Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 36

a zástupcové výkonného výboru Národopisné výstavy českoslovanské. Jednání súčastnili se dr. Hess, dr. Dorazil, dr. Niederle, redaktor Kusák, Janča, dr. Koutecký a redaktor Čajda. — Oba dva sjezdy měly pro Moravu — a zvláště pro Valašsko a Slovač — veliký význam, jsouce mocnou propagandou Národopisné výstavy českoslovanské a povzbudivše k účinné práci v její prospěch. Podobný význam měly pro Moravu a zvláště Hanou sjezd v Přerově — jehož předsedy byli P. J. Wurm z Olomúce a místopředsedy K. Búbela ze Vsetína a dr. Sílený z Tišnova a řečníky J. Tůna, dr. Sílený, dr. Kovář a J. Wurm, pro Moravu a Horácko sjezd velkonieziříčský (za předsednictví dra. Kučery) — na kterém po přednášce dra. Kováře jednali hlavně delegáti horáckých odborů, podávajíce zprávu o dosavadní činnosti odborův a radíce se o další práci — a konečně slovácký sjezd v Uherském Hradišti (za předsednictví poslance J. Stancla). Řečníky byli tu zástupce výboru Národopisné výstavy českoslovanské dr. Niederle, Stancl, redaktor Kretz, red. Janča, a rada zemsk. soudu Trčka z Kyjova. Hlavní výsledek tohoto posledního sjezdu byla volba výboru pro celé Slovácko; předsedou se stal J. Stancl, místopředsedy dr. Konečný a rada Trčka, jednatelem Nečas a členy prof. Klvaňa, redaktor Kretz a malíř J. Úprka.

Národopisné sjezdy, konané r. 1893 v Čechách, zabývaly se dílem otázkami sběru předmětův a jejich vystavení, dílem zřízením Národopisného musea českoslovanského a Národopisné společnosti českoslovanské.

Na sjezdu zbraslavském — který se děl za předsednictví dra. Waltera — odporučena organisace sběru dle okresův; okresní zastupitelstva měla by vstoupiti v čelo akce. S mnoha stran — od dra. Waltera ze Zbraslavi a dra. Smolcnopa z Berouna — byla vytknuta horlivá sběrací činnost učitelstva v okresích středočeských. Smíchovský učitel Kliment doporoučel rozdělení okresů na farní obvody a zřízení místních pododborů. K věci promluvili také učitelé Veselý ze Smíchova a Zvoníček z Příbrami. K otázce »Ve kterých odděleních Národopisné výstavy českoslovanské hlavně vystavovati mohou kraje středních Čech«, promluvili prof. Dušek, dr. Kovář, Veselý a Papáček. — Sjezdu byli přítomni také zástupcové výkonného výboru prof. Veiflík, J. Otto, J. Zeyer a j. — V záležitosti instalace prohlásil prof. V. J. Dušek zásadu, o které se byl po delších rozpravách usnesl výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské, že Národopisná výstava českoslovanská má míti soustavně uspořádané jádro, representující celý národ českoslovanský, a vedle toho oddělení krajinská, v nichž zastoupeny budou jednotlivé kmeny nebo kraje. Po řeči berounského učitele Papáčka přijal i sjezd tuto zásadu.

Národopisný sjezd v Hlinsku měl bohatý program a těšil se hojnému i živému účastenství. Výkonný výbor Národopisně výstavy českoslovanské byl zastoupen drem. Haaszem, drem. Kovářem a F. A. Šubertem, kterýž zvolen za předsedu. Místopředsedou byl dr. L. Quis z Přelouče, zapisovatelem J. Kakš ze Slaného. Pořad sjezdu vykazoval jednání o úpravě Národopisné výstavy českoslovanské, o sběru a zpracování vlastivědného materiálu, a kromě toho o záchraně starobylých památek. — O prvním předmětu pojednali dr. Kovář, poslanec K. Adámek, dr. J. Haasz, A. Schuster z Tuněchod, dr. Quis, Papáček, K. V. Adámek a Šubert, o druhém měl přednášku posl. Adámek, načež promluvili ještě prof. Dušek, J. Pazourek z Hořic, dr. Haasz a dr. Quis. Přijaty byly resoluce takto pravící:

I. 1. Výstavní výbor se žádá, aby při sdělávání definitivního instalačního plánu výstavy byl brán zřetel ke zkušenostem, nabytým na krajinských a místních výstavkách. Budiž učiněno vyzvání, aby v této příčině byly »Věstníku Národopisné výstavy českoslovanské« odbory a soukromníky zprávy zasýlány a ve »Věstníku« uveřejňovány (Navrhl posl. Adámek.) 2. Sjezd vyslovuje přání, aby ve všech okresích byla práce národopisná prováděna soustavně a co nejrychleji, aby se jí ujaly též okresy, které posud ve věci té nic nečinily, dále aby byl materiál náležitě rozlišen od věcí pro národopis nedůležitých, aby program výstavní byl vyčerpán, dále aby odbory podávaly podrobné seznamy věcí sebraných a vystavených, plány a seskupení svých výstavek a čtvrtletní zprávy o své činnosti. (Navrhl dr. Haasz.) 3. V okresích, kde se dosud nepracuje, nechať výbor Národopisné výstavy českoslovanské ustanoví důvěrníky, kteří by v okresu sběr provedli a nechať veřejně jednotlivé důvěrníky vyhlásí. (Navrhl dr. Quis.)

II. 1. Hlavní výbor Národopisné výstavy českoslovanské se žádá, aby záhy přistoupil k definitivnému sorganisování stálého sbírání a soustavného doplňování národopisného materiálu, především 2. aby učinil přípravy k založení Národopisné společnosti českoslovanské a Národopisného musea českoslovanského v Praze, jež by i po Národopisné výstavě českoslovanské řídily sbírání a zpracování národopisného materiálu pomocí venkovských museí, okresních a obecních výborů, učitelstva, kněžstva a jiných faktorů. 3. Hlavní výbor Národopisné výstavy českoslovanské se vyzývá, aby vypracoval a uveřejnil program a normální stanovy národopisných museí okresních neb obecních anebo národopisných sekcí při museích okresních neb obecních. 4. Sebraný materiál národopisný a místopisný budiž především dle okresů (velkých obcí) a to podle stejných zásad zpracován a vydán. 5. Na základě těchto monografií okresních (obecních) budiž podniknuto zpracování obecného národopisu českoslovanského. 6. Hlavní výbor Národopisné výstavy českoslovanské se žádá, aby podnikl veškerá opatření na zachování a dokonalé ocenění a vědecké popsání památek lidového umění, jež budou na výstavě sneseny. 7. Sjezd uznává, že jest podnikání úkolů v těchto resolucích vytknutých velkou důležitostí obecnou, a proto pokládá účinné mravní a hmotné podporování snah a prací těchto především za čestnou povinnost země, okresův a obcí. (Navrhl posl. Adámek.) 8. Hlavnímu výboru Národopisné výstavy českoslovanské se ukládá, aby zabezpečil aspoň prozatímně místnosti pro budoucí Národopisné museum českoslovanské, tak aby hned po uzavření výstavy byly k disposici buď bezplatně nebo za mírné nájemné. (Navrhl dr. Quis.) 9. Výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské se žádá, aby svolal do Prahy co nejdříve sjezd všech odborů Národopisné výstavy českoslovanské, jenž by pojednal o uspořádání a zachování látky národopisné. (Navrhli dr. Haasz a dr. Quis.)

Mimo resoluce, hledící k Národopisné výstavě českoslovanské, Národopisnému museu českoslovanskému a Národopisné společnosti českoslovanské přijata dále po řečích K. V. Adámka, dra. Haasze, prof. Duška, posl. Adámka, Šuberta,


Předchozí   Následující