Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 122

»Čierná izba« v čičmanském gazdovstvu.

Kreslil F. Engelmüller.

podvaly«, a to důkladněji než všecky další spoje (způsob této vazby zván je »na praslicu«). Podezdívky nahrazují pod rohy a příčkami stavení podložené velké balvany. Do kříže, vydlabaného ve spojích »jalových podvalů« dávají se peníze, aby se hospodářů držely, a kočičky svěcené, aby domu bylo požehnáno.

Na podvaly zavázány jsou křížem »klieště« pod pec; »klieště« mají »kvačky«, na kterých upraveno je ohniště. Na čtvrtém dřevě vazby postaví se okna, nad okny spojují celé stavení »zátvory«. Na »zátvorách« leží troje »poléňa«, nad nimi podélním směrem upravuje se »rošt« (trám) nesoucí »hrady« a »poval«. První patro (»vrch«) obroubeno je pavlačí. Na povalové trámy pokládají se »hrady pravidlové« čili »pravidla«, na těch postaven je krov, který se po olaťování pobíjí šindelem. Ve střeše jsou dva vikýře (»schlopce«), jimiž dým uniká z podkroví. Skuliny mezi jednotlivými dřevy vymazují se blátem, z venčí pak zapravují se do nich oblé latě dřevěnými klíny.

»Klieště« vevázané do zadní délní a příční síňové stěny tvoří základ pod pec. Prostora tato vybita je hlinou. Na ten základ položí se tři klády, tesané v délce a šířce zamýšlené světlosti pece, na ně postupně kladou se dvě a pak jedna kláda, a všech těchto šest stesáno je do válce na podél. Kolem tohoto válce sestrojí se prkenné pažení, určující formu pece, a prostora nad válcem a kolem něho vybije se »slínem« (jílem). Když jíl částečně ztuhne, odstraní se postranné pažení prkenné a pec je z venčí hotova. Z předu třeba jen vyříznouti »čelustě« (otvor) a »sopúšku« (díru pro kouř) až po klády, které se spálí, čímž se pec vypálí a ztuhne.

»Čierná izba« (v přízemí) vyličuje se do dvou třetin výšky žlutou hlinou, ostatek stěn jakož i strop začmudí kouř. Z venčí je každé stavení pomalováno vápnem. Zabíleny jsou rohy v celé výšce stavení, podvaly a zátvory. Malování okolo oken a na různých trámech jest rozmanité; geometrické tvary tohoto jakož i »očipkování« kalenice střechy ukazuje starobylost.

Rozsáhlý obytný dům postaven bývá délní přední stranou ku potoku nebo cestě. Na této straně umístěny jsou dvéře do »pitvora« (síně), odkud vcházíme dvojdílnými dveřmi do »čiernéj izby«. »Čierná izba« je veliká společná místnost, kde se všichni za dne v práci zdržují, zde vaří gazdina a zde všichni jídají. Když kouř příliš nízko padne a »dymníkem", otvorem nade dveřmi vyřezaným, unikati nestačí, otevírají vrchní část dveří od síně. Na výstavě »čierná izba« oživena byla několika pěknými figurínami.


Předchozí   Následující