Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 269

kočiček z okolí jarošovského, zajímavý předmět »bukač«, džbán to potažený blánou, s nímž chodili o koledě prozpěvujíce píseň: »Páni milí poslouchejte, co se stalo pozorujte v tom Betlémě malém městě.«— Charakteristickým doplňkem k tomu bylo rozličné blatské pečivo, které pro výstavu ze svého kraje obstarala sl. Em. Fryšová.

Polního zaměstknání týkala se pěkná sbírka vyřezávaných roubíků, kterou vystavila paní Zeisová. Domácí zaměstknání osvětlovaly předměty na pletení lněných stužek a kanafasek. O praktickém smyslu a zároveň chudobě kraje svědčí nad jiné slaměné střevíce, jakých užívali v okolí Pacova v zimě při mlácení ve stodolách. Upletli si je neuměle doma právě tak jako podnosy, slaměná to kola pod hrnce. Vrozené nadání nejprostších lidí, jakými byli pastýři, ukazují dovedné práce, jako uměle skládaná monstrance, jesličky s figurami z chlebového těsta a j.

Pěkným příspěvkem theoretické práce v tomto oddíle jest důkladná práce odborného učitele v Jindřichově Hradci Fr. Lega »Mapa kroje lidového jihovýchodních Čech«. Ukázáno na ní, kam zasahá kroj blatský, kde s ním


Krajinská výstavka hlinecká.

Dle fotografie M. Adlera.

hraničí kroj kozácký a doudlebský. Zajímavý příspěvek jsou též »Příjmení majitelů usedlostí dle počtu sestavená«. Kromě toho jména křestní v posledních desíti letech dle počtu daná.

Na konec dovolím si laskavého čtenáře doprovoditi do zbývajícího oddělení Českého východu. V souborném oddělení byl zastoupen hlavně Hlineckem, Litomyšlskem a Vysokomýtskem. Zejména okres hlinecký po usilovné předchozí práci přípravné na Národopisné výstavě podal obraz promyšlený; ucelen byl svým doplňkem, statkem východočeským dole ve vsi výstavní.

S útvarem krajiny seznamovala nás plastická mapa okresu hlineckého, vypracovaná St. Šotkem. Podrobně i však mohli jsme vniknouti v poměry tyto pomocí zevrubné politické mapy okresu hlineckého, na níž vyznačeny poměry přírodní, rozloha katastrálních obcí, měst, vesnic, školních i farních osad, průmyslových závodů vedle různých samot. Záslužnou tuto práci podle návrhu K. V. Adámka vykreslil Jos. Homolka. Prostředky tyto podávají nám ovšem jen vnější útvar: vidíme náhorní rovinu s drsnými podmínkami přírodními, s rozsetými na ní osadami a jinými vztahy, ale nevidíme vnitřní stránku její, jak vyživuje půda obyvatelstvo, jak utváří jeho poměry hmotné atd. Pohled v tyto poměry usnadňují nám hospodářské mapy okresu hlineckého, pořízené od K. Šafránka. Z nich vidíme rozvržení půdy dle kultury, výnos pozemků, chov dobytka a podobné vztahy. Témuž účelu slouží statistické tabulky, které pracovali K. V. Adámek, Fr. Boháč a Ferd. Kabeláč. Pronikají v nich demografické a hospodářské poměry celého okresu. Jedna


Předchozí   Následující