Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 201
str. 1

Gatě, nohavice. Nohy odívají si mužští do »gatí«, nohavic to po celé délce stejně širokých. V pasu stahují se průvlakem šňůrkou, dole jsou »rozruskané« do střapečků. Gatě jsou z konopného neb lněného plátna. Nosí se všude v letě, jmenovitě do polní práce bez nohavic — které se jináč na gatě navlékají, — takže celý oděv tedy záleží z klobouku neb čepice, košile, gatí a jen někdy také z obuvi a opasku. Severní kraje mají gatě užší a delší až po kotníky, jižní kraje širší, až tak široké, že na pohled vypadají jako bílá sukně, jsou také vkusnější, takže i do kostela v nich chodí.

Na gatě natahují »nohavice« (»nohavky«, »chološně«), které nosí se na celém Slovensku úzké, sestřižené dle tvaru nohou a sahají až po kotníky. Hotoví se ze sukna domácího barvy bílé, černé i šeré, anebo z postavového barvy černé a modré; ve východních stolicích také z bílé činovatě.

Dle fotografie F. Dvořáka.

V pasu připevňují se přes »obrov« (průvlak) provlečeným »řemenem«, jehož dlouhý konec visí prohnutý v oblouku po pravé straně a věší se vzadu na knoflík. Vpředu od pasu jdou na dol dva rozparky — (někdy i jen jeden) — »vačky« (»fioky«), kolem nichž rozkládá se nejvíc ozdoby šňůrové, sahající někde až po kolena. Vačky podkládány jsou uvnitř s obou stran kusy sukna »záprišky« (»fertušky«) mezi vačky jest »laco« (»jazyk«). Dole jsou pro snadnější provlečení nohou po zevnější straně rozparky, »kanafóty«, které se pak přes stehno zakládají a na háčky zapínají. Aby se nohavice nevytahovaly ale napnuté se udržovaly, zachytávají se za šlapy úzkými pásky »strmeně«. Nohavice vsouvají do obuvi, jen v Liptově »valaši« (pastýři ovec) nosí je nad krpci.

Ozdobou nohavic jest »cifrování« (šňůrování a vyšívání) kolem vačků, vzadu a v Oravě také na lýtkách. Šňůry jsou někde široké (Orava, Nitra, Prešpurk), někde tenoučké (Trenčín, Spiš, Šariš, Zemplín). Barva šňůr jest na bílých nohavicích zelená, modrá neb černá; na černých černá neb modrá; na jasnomodrých tmavomodrá, černá nebo jasno-modrá, na šerých černá neb šerá.

Opasek. Přes košili, gatě a nohavice stahují se mužští v dříku »opaskem«, aby byli »do pozdvihu« silnější. Opasek sestává z obdélníkového kusu tvrdého řemene, složeného ve dvoje. Zapíná se »na pracky«, jichž jest dvě až osm v jedné řadě nad sebou. Úzké opasky nosí ve Zvoleně a nosili je v Nitre a Prešpurku, kde už většinou zanikly. Široké nosily se na severu, jmenovitě v Púchovské dolině až s osmi přeskami, takže přesahovaly výšku 30 cm.


Předchozí   Následující