Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 143

Největší význam konstruktivní spočívá vždy ve hlavní věži, a tudíž i celá dekorace věže vychází prostě jen z konstruktivní nutnosti. Za vzor pro výstavní kostel sloužila věž kostela v Komorovicích, podobná systemu pražských gotických věží se čtyřmi dekorativními věžičkami na nárožích. Věže s touto dekorativní přízdobou jsou sice původu francouzského (Picardie), ale i u nás byly s větším důrazem prováděny. Z toho ohledu volil jsem pro kostel výstavní věž tohoto druhu, ačkoliv pro kostel tak jednoduchý lépe by se hodila věž, jaká provedena jest v Kamenici, nebo zvláště věž provedená v Kočí, tato hlavně pro svůj malířský dojem a konstruktivnost, která daleko více vyjádřena jest nežli slohová komposice. Při konstrukci věže respektována povaha dřevěné konstrukce tím způsobem, že k vůli nejsolidnějšímu zachování rovnováhy profil hlavních štenýřů nahoru se zúžuje. Tento způsob jest daleko správnější, nežli kdyby věž byla provedena hranolovitě od dola až nahoru. Kostra tato spočívá na prahu ze silných trámů, které v rozích jsou řádně spojeny a do kterých hlavní štenýře jsou začepovány po starém způsobu. Také provedeno jest i veškeré spojení dřev ve věži dle starého způsobu s použitím dubových kolíků.

Druhá důležitá část věže jest zvonice, která jako samostatná část věže musí býti vyjádřena úplně pro sebe, což děje se tím způsobem, že na podlaze ukončující hlavní konstrukci věže položena jest konstrukce nová, na spodní úplně neodvislá, obsahující zvonici úplně volně postavenou. Celá tato část věže obložena jest prkny, na spodku jednoduše dekorovanými. Na každé straně zvonice umístěno jest okénko, aby zvuk zvonů na všechny strany lépe se rozléhal. Z téže příčiny vyvěšen umíráček z okna ven, jak se při mnohých kostelích objevuje. Ve zvonici jsou umístěny dva zvony, k nimž příchod zjednán byl schody, spojujícími různá patra věže. Zevnějšek zvonice natřen v tonu rudočerveném, dle vzora kamenického, což jest správnější nežli nátěr bílý. Týmž tonem natřena věžička vedlejší, (sarictuarium). Ukončení celé věže provedeno jest osmistrannou stříškou.

Hlavní loď, jakožto část samostatná, kryta jest zvláštní střechou, která při řádném vyřešování půdorysu nesmí přiléhati ku krytině hlavní věže. Ze samostatnosti půdorysů lodi i věže vyplývá nový motiv, totiž spojení těchto obou hlavních ploch, což provedeno dle krásného vzoru ve Velké Hrabové zvláštní chodbou, umístěnou ve výši jednoho


Vnitřek kostela.

Dle fotografie Brunera Dvořáka.


Předchozí   Následující