Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 133

Jak bylo již uvedeno, hlavní vchod čili parkán nalézá se na výstavě mezi stodolou s jedné a obytným stavením s druhé strany. Stodola východočeská jest zvláště charakteristická svým tvarem. Základní plocha může býti čtvercovitá, obdélníková, v okolí Poličky bývá polokruhová neb lichoběžníková. Na výstavě jest obdélníková.

Zřízena jest na nízké podezdívce a zrobena z klad. Uvnitř dvě oplotně dělí ji na dva postranní přístodůlky, uprostřed mlat. Má vysoké střechou kryté vjezdy s vysokými vraty. Kryt nad přístodůlky sbíhá skoro až k zemi a nad vraty jest zvýšen, což dodává celému tvaru stodoly zvláštního rázu. Mezi stodolou a chlévy ostatní část dvoru uzavírají kolny, jednak otevřené jednak zavřené. V otevřených chráněno jest před deštěm hospodářské nářadí, jako vozy, sáně, pluhy, brány, trakaře, kolečka, žebřiny; v uzavřených jest uschována všeliká stará veteš. Naproti parkánu na druhé straně dvora vede do polí zvláštní výjezd vraty uzavřený. Prostora nad nimi jest zaklopena padákem, jejž možno nadzvednouti při svážení sena a obilí.

Prošli jsme dostatečně vnitřek, a jest hodno, bychom také vnějšek statku prohlédli. Jak již vzpomenuto, celek podobá se malé uzavřené tvrzi, v níž vynikají připomenutá již stodola svým zvláštním tvarem, dále obytné stavení


Sednice východočeského statku.

Dle fotografie F. Dvořáka, člena K. Č. F. A.

a na konci srub. Z obytného stavení sluší v jednotlivostech všimnouti si střechy nad seknicí a přístěnkem, tak zvané lomenice. Lomenice jest při vrchní své části sříznuta rovnoběžně se základnou, čímž utvořen jest lichoběžník. Nad lomenicí v podobě kuželovitého pláště sroubena jest kukla, kterou jest zakončen celý štít. Kukla jest totéž, co na Náchodsku nazývají »kabřinec«. Pod kuklou z několika prken sbita jest vodorovná záklopa. Nahoře opatřena je kukla dřevěnou nebo hliněnou makovicí, nebo plechovou větrnou korouhvičkou. Prkno, které kryje okraj střechy přečnívající přes lomenici, sluje okřídlí.

Okřídlí i záklopa skoro vždy jsou malovány. Na záklopě najdeme nejčastěji nápisy, kdy stavení bylo vyzdviženo, jméno hospodáře i stavitele a při tom různé průpovědi. Na výstavě upraven byl tento nápis: »Tento statek jest vyzdvižen z nákladu výboru výstavy českoslovanské a uvnitř zřízen okresním výborem hlineckým. Vystavěn dosti těžce, ubylo nám peněz z měšce, od tesařů osvoboď nás, Pane. L. P. 1895. Dne 4. Aprile.« Nápisy podobné obroubeny bývají různými pestrými ornamenty, též písmo a jmenovitě inicialky bývají ozdobeny.

Okřídlí, z pravidla bíle natřená, bývají zdobena různými úponky, listy, květy vybíhajícími z vlnité čáry ornamentem, který jest malován červenou hrudkou. Při okapní stříšce bývá pak prkno na spodu pěkně vykrouženo. Výzdoba vlastní lomenice provedla se různým uspořádáním bednění a malými okénky vykrojenými v pěkném tvaru, jichž počet a velikost jsou rozmanité. Představují půlkruhy, čtverce, obdélníky, elipsy, trojúhelníky anebo i různé kombinace. Na výstavě celý štít byl rozdělen profilovanou lištou přibitou na prkno s vyřezanými polokruhy. První část představovala licho-


Předchozí   Následující