Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 113

Dvůr ohraničen jest v pravo chlévy a v levo sousedními budovami nebo zdí zahrady. V pozadí dvoru bývá stodola (humno), za níž se obyčejně táhne velký ovocný sad ohraničený zídkou stavěnou po většině z vepřovic. Z náspu vedou dvéře do jednotlivých chlévů. Naproti kuchyni stojí nad hnojištěm krmce pro prasata na sloupkách, pod jejichž střechou jsou koše pro husy, kukaně a podobné.

Vedle dveří přísíňky jest kurník s bidélkem šikmo postaveným. Dále jest komora, v níž uschována bývá čerstvá píce, vedle kravský chlév, maštal pro koně a menší chlév pro telata a jalovice.

Uprostřed dvoru vystavěna jest kůlna, pod níž uschovany jsou brány, pluhy, klepáč na čištění obilí, vozy a jiné. Vedle kůlny blíže vrat jest vážná studna s okovem.

Před gruntem na obou stranách žudru nalézají se deskami ohraničené zahrádky, v nichž se pěstují rozličné květiny, jako pivoňky, maří list, noční fialka, reseda, karafiátky, hřebíčky; též si v zahradkách těch hospodyně pěstuje trochu pažitky a zelené petržele do polévky a někdy i hlavatici a salát.

Průčelí horáckých gruntů bývala všelikými vypuklými ornamenty z malty vkusně ozdobena. Ornamenty mají poněkud ráz barokový, ale možno v nich pozorovati samostatné tvoření a přizpůsobení národních motivů pro vypuklé práce štukaterské.

Pod okapem u samé střechy táhne se obyčejně široký pruh linearního ornamentu, jako tři kruhy do sebe sahající, čtverhrany, všeliké mřížování, pak kolem oken a dveří umístěny bývají ornamenty rostlinné, po většině zvonky, růžice, lístky. Také někdy viděti možno, arci velmi primitivně provedené, figury svatých, nejčastěji figuru Panny Marie s Ježíškem nebo malé ptáčky a holubice. V některých starých staveních viděla jsem podobné štukaterské ozdoby na podlaze (stropě), které prý bývaly i pestře omalované.

    Vl. Havelková.

Jizba statku opavského.


Předchozí   Následující