Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 279

výstavy, tak kroje v oddělení pro kroje a zvykosloví, vyšívky a krajky v oddělení vyšívek, keramika pak v soustavné sbírce keramické. Také bohužel nenašlo krajinské oddělení uherskoslovenské dlouho svého pořadatele, a když se konečně několik obětavých mladých pracovníků našlo (v čele jich p. Smetanay), zbylo jim materialu jen poskrovnu. Nicméně vykonali, co mohli, a i v malém tomto oddílu uherského Slovenska našel návštěvník výstavy mnoho krásného a ještě více zajímavého. Průčelí hlavní stěny oživeno bylo řadou velmi pěkných figurin z Lehotky v Oravě, ze Skicova, z Velkých Mihalovců v Zemplíně, z Piešťan v Nitře, z Malých Stankovců v Trenčíně, z Vel. Lomu v Novohradě, z Klukňavy ve Spiši a ze Siladic v Nitře. Mezi nimi upoutaly každého zejména: ženský kroj píšťanský s bohatým vy-šíváním rukávců a čepce, k němuž se družil neméně vkusný oblek mužský, jeden z nejkrásnějších obleků slovenských, a pak mužský kroj stankovský v zajímavě vyšívaných nohavicích a kabátci.

I na ostatních stěnách oddělení a v několika menších skříních byly jednotlivé části kroje a vyšívky velmi bohatě zastoupeny tak, že do podrobnějšího výčtu se pouštěti nelze. Připomínáme jen překrásný nezapomenutelný kožich vyšívaný, náležející do rodu Kutlíkovců ze Srňacieho, překrásné koutní plachty ze sbírky Pavla Socháňa v Turč. Martině, jehož drahocenná sbírka vedle řady vynikajících originálů zastoupena byla i úplným albem fotografií; připomínáme dále stará oltářní prostěradla z předešlých století, pak plachty J. Hoffmannové a Klem. Rupeldtové z Liptovského Sv. Mikuláše, Olgy Mockové z Čáčova a jiné.

Jedna skříň věnována byla keramice, většinou náležející do sbírek nově založeného musea v Turčanském Sv. Martině. I mezi nimi byly originály ceny převzácné, z nichž nejlepší přešly nyní v majetek Musea Národopisného

Vedle několika kusů malovaného nábytku z Tisovce a řady prací z koží zhotovených (opasků, krpců atd.) byly pro toto oddělení charakteristické ještě dvě skupiny předmětů. Bylo to několik modelů dřevěných chalup uhersko-slovenských, které vesměs až na model chalupy z Nové Baně těkovské zhotoveny byly zvláště pro výstavu a sice: model chalupy z Blatnice v Turci, chalupy púchovské doliny a z Vydrné v Trenčansku, chalupy z Bardějova v Šaryši, chalupy z Jasenové z Oravy, salaše s kuchyní z Párnice v téže stolici a model koliby z Sliače liptovského. Druhou skupinu tvořily velmi zajímavé ukázky lidového, průmyslu dřevěného. Vedle vkusně zhotoveného dřevěného nádobí z Luboreče v Novohradě viděli jsme pěkně řezané koflíky, vařechy, krásně vyřezávané desky ku praní prádla (valacie desky), praslice, valašky (překrásný kus z Cerova v Hontě), různé hračky, zejména celý do podrobností provedený vor povážský s plavci, celou salaš s bačou, ovcemi a pastýři v plném zaměstknání — práce to prostého lidu slovenského, hlavně pastýřů oravských.

Práce statistické v oddělení tomto zastoupeny nebyly.

    J. Moravský

Slovenská izba z Velké.

Dle fotografie Otty Večerníka, člena K. Č. F. A.


Předchozí   Následující