Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 150

Model a půdorys kostelíku karlovického.

Fotografie dle modelu

radnice v Železném Brodě, jejíž pěkný model nalézá se ve sbírkách Musea národopisného. Jednopatrová budova s podsíní, celá roubená na podezdívce, obrácena byla krásnou lomenici do náměstí. Ve hřebene na pokraji zvedala se pěkná věž s galerií pro hlásného a s hodinami. Celá budova byla kryta šindelem. Podobná radnice byla též v Semilech, jen že věž opatřená též hodinami byla o něco nižší a bez galerie. Význačné byly podsíně, které nalézaly se po jedné straně náměstí a dosud nacházíme je v Sobotce a Kuřívodech u domů jednopatrových i přízemních.

Vesnickým našim tesařům umělcům bylo velikým potěšením, mohli-li budovati roubené kostelíky, zvonice, rozmanité vyřezávané kruchty a arkády. I dovedli vyšperkovati naši venkovští řemeslníci stavby, na kterých více záleželo, tak, že v dnešních dobách nevycházíme z obdivu. Jedna z nejpěknějších staveb jest kostelík v Kočí u Chrudimi, jehož pěkný model též byl vystaven. Založen od královny Žofie r. 1397, jest nejen jedním z nejstarších, ale také z nejpěknějších památek dřevěného stavitelství staročeského. Kostelík skládá se ze zděné lodi s rovným stropem a klenutého presbyteria. V popředí zajímavá zvonice sroubená z důkladných dubových trámů, které, postaveny kosmo proti sobě, dosahují až pod krov. Střecha jak kostela, tak zvonice kryta šindelem. Ku zvonici, která jaksi tvoří předsíň kostela, vede pěkně zrobený most přes kaluž, krytý šindelovou střechou. Kolem kostela nalézá se hřbitůvek, který jest obehnán silným povalovým plotem se stříškou. —

Z dalších modelů, které nemalého zasluhují povšimnutí, jsou: kostel karlovický, který stavěn v půdoryse ve tvaru stejnoramenného kříže, celý roubený se střechou šindelovou ve hřebene vkusnou věžičkou, zvonice z Oseka u Sobotky, zvonice z Litic u Německé Rybné, zvonička na sloupku se stříškou šindelovou ze Vřesníku, zvonice z Jeníkova, zvonice z Chlumu. Zvláště typické a pečlivě provedené jsou modely zvonic ve Rtyni, kde spatříme i vazbu všech dřev do nejmenších detailů provedenou, v Kvílících u Slaného a malebné zvonice ze Lhotic u Humpolce.

Modelů celých stavení bylo na výstavě téměř 120 kusů, z nichž největší část zachována jest pro sbírky národopisného Musea. Jest pouze litovati, že nejsou všechny zhotoveny v stejném měřítku. Byla by to sbírka překrásná.

Vedle modelů celých stavení byla však na výstavě i řada modelů jednotlivých stavebních detailů vystavena, mezi nimiž vynikaly zejména práce zaslané odborem hořickým a darované národopisnému Museu.

    Arch. Boža Dvořák.

Předchozí   Následující