Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 71

Asi mezi 24. a 30. rokem dosáhne Čech své úplné výšky a ta dělá u muže v průměru 169,2, u ženy 157,3 cm. Největší průměrná váha však připadá na muže teprve na 41.—50. rok (72,3 kilogramů), u ženy na 36.—55. rok (65,2 až 65,7 kilogramů).

Ovšem vykazuje výška i váha velké proměny; tak připadal z 3169 měřených mužů u věku nad 24 roky největší počet na výšku 168 — 170 cm. avšak jeden muž přiblížil se svou výškou (141 cm) značně hranicím, které se obyčejně pro trpaslicí vzrůst stanoví, kdežto čtyry (s výškou 192, 195, 197 a 198 cm) upomínají již na obry. Zde sluší také podotknouti, že z lůna českého lidu vyšel také skutečný obr, známý Josef Drásal, vulgo Holešovský, z Holešova na Moravě, který měřil 231,5 cm. Po něm pozůstalý národní kroj, jeho fotografie a zjištěné rozměry jeho těla dovolily zhotoviti figurinu v životní velikosti, jež ve vlastní šat Drásalův oblečena, v anthropologickém oddělení Národopisné výstavy budila značnou pozornost navštěvovatelů.

Proti jiným národům patří Čech národům střední výsky, přibližuje se však valně skupině vysokorostlých. Od ostatních obyvatelů naší vlasti, kteří jsou příslušníci jiné národnosti (Němců a židů) se ovšem v tom ohledu právě tak jako v rozměru hlavy a obličeje mnoho neliší.

Co se barvy očí týká, zjištěno bylo statistikou z r. 1880 modrookých 38,17 pct. šedookých 30,86 pct. (dohromady 69,03 procent) a hnědookých 30,78 pct. Dle barvy vlasů bylo 44,04 pct. plavovlasých a 55,77 pct. hnědo-vlasých a černovlasých. U dorostlého jest poměr ten poněkud pozměněný, neboť barva vlasů (i částečně očí) ztemní při vzrůstu.

Tak vykázalo



U Čechů převládá tedy hnědá nebo tmavohnědá barva vlasů. Mezi Němci v Čechách usedlými vyskytuje se větší procento plavých, mezi židy značně větší počet černovlasých a rudovlasých.

Nestejnoměrné rozšíření jisté barvy vlasů, očí a pleti po zemích českých, jaké při statistice z r. 1880 zjištěno bylo, naznačuje nám snad rozpoložení původních kmenů, z nichž obyvatelstvo zemí českých jest složeno, jakož i hranice národnostní. Tak se vyskytuje světlý typ — plavé vlasy, modré oči a světlá pleť — poměrně nejčastěji v okresích nyní německých, kdežto lid v českých okresích vykazuje více příslušníků typu tmavého; to platí zvlášť pro Podřipsko, tedy pro krajinu, která od nejstarších dob se považuje za první sídlo Čechů. — L. Šnajdr, který s velkou pílí vypracoval o těchto poměrech mapy dle farních okresů, má za to, že rozšíření modrookých v Čechách svědčí pro přistěhování jednoho kmene průsmykem náchodským do Čech, a že rozšíření sivookých na Moravě odpovídá zde usedlému kmeni Lachů atd.

Shrneme-li vše, co zde v krátkosti o tělesné povaze lidu českého uvedeno bylo, můžeme říci, že nynějšímu typu českému odpovídá: střední výška těla (169,2 centimetrů u muže, 157,3 centimetrů u ženy), proporcialní vzrůst, krátká lebka (index 83,3), ovalní obličej středních rozměrů jak v celku tak v jednotlivých částech, hnědý nebo tmavohnědý vlas, modré nebo hnědé oči. Časté odchylky dokazují však smísení několika různých typů.

Přídatek. Důležitost a živá účast, která se po několik let již věnuje otázkám psychoanthropologickým vysvětluje, proč v oddělení anthropologickém na Národopisné výstavě českoslovanské umístěna byla také malá exposice lebek pathologických, samovrahů a zločinců, jako první příspěvek ku řešení těchto otázek z českého materialu sebraný. Vliv, který anomalie a nemoci lebky na duševní život míti musí a mají, jest nepopirateln (ku př. při zbytnění kostí u známé lebky sedlecké, při nedostatečném vývinu u mikrocefalii atd). Jedná se nyní o to, zdali a jak dalece také menší odchylky od pravidelné soustavy těla, zvláště lebky a kostry, mohou duševní činnost tak pozměniti, aneb jak dalece jsou spolehlivými známkami, že soustava nervová a tedy také činnost duševní se odchyluje od pravidla, a člověk abnormalně myslí a cítí, při čemž se jeví i často jakási neodstranitelná náchylnost (recidivy). Vystavené lebky — zvláště jest to sbírka lebek samovrahů z ústavu pro soudní lékařství (prof. dra. Reinsberga) a zajímavá sbírka lebek zločinců z pozůstalosti zemřelého rady dra. Kukuly v Jičíně — vykazují většinou podobné známky (jako předčasné srostění švů, zbytnění kostí, asymetrii, anomalie zubů atd.). Ovšem v tom směru očekáváme teprve od dalšího studia rozřešení četných otázek, jehožto výsledek nemůže býti bez vlivu na jiné vědy, ba i na náš celý život společenský.

Dodatkem k předešlému článku podáváme tuto některá zajímavější data týkající se zdravotního stavu obyvatelstva v zemích koruny České, pokud na výstavě samé byla v kartogramech uvedena. Data byla použita z posledních 10—15 let a z nich sdělán pro každé hejtmanství průměr, jenž příslušným odstínem na mapě naznačen. Takových kartogramů bylo vzácnou pílí prof. dra. Reinsberga pořízeno dvanácte a sice se týkaly: počtu porodů, počtu nemanželských novorozenců, počtu úmrtí všeobecného i počtu mrtvě rozených; dále některých příčin úmrtnosti (kojenců, tuberkulosou, sešlostí věkem, násilnou smrtí, sebevraždou), rozložení slepců a hluchoněmých a konečně data týkající se způsobilosti k službě vojenské.


Předchozí   Následující