Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 105

rampúch), uvnitř pak kuchyně s pecí. »Žebračka« je zjev v lidovém stavitelství velmi zajímavý, zasluhující hlubšího prostudování. Soudím, že byl do slovenského stavitelství přejat od severu. Setkáme se s ním ještě jinde, hlavně u staveb hanáckých, kde je mnohem rozměrnější a důležitější. U slovenských domků zůstal již jen nehluboký výklenek, utvořený přede dveřmi dvěma výběžky zdi nahoře obloukovitě zaklenutými. Ale máme zprávy, že v stoletích dřívějších byly žudry na Slovácku i mnohem větších rozměrů. U nových staveb čím dále tím více zaniká. Nad žudrem bývá číslo domu někdy i socha sv. Floriana.

Nízkými dveřmi, nad nimiž obyčejně malé okénko vpouští trochu světla dovnitř a pod jejichž prahem ukryté zázračné kořínky chrání dům před zlými lidmi, vstupujeme do vlastní síně. Hned za dveřmi vedou na obou stranách dvéře do jizeb, na pravo do jizby obyčejné, na levo do parádní. V zadní části síně na levo je kuchyň s pecí.

V kuchyňce neveliké bývá stůl, police se železnými, kamennými a plechovými hrnci, pokličkami (»skřídélkami«), rendlíky, vařajkami, lžícemi (»užicemi«), noži a vidličkami. Na kamnech stojí moždýř a trdlo, ve výklenku mlýnek na


Tvrdoňská jizba.

Dle fotografie O. Večerníka, člena K. Č. F. A.

kávu, sirky, koření a jiné. Ku stavění hrnců do kamen užívalo se vidlí. Topení zařízeno jest tak, že oheň odsud zahřívá zároveň kamna v jizbě. I v síni stává někdy »polica« na nádobí nebo visí lištvy pro ně na stěně.

Jizby obě jsou nábytkem zařízeny stejnoměrně, pouze v obyčejné chybějí kamna a výzdoba je o něco chudší. Pro jizbu parádní je charakteristický strop »podlaha« (jinde »tlo, tla«), skládající se z řady trámcův ležících na jednom silném příčném trámci, jenž běží prostředkem jizby podepřen jsa čtyřbokým řezaným sloupcem. Tento způsob stropu je na Slovensku moravském velmi hojný. Silný příční trám, všude obecně »rošt« zvaný, slouží hospodářovi zároveň za polici k uložení různých věcí, hlavně těch, které se chrání před dětmi. Ukládají tam hrnečky, šálky, sklenky (visí též na »mašličkách«), psaní, knihy, obrázky a kalendáře, do puklin zapíchnou nože, šídla a podobné věci. Strop je natřen na tmavo nebo jinak olíčen, na př. »kartáčován«. Dříve bývaly stropy »hontové«, »zamurované« vápnem a natřené šťávou z třešní; podlaha »zem« je prostě hliněná, upěchovaná, posypaná žlutým pískem. Před zametáním kropí se na různé vzory, na př. na »křivé panny« a podobné. Jizba obyčejná jsouc na výstavě rozsahu menšího nepotřebovala opěrného sloupce.

Nábytek v obou síních je týž. Dříve užívaný nábytek vyřezávaný a pestře malovaný nyní čím dále tím více-ustupuje nábytku modernímu, bílému nebo žlutě natřenému, který se kupuje od maloměstských truhlářů. Do výstavní chalupy podařilo se ještě prof. Koulovi získati z Kostic velmi pěkné kusy nábytku staršího, pestře malovaného na hnědočervené půdě.


Předchozí   Následující