Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 112

Naproti ohnisku jest malé okénko s vyhlídkou na dvůr, pod ním lavička a putýnky na vodu. Z kuchyně vedou dvéře na dvůr a pak dvéře do malé komůrky »mlsníku«, kdež bývá uschováno všeliké dřevěné nádobí: škopek, máslenka, hrotek, necičky na těsto, dále kotel pro vaření trnek, klučka na mák, pánev na smažence, polivčák, všeliké vyřezávané formy na máslo, koláče a jiná pečiva.

Na pravé straně velké síně naproti dveřím jizby jsou dvéře, jimiž se vchází do spodní komory, osvětlené malým oknem. V této komoře uschovány jsou různé zásoby k vaření, pak kyselé zelí, moučnice, brambory, uložené v zděné kulaté díře v rohu komory a jiné pak rozličné nářadí, řešata, lopaty, cepy, slaměnky, koše. a písty na prádlo, pejchovna a prací stolice. Dříve právalo se na Hané jinak než nyní. Nečisté prádlo uložilo se do pejchovny (škopek), pak polito


Statek opavský.

Dle fotografie Hynka Janouška, člena K. Č. F. A.

studeným, čistým louhem smíšeným s jistou částí měkké vody. Ku posledku ponořeny do pejchovny asi dva neb tři rozžhavené kulaté kameny. Tak se nechalo prádlo chvíli ležeti, načež se kus po kuse u potoka na ploském kamenu nebo prací lávce pístem, čtverhranným to hladkým dřevem s rukovítkem, hodně »vybouhalo« a pak v čisté vodě vymáchalo.

Za dolní komorou nalézá se ve výstavním gruntě ještě malá komůrka a za ní na příč obou těchto komor, jest úzká, tmavá místnost, která sloužila v čas nebezpečí války za skrýši. Vchod do této tajné skrýše býval velmi pečlivě ukryt.

Z větší komory vedou schody do horní komory a ze síně na hůru, nalézající se nad jizbou, kdež uschováno bývá seno a sláma. V horní komoře stála obyčejně »žigla« (truhla) na mouku, koš na kroupy, truhla na šaty, struhadlo na zelí, lopatky, míry, čtvrtě, metle na meteni, motovidlo, hachle, stojany na drhnutí lnu, konopí atd.

Sklep v cholinském gruntě byl pod kuchyní a šlo se do něho dveřmi po schůdkách ze dvoru. Uschovávalo se v něm mléko, smetana, máslo atd. Vedle pak za stavením jsou velká vrata vedoucí na náves. Vyjde-li se z kuchyně nebo z přesíňky, vychází se přímo »na náspu«; jest to chodník, jenž se táhne po délce stavení a chlévů až ku konci dvoru a bývá vyvýšen a vyčnívající střechou kryt.


Předchozí   Následující