Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 256

s bramborami. Ovšem nemá je pořád jen na loupačku; žaludek musí se někdy ošidit zcela různou úpravou, ať už mu říkají bramborák, halušky, kucmoch, strouhanec a ještě různými jinými jmény. Sedlák dole pod předhořím mohl si dopřát aspoň v neděli a ve svátek tu libru masa; horák spokojoval se, když mohl si je koupit o pouti a o posvícení. Tehdy bývalo to pro něho také jediným vyražením z obyčejného klopotného života. Ale pouti rádi pěstují. V okolí mají již několik míst, která v té příčině mají svou dobrou pověst. Na ně se i trochu vyparádí.

Ostatně ten život našich horáků znáte asi dobře z pěkných vypravování Antala Staška (dra. Zemana v Semilech) a K. V. Raise, právě tak vás asi seznámila K. Světlá s krajem a obyvateli pod Ještědem a Al. Jirásek s lidmi z Náchodska a Novoměstska. Znáte tedy i ty rázovité postavy. Můžete tam nahlédnouti i v jejich duši, snad hlouběji, nežli vám to dovolují zachycené zde podobizny na zdařilých fotografiích.

Byla to věru velmi záslužná práce, že všecky skoro odbory pokusily se podat co mojžná hojný počet výrazných tváří ze svého nejbližšího okolí. Zvláště učitelé dbali o tuto stránku, jak svědčí hojné fotografie dítek školních zejména ve skupinách. Odbor hořický vedle fotografií vystavil i sádrová poprsí tří typických tváří z Hořicka.


Kout světnice z Mladoboleslavska.

Dle fotografie F. Dvořáka, K. Č. F. A.

Vyložené knihy, zvláště z Vysocka, měly ukázati, kterak horal při vší své chudobě a prostotě velmi baží po vzdělání. Knihami těmito lze nahlédnouti v duševní obzor a náklonnost jeho. Především překvapuje nás veliký počet knih náboženských. Na horách dochovaly se staré bible již ze XVI. stol., postilly, kancionály, nábožná rozjímání, opisy kázání takovou měrou jako málokde jinde. V Lastiboři u Železného Brodu prostí venkované do nedávna hrávali představení o umučení Kristově. Je to zajisté projev ducha hloubavého. Čím trudnější tento život pozemský, tím víc útěchy hledá v přemýšlení o životě posmrtném. Zde také udržel se značný počet protestantů a evangelíků. Proto pálívali zde dlouho ohně Husovy. Zde neobyčejnou měrou rozmohl se v novější době spiritism a medianství; v každé vesnici znal někdo tajemství stolohybu. V duších horáků našly tyto podivné výstřelky víry a pověry úrodnou půdu.

Vliv přírody a malý styk s ostatním vzdělaným světem dlouho zde udržoval všelijaké pověry, pověsti, víru v nadpřirozené bytosti. Pověry a pranostiky, nešťastné dni zapisovali si do knih, jak jsme viděli v jejich exposici. Nejvýznačnější pověsti novější shrnuly se na podivné postavě Rybrcoulově. Ve zmenšeném měřítku zanesli nám ho i na výstavu. Byl ovšem neškodný zlým lidem a také neužitečný dobrým. Byl ze samých korábů lesních, šišek a lišejníků.

Jinak čítali zde rádi různé historie o Melusině, Genovefě, Bruncvíkovi atd. dlouho ještě, když jinde měli již zcela jinou četbu. Ve Vysokém zařídili si též z prvních ochotnické divadlo. Vtipná hlava prostého Vysočana J. Petrušky


Předchozí   Následující