Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 306

Sbírky tyto umístěny byly v pěti rozsáhlých oddílech.

V levém křídle paláce sousedíc s oddělením zvykoslovným umístěna byla na prostoře 1085 m2 sbírka výšivek

a součásti krojových a sbírka krajek ve 199 stolech a skříních. V pravém křídle ústředního paláce bezprostředně při veliké dvoraně vchodní rozestaven byl nábytek na prostoře 1200 m2, rozvěšeny obrazy a seskupeny předměty sloužící k potřebě a výzdobě bytu a chrámu. Ve skříních a stolech uprostřed tohoto oddělení vystaveny byly drobné řezby, sošky, formy, ferule, hole a drobnější jiné předměty ze dřeva a kosti. K oddělení nábytku připojoval se kratšími stěnami oddělený prostor 372 m2, kde před průchodní branou ve 22 stolech a skříních vystaveny byly památky rukopisné s drobnomalbami a vazby. Při stěnách vystaven byl i zde nábytek a na stěnách rozvěšeny cennější obrazy tabulové.

Prostor 744 m2 při východním konci paláce zastaven byl skříněmi a stoly, v nichž vystavena byla sbírka skla

(3 veliké třímetrové skříně), keramiky (30 skříní a stolů), sbírka kovaných, litých a tepaných prací na stěnách, ve skříních a stolech, sbírka mincí, medaillí a pečetidel (v 10 stolech), kollekce šperků a hodin, a sbírka kostelních rouch a bohoslužebného náčiní (v 29 skříních a stolech).

Pestrý a bohatý byl obraz, který poskytovalo oddělení cenných památek výtvarných, v křídlech národopisného

paláce, svátečný byl vzhled jeho barevných stěn, rozměrných dřevěných bran průchodních, a do široka rozpnuté jeho železné konstrukce ozdobené jehličnatými festony, kartušemi, ozdobnými misami a závěsy.

Vymezené místo nedovoluje zmiňovati se zde o činnosti výtvarného odboru a jím utvořených pracovních kroužků, ani o účastenství jeho při společné práci výstavní od prací přípravných až po práce instalační a úpravné. Jednotlivé stati mohou po většině jen stručně a povšechně přehlédnouti nejdůležitější sbírky. Kdož však podrobněji zvěděti by chtěl o obsahu oddělení památek cenné práce výtvarné, toho odkazuji na podrobné soupisy a publikace národopisného odboru výtvarného a církevního. Zejména na: Illustrovaný katalog památek výtvarných a oddělení církevního vydaný nákladem K. Bellmanna s 48 světlotiskovými obrazy a 66 stránek textu, zvláště ale na nákladnou publikaci o jedenácti svazcích s 500 velikými fotografiemi: Památky výtvarné národopisné výstavy, vydané péčí a nákladem národopisného odboru výtvarného a církevního, prací jeho členů. Výběr z díla tohoto 120 světlotiskových listů připravuje se k tisku.

    J.Fanta.

Půdorys národopisného paláce s vyznačeným oddělením památek práce výtvarné.

VYŠÍVKY A SOUČÁSTKY KROJOVÉ.

@II@2@VYŠÍVKY A SOUČÁSTKY KROJOVÉ.Srdce zaplesá při vzpomínce na velko lepé oddělení národopisného paláce, jehož prostorné stěny nestačily pojmouti ono úžasné množství jehlou a třpytem barevného hedvábí malovaných předmětů, na nichž vrozený a dlouhověkou tradicí vypěstěný krasocit prostého lidu vykouzlil ze směsice tvarů linií a barev onen soulad, kterým i neuvědomělý projev výtvarného ducha na stupeň umění se povznáší!

Proleťme v myšlénkách ony tisíce součástek krojových a předmětů obřadných, jež ve vyšívkovém oddělení zeměpisným postupem byly tehdy seskupeny: spatříme naivní koutnice z Pošumaví, barvami se pestřící šátky táborské a blatské, živě a malebně rozvržené vyšívání polabské a turnovské, a oko naše spočine u mistrných děl, jimiž Morava a Slovensko nás obohatily. Vzpomeňme jen oněch úchvatně krásných úvodnic valašských a hanáckých, a na tu jemně zharmonisovanou barvitost a uměleckou vytříbenost vyšívek slovenských z Moravy a z Uher! Vyšívání jest umělecké pole, které životním potřebám velmi jest blízké, a prostředky, jimiž práce tohoto druhu zálibu v nás zbuzují, dají se poměrně snadno ovládnouti. Jest přirozeno, že na tomto poli i prostý okrašlovací pud, když dlouholetou tradicí se udržuje a pěstí, k veliké výši umělecké a k veliké svéráznosti národní dospěti může. Na naší výstavě spatřili jsme takové množství vyšívaných předmětů i absolutní ceny umělecké, a tak svérázných pohromadě, že bychom jinde něco podobného — v tomto množství, v té rozmanitosti lokálních typů, a v tom přirozeném organickém vývoji celkovém — marně hledali.


Předchozí   Následující