Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 260

velmi cenná »Zemědělská mapa okresu karlínského«, známá již z jubilejní výstavy. Poměry demografické v městě Libni osvětlil tabulkami statistickými J. Šebek. Na nich ukázán »Vzrůst obyvatelstva, domů, c. k. daní a obecních dávek v posledním dvacetiletí od 1875 —1895«. Obyvatelstvo vzrostlo tu za dvacet let skoro dvojnásobně, domy asi o 1/3, za to daní a přirážek přibylo více než čtvernásobně. Jiný diagram podával »Přehled průmyslníků, živnostníků a obchodníků v Libni dle stavu ze dne 31. pros. 1894«.

Soustavně a pilně bylo pracováno v odboru karlínském v oboru obydlí lidových a památných budov. Veliká alba, pěkně utříděná, obsahovala velmi hojné fotografie partií krajinářských, pohledů na celé dědiny v okrese, na jejich návsi, význačné budovy selské, kostely, kaple, fary, školy, boží muka, sochy svatých. K nim družily se zajímavé postavy z lidu. Doplňkem ke stavbám byl model sýpky v Panenskývh Březanech, pocházející z počátku XVIII. století. Stavba celá je vyvýšena nad povrch země na silných jehlách, před frontou je pavlač s kozami. Je krytá jen došky bez lomenic, jen se svilemi podobně asi jako chalupa tvrdoňská.


Výstavka chrudimská.

Dle fotografie M. Adlera.

Z nábytku padaly do očí hlavně dvě malované almary — jedna z nich měla vročení 1790 — s ohromně velikými motivy ornamentálními, jedna i se zvláštní kombinací římsoví. Mezi nádobím, sklenicemi, jež byly ve skříni pěkné uspořádány, vynikaly bohaté emailované nádoby, jemnější zdobený porculán, broušené sklenice s originálními vzorky. Hojně sešlo se tu předmětů krojových a vyšívkových, z nichž převládaly hlavně jemné bílé části vyšívkové s řídce rozloženými ornamenty; často charakterisuje je tylová půda (na př. zajímavý svatební závoj z předešlého století). O bohatství kraje i nejbližším styku s hlavním městem svědčily zejména zlaté šněrovačky a čepce s dlouhými mašlemi, šátek z těžkého hedvábí, zlatem krumplovaný a protkávaný. Ozdoby těchto předmětů vyznačovaly se vůbec velikou pestrostí motivů. Lidová malba zastoupena byla pěkně provedenými dopisy milostnými, ozdobenými modlitbami, zápisy atd. Sem sneseno i hojně jiných prací uměleckých, krásných sošek dřevěných i kovových, relikviářů, jemných předmětů řezaných v kosti, ve dřevě, tepaných v kovu, forem na marcipán, obrazů olejových, podobizen atd.

Na vynikající muže okresu karlínského navštěvovatel byl upozorněn některými památkami po nich. Tak zejména na Hálka a Beneše Třebízského, který v okresu tomto působil. Jako upomínku na smutný výjev z našich bojů politických vystavili zde uniformu postiliona, v níž prý odvážel Havlíčka z Jindřichova Hradce do vyhnanství.

Jílové zajistilo si mezi ostatními českými městy důležitost a význam svými zlatými doly. Na tuto stránku tedy také pořadatelé jílovské výstavky položili vším právem hlavní důraz. Sneseno sem velmi mnoho věcí, které nám dolování na zlato dobře osvětlovaly. Figurína horníka z první polovice 19. století, nad níž byl rozvinut hornický prapor, hleděla nás na tuto část upozorniti. Vidíme tu ukázku zlaté rudy jílovské, zlatonosných kyzů, zlato samo,


Předchozí   Následující