Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 144

patra věže a stropu hlavní lodi, vedoucí do podkroví kostela a spočívající na zvlášť vyvěšené střeše, která v přízemí kryje vchod z věže do hlavní lodi.

Z půdorysu vyplývá, že i apsida musí býti sestrojena pro sebe, což stalo se tím způsobem, že střecha apsidy zachází do svisné stěny střechy hlavní lodi. Sakristie jest podřízená část apsidy a vyjádřena jest jako nižší její díl samostatně. Z pravidla bývá sakristie k apsidě jednoduše přiřaděna. Pouze v Hodslavicích jest velice pěkné uspořádání s loží v patře, původně pro patronát určenou, později však dle potřeby i jinému obecenstvu otevřenou. Při kostele výstavním jest sakristie provedena bez patra tím způsobem, že umístěny jsou v ní lavice pro občany nebo nejmenší školní dítky, jak tomu obyčejně bývá.

Do kostela vchází se po krytém můstku, jenž pořízen dle jediného vzoru toho druhu v Kočí. Odtud přijde se do věže, v níž umístěny bývají vždy staré rakve, nosítka, náčiní hrobařské a p. Odtud zprostředkována jest komunikace jednak na obě strany hřbitova, jednak do hlavní lodi.

Hlavní loď vydlážděna jest cihlami a vnitřní výzdoba přenesena byla hlavně ze zbořeného kostela v Podulšanech. Hlavní oltář i oba postranní jsou ve slohu barokovém. Kruchta spočívá na dubových, jednoduše řezaných sloupech a opatřena ozdobným zábradlím se dvěma velmi zajímavými soškami lidové práce. Hlavní trám kruchty přikryt jest prknem, na kterém jest velmi zajímavý ornament lidového rázu. Těžký strop, kasetovaný, natřen jest jednoduchým tonem světle modrým, opatřen růžicemi a připevněn na stropní trámy, odlehčené mohutným průvlakem.

V tympanonu na hlavním oblouku jsou dvě kruhové náplně původu italského. Na hlavním trámu příčním jest sousoší Kristus na kříži a dva andělé.

Okna mají ráz romanský. Obyčejně bývají však okna malá a čtyřhranná a vždy jen po jedné straně, což děje se asi za tím účelem, aby proti straně nejčastějších dešťů byla plná stěna. Malba skel bývala pořídku a jen tu a tam byla zasazena některá část skla malovaného, obyčejně odjinud přenesená. Tak i při výstavním kostele věc jest provedena.

Po jedné straně kostela proveden ochoz, který druhdy bývá proveden kolem celého kostela. Chodba tato opatřena jest nízkými průhledy na hřbitov, umístěnými nad vyšším parapetním ohrazením. Provedení ochozu pouze na jedné straně volil jsem z té příčiny, abych ukázal veškeré možné zařízení podobných chodeb. Tak po straně při východu proveden jest pouze přístřešek na dřevěných podpěrách a kol apsidy jen malý přístřešek za účelem odvádění dešťové vody od základů.

Kryt celého kostela proveden jest starým šindelem, ano i roubené stěny kostela obloženy šindelem, aby chráněno

bylo dříví před vlivy povětrnosti. Ani vnitřek kostela nebyl omítán, protože by dřevo pod omítkou hnilo. Kolem kostela jest hřbitov; po levé straně všeobecný, po pravé straně pro zámožnější a váženější osadníky. Vzadu za apsidou pochovávány byly osoby nepřirozenou smrtí zahynulé. Ohrada hřbitova provedena dle způsobu zachovaného v Kočí. Vedlejší východ ze hřbitova uspořádán jest dle jediného příkladu v Komorovicích.

Před kostelem jest dřevěný kříž s Kristem a soškami světic z plechu vyříznutými; kříže takové vyskytují se v Čechách ve Středohoří a na Moravě.

Celkem snažil jsem se dodati celé stavbě ráz skutečné starobylosti, aby působil dojmem malebným, což hlavně

docíleno tím způsobem, že částky viditelné přeneseny ze skutečnosti, kdežto konstrukci hlavní bylo ovšem nutno provésti ze staviva nového.

    Edvard Sochor.

Mohyla.

Dle fotografie H. Janouška, člena K. Č. F. A.


Předchozí   Následující