Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 319

rysech jako na koutnicích. Šatku lemuje barevně prošívaná krajka a pásek s vyšíváním křížkovým neb jednoduchým prolamováním. Co do seskupení motivů a vzhledem k celkovému dojmu následující typy jsou charakteristické:

1. S rozvržením vertikálným. a) Vzorek zaujímá celou šířku a jest symetricky kol osy rozložen. (Šatky lanžhotské mají obdobné rozvržení, ale vyšívání jest ploché, formičky rostlinné.) Jednotlivé květy vynikají a rovnoměrně rozvržený ornament případně oživují; b) vzorek tvoří dvě, tři nebo řadu stromečkovitě rozvětvených kytic, řadou paprskovitých tvarů vyznívající. Tvary zvířecí: jelínek, kohoutek, páv

i tvary lidské postavy velmi zhusta ale nenápadně je provázejí; c) celou plochu vyplňuje geometricky rozčleněná a klassicky stilisovaná postava lidská, často v několika řadách nad sebou. Řada variací co do užití forem a technik.

2. S rozvržením horizontálným. a) Steh převahou plochý, v podrobnostech křížkový jednoduchý a čárkový. Vzorek tvoří dva husté pásy rohatých forem modře konturované, podobně jako u koutnic. Oba pruhy leží těsně nad sebou anebo jsou řadou hvězdo-vitých tvarů od sebe děleny; b) steh převahou křížkový (jednoduchý, vrkůčkový, čárkový). Vzorek má formy geometrické, paprskovitě členěné, vzor jest prořídlý, motivy zvířecími oživený.

Z vyšíivek uhersko-slovensk. vyniká dále výzdoba na zástěrkách. Zástěrky jsou dvojího druhu: skládají se buď z jednoho kusu neb ze dvou polovin. Na prvních vyniká široký, bohatě prolamovaný pruh se vzorkem kohoutím nebo s ornamentem řádkovým (na písmo upomínajícím) V pasu, kde záhyby jsou, tvoří vyšívání geometrický vzorek přes tyto záhyby. Jemně vyšívané přechody z drobných tvarů geometrických neb ozdobných stehů doplňují výzdobu. Co do barvy jsou tyto zástěrky celé bílé, anebo bílé a vyšívání na nich černé, často i trojbarvé: červené, zelené, žluté.

U druhých tvoří střídající se formy sekáče bohatě prolamovanou vložku užšími páskami a širokou krajkou zakončenou. Šev skládající se z uzounké krajkové vložky a jemných přechodů jest znatelný a tvoří s ostatním vyšíváním jednotný, velice lahodný celek. Barva hedvábí jest světle žlutá a bílá, anebo v temných a světlých odstínech barvy žluté.

Rázovité jsou též zástěrky vyšívané pestrým hedvábím obyčejně v barvě červené, zelené a žluté, též bílé a modré a jiné, kde vzorek tvoří spleť drobných kytic rostlinných forem rovnoměrně rozhozených jako u koutnic tohoto rázu (2 c).

Z úboru ženského vynikají skvělým vyšíváním rukávce, šatky a čepce. Rukávce mají vyšívaný límec, tacle a příramky. Vyšívání na límci a taclích tvoří buď jen úzký proužek anebo široké vložky samostatné a přehnutý límec. Tento má geometrický vzorek, bohatě rozvržený, ale při tom svěží, neumělkovaný, barvy obyčejně hnědé neb černé. Příramky jsou nejzdobnější. Ornament jest hustý geometrický nebo rostlinný barvy obyčejně bílé a žluté, někdy též modrým hedvábím vyšívaný, nejčastěji ale ve stkvělém seskupení několika barev.

Vložek náramkových zachovalo se nám tak veliké množství, že i zde možno stopovat, jak z geometrických prvotvarů užitím jistých způsobů vyšívacích vyvíjejí se poznenáhlu ornamentalní celky v sobě uzavřené, napřed jednoduché, pak vždy složitější, až na geometrický ornament v plném toho slova smyslu.

Šatek máme několik druhů. Široké, s krajkovou vložkou, hedvábím žlutým; ornament rostlinný nebo geometrický téhož rázu jako na rukávcích; obdobné bílé, jedna z nich byla zlatě vyšívanými pruhy zdobena. Nejzajímavější a pro Uh. Slovensko typická byla řada šatek starobylého rázu: jedna s opakujícím se motivem kohoutím a prolamovaná, několik s ornamentem řádkovým, jedna se širokým pruhem hvězdic, vesměs prolamované a vyšívané hedvábím hnědo-černým


Vyšívky uhersko-slovenské.

Dle fotografie F. Dvořáka.


Předchozí   Následující