Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 323

(cerovské) a na druhé straně práci spěšnou, patrně jen pro obchod hotovenou. Zde často při stejných motivech seznati lze, kterak závody konkurenční, jejichž účelem jest snižovati cenu zboží, přivádějí umění k úpadku.

Čipky a mrežky zvoleňské nalezneme u vyšívek slovenských oněch krajů, kde splétání čipek buďto již vymizelo, aneb tam, kde prací jinou zaměstnaným ženičkám nezbývá času k vlastnímu robení. I při moravských a slezských vyšívkách najdeme řídké čipky zvoleňské.

Přeskvostné guipiry páskové, jež shledáváme při starých výšivkách slovenských a-dílem i moravských a slezských, splétaly se dříve v celém Slovensku a rovněž i v Moravě. Pozorujíce je nevíme, čemu dříve se obdivovati, zda-li dokonalé

technice nebo harmonii barev nebo souladu jevícímu se v rozmanitém zpracování, v kresbě i v materialu. S jakým porozuměním dřívější ženy pracovaly, poznáme, srov-náme-li ty přemnohé staré krajky. Tak při širokých čípkách, které tvořily konce šatek, při materiale nádhernějším, jako jsou žihlavové nitě a šušel, mající střed pásky, pokrytý měkkým hedvábím v bar-vách, jimiž předmět vyšíván, obmezuje se technika hlavně na pásky plátěné a jen zřídka přechází v pásku riedčička-vou s různými mo-tivky. Zde hlavně počítáno jest na působivost barev. Motiv hlavní kresbou pásky utvořený bývá někdy označen zvláštní barvou hedvábí aneb stříbrnými i zlatými nitmi. Motivem tímto, jak jsme to na výstavě viděli, bývá často jablko, různé varianty zvonků, klinčok, ořechové jádro, růžice a j. Ojedinělé ženi-čky v Nitriansku

třímají dosud v ru-


Krajka »slezská« (Vamberk), krajka z hanáckého límce, krajka od čepečku (střední Čechy), čipka, husty ohráblo (Velký Hont).

kou dovednost i viděli jsme ve sbírce krajek i pokusy nové ze Slovenska zaslané, ale schází jim vkus dob minulých, a vzhled jejich levným, špatným materialem velice trpí. Páskové guipiry z tenčích nití, pravé to kusy umělecké, shledáváme v překvapujících podobách, nazvíce motivů rostlinných, při šatkách hanáckých jakož i při šatkách slovenských a plachtách zdobených skvostným vyšíváním žilín-ským i jiným. Při spracování jich nešetřeno píle ani důmyslu, aby krajka byla dokonalou jak v spracování, tak rozmanitou v motivech. Tu střídají se plátence pásky s nevyčerpatelnými přechody různých drobných motivků i výplní, kteréž jsou tytéž jako na čípkách slovenských výše popsaných. Provedení přemnohých kusů skupiny této vyžadovalo době naší takřka nedostihlé vytrvalosti spojené s pílí mravenčí. Na výstavě byly hojně za-

stoupeny. Tímto ukončen jest popis čipek slovenských, moravských a slezských na výstavě zastoupených.

Prvotní ráz lidového umění krajkářského, o němž zmínili jsme se při popisu krajek slovenských, vymizel v Čechách již na dobro. Na naše doby dochovaly se již jen výroby řádné, směřující k činnosti obchodní, o nichž však pravděpodobně souditi lze, že povstaly na základě průmyslu čistě domácího, jehož úkolem bylo sloužiti jen domácnostem vlastním.

Proto také uznali jsme za dobré vykázati českým krajkám místo za krajkami slovenskými, ne snad proto, že bychom jich nedovedli oceniti, ale z té jednoduché příčiny, že vyžadoval toho postup technický, jenž byl od počátku naším vodítkem, jakož i stav krajkářství českého, sestávajícího ze samých výrob řádných, k jehož posouzení nutna jest znalost původního lidového čipkarství slovenského.


Předchozí   Následující