Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 129

Chalupa jaroměřská.

Dle fotografie H. Janouška, člena K. Č. F. A.

CHALUPA JAROMĚŘSKÁ.

@II@2@CHALUPA JAROMĚŘSKÁ. Jaroměřská chalupa jest stavba téhož rázu, jako po-jizerský statek, o kterém později bude řeč. Liší se od něho jen tím, čím i jinde chalupy od statku se liší. Jest skromnější, chudší a nemá hospodářských stavení bohatého statku. V celých severovýchodních Čechách, v Polabí i v Pojizeří dřevěné stavby vesnické a vnitřní zařízení jsou tohoto druhu a nevykazují téměř žádného většího rozdílu. Pro výstavní chalupu pořídil plány prof. J. Pod-hajský a stavbu provedl A. Kubeš. Vnitřek, zejména potřebné nářadí a nábytek, opatřil okresní výbor Jaroměřský. Vzory k plánům poskytly stavby v Heřmanicích, v Jasené a v Hořiňovsi. Základní půdorys jest obdélník, jehož užší strana obrácena jest do návsi. Vchod jde z nádvoří a vchází se jím do síně, která celé stavení dělí na dvě části. Na levo k návsi je světnice, na pravo komory, do zadu k stavení přiléhá chlév.

Zadní část síně jest zároveň černou kuchyní a mimo to vedou z ní schody na půdu a do půdní, to jest podkrovní světničky.

Vejdeme do světnice. Neliší se valně od světnic jinde již vylíčených a proto popis můžeme zkrátiti. Nade dveřmi je dřevěná římsa s různými drobnostmi, po levé straně police s nádobím a od ní dále kolem stěn a kolem pece jest připevněna lavice. V rohu stojí dubový trnožový stůl a několik židlí. Nad stolem vznáší se holubička, na stěnách seřaděny jsou obrazy svatých, na skle malované, a veliký kříž. Nad nimi rohatinka s nádobím. Na pravo ode dveří velikou část světnice zabírá pec s kamny a nad nimi visí bidla, přes něž přehozeny jsou kusy oděvu. V protějším rohu jest veliký tkalcovský stav. Nábytek ve světnici natřen jest obyčejně barvou červenou. Proti světnici nalézá se šatní komora, naplněná almarami a truhlami; tamtéž stála i postel s vejražními peřinami. Nábytek v komoře natřen byl základní barvou modrozelenou a bohatě pomalován. Za ní nacházíme komoru špižní, kde uloženy jsou zásoby spíže a všeliké nářadí a náčiní k tomu příslušné.


Předchozí   Následující