutečněna. Do té doby zaujala společnost právem stanovisko pouze vyčkávací.

V. Národopisné museum českoslovanské.

Nade vším, co bylo podniknuto dnem 28. července r. 1891 ve prospěch Národopisné výstavy českoslovanské a ve pro-


Stavba chalupy z jižních Čech v měsíci prosinci 1894.

Dle fotografie F. Dvořáka , člena K. Č. F. A.


Předchozí   Následující