Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 324

Čipka od šatky.

Nejjednodušší české krajky jsou svérázné starší výrobky ze Sedlice u Blatné. Hotoveny jsou ze silných i tenčích nití a nacházejí se hojně při vyšíkách jihozápadních Čech. Krajka připomíná úpravu starodávnou, souhlasící s úpravou vložky, po dolní straně jest však opatřena řetízkovými poutky, jichž prvotní účel zajisté byl sloužiti k provlékání tkalounem. Jiné ukončení krajek sedlických jsou motivy tříúhlé, také »vadrličky« pojmenované, plátěné nebo »přehazo-vané«. Význačna jsou sedlická pojmenování. Vlnice lomená nese název »hady«; táž na určitých místech řídkou půdou přerušená »přetrhávany hady«; kosočtverce jsou »kostičky«, kosodélníky »struhadílka« a t. p. Krajky a vložky sedlické byly ve sbírce poměrně zastoupeny. —

Krajky ze Stražova u Klatov jsou pro svůj starobylý ráz úpravy i motivů, připomínajících na čipky slovenské, silnou nití proplétané, zvláště zajímavy. Hotoveny jsou z tenkých lněných nití; vlákna motivy obplétající jsou bavlněná Krajky ukončeny jsou drobnými i většími zoubky, někdy také jen několika souběžnými nitmi, tvořící po kraji úzký proužek plátěný, opatřený »oušky«. Zvláštností krajek jest půda tylová, výtečně spracovaná, připomínající na krajky flanderské. Vyšívky blatské, kulaté čepce chodské jakož i vyšívky z jižních a západních Čech zdobeny jsou krajkami stražovskými.

Zvláštní jemností vynikají krajky z Vamberka a okolí. Vzhledem svým připomínají na krajky flanderské, jen motivy průběhem století tvorbou lidovou v ornament rázu slovanského přizpůsobené dokazují, čí ruce pracovaly tyto výrobky pavučinové. Hotoveny jsou z nití bavlněných, k témuž účelu zvláště apretovaných; tento material v ústech krajkářek slove »vláčka«, odkud jméno krajek »vláčkové«. Motivy, odpovídající tvarům rostlinným, obplétány jsou silnější lněnou nití. Okraj vykroužen jest ve velké i menší zuby, k nimž vztahuje se i pojmenování »fajnováče velký zub«, fajnováče drobné; jiné jsou: »jetylkové, srdečkové, kalichové, zvonkové, malý i velký růže« atp. Krajky vamberské nalézáme při vyšívkách blatských, při límcích i rukávcích hanáckých, při límcích lanžhotských, jakož i zvláště pěkné při vyšívkách slezských. Půvabné krajky květinové, objevující se u zlatých a stříbrných, bílých prolamovaných i uzlíčko-vaných čepců českých, zastoupeny byly ve sbírce několika svéráznými kusy jakož i malbami sl. Reg. Bíbové. Tytéž technikou i provedením vyrovnají se úplně proslulým krajkám bruselským a valencienneským. Podkladem ornamentu bývá jednoduchá i ozdobná vlnice; jinde zase tvoří ornament krajky kytice jakoby vyrůstající v určité vzdálenosti od sebe s motivky připomínajícími zřetelně zvonek, růžici, karafiát a j. Pokud trvalo užívání jmenovaných čepců u nás,

hotoveny byly u nás i krajky. Od 50 let se v Čechách již nepracují.


Krajka od lanžhotské šatky.

Nádherná kopie guipiry páskové, pouhá to variace čipky slovenské rovněž vystavené, s pěkným rostlinným motivem representovala ony umělecké vý-tvary ženských ruk, s nimiž setkáváme se hojně na vyšívkách českých, počínaje od Turnova přes Polabí až k Jindřichovu Hradci. Pronésti správný výrok o původu spanilých krajek těch jest nesnadno, protože u nás není již lidových výrob krajek páskových.

Možnost naskytá se tu dvojí. Buďto jsou to zbytky starého umění lidového, pracované na základě tradic mnohem starších než belgický vliv v horách orlických (XVII. století) anebo jsou to výrobky slovenské, k nám do Čech zabloudilé.

Krásné kusy umělé práce páskové s výplněmi zákrutkovými, podobné oněm vzácným krajkám při


Předchozí   Následující