Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 272

Rázovitější byly vyšívky barevné, nejvíce koutní plachty, vyšívané vlnou, buď červenou, barvy tmavě cihlové, nebo zelenou, modrou; také i jiných barev bylo užito, avšak zřídka, pak ale bylo slučování barev velmi případné a ladné. Ornament byl na všech jednoduchý rostlinný a zvířecí. Jiné koutní plachty byly vyšívány bavlnou červenou a lodyhy květin hedvábím buď modrým, nebo zeleným i žlutým. Kraje některých plachet byly zdobeny překrásnými krajkami. Mezi bílými vyšívkami byly mnohé velmi krásně prolamované a bohatě zdobené. Dekoračního ornamentu koutních plachet upotřebil velmi účelně jednatel Večeř k návrhům na velmi nádherné plyšové dekorace, které dle nich vyšil dámský odbor ve Velkém Meziříčí (s velmi obětavou předsedkyni Am. Skřivanovou a j. v), jež zdobily vchod a čelní stranu »Horácka«.

Jelikož severní »Horácko« mělo svůj statek v dědině, nebylo v oddělení znázorněno ani zaměstknání ani obydlí lidu. Mimo vyšívky, které ve skříních i na stěnách zdobily toto oddělení a věnčily velikou podobiznu o Horácko za-


Krajinská výstavka horácká.

Dle fotografie F. Dvořáka.

sloužilé spisovatelky povídek a národopisných obrázků Františky Stránecké (Köršnerové), umístěné na pravé straně oddělení, byly zde vystaveny krásné výkresy bílých vyšívek, na šedém papíře bílou barvou kreslené od žákyň vyšších tříd měšťanské dívčí školy za velmi bedlivého dozoru a neúnavné práce odborného učitele školy měšťanské J. J. Pavelky z V. M.; vyšívky barevné vykreslil jednatel Večeř z V. M., prof. Doležel z Třebíče, Klusáček, učitel ve Žďáře a j. v.

Sbírka knih byla dosti obsáhlá a obsahovala velmi vzácné památky rukopisné: psané písničky, modlitby, psané včelařství z roku 1814 a j., pak spis: Město a panství Telč od J. Janouška a Beringra, Horácko jindy a nyní od odborného učitele J. Dufka z Vel. Meziříčí, konečně psané odpovědi k dotazníku národopisnému.

Po té byly zde vystaveny fotografické pohledy na město Velké Meziříčí a okolí, horácké statky á chalupy, z korku řezaný obraz zámku (hradu) Velko-Meziříčského, který byl dle pověsti živě ještě v XV. století zpomínané vystavěn od Sama (nyní majetek J. J. kníž. Lobkovice) obrazy měst horáckých ze starších dob: Telče, Dačic, Žďára, obrazy starých budov, pohledy, plán Fritzovy české zahrádky z Jihlavy atd. atd. Mimo polovypouklé obrazy z vosku byly zde četné jiné, na plátně malované obrazy svatých. Znaky horáckých měst doplňovaly velmi případně dekoraci. Z památek církevních byly zde knihy, fotografie prastarého, dřevěného oltáře z Moštiště u Vel. Meziříčí, překrásné to řezby polovypouklé, podobné


Předchozí   Následující