Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 369

kláštera ve Starém Brně. Vyšita jsou jednak stříbrem (vypoukle) na červeném aksamitu, jednak zlatem na stříbrné látce. Jim velmi podobná, ačkoliv méně dobře zachovaná, jsou červená zlatem vyšívaná paramenta z chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře: kasule, baldachýn, dvě antependia a dvě dal-matiky (jež jsou nyní majetkem chrámu v Sedlci). Dalma-tiky tyto zajímavy jsou i proto, že na nich spatřujeme ukázku figurálního vyšívání, což jest věcí při baroku velice řídkou, totiž obrazy 14 sv. Pomocníkův.

Z ostatních rouch mešních této doby, jichž bylo množství převeliké, zmiňujeme se ještě o úplném mešním ornátu bílém s hojnou vyšívanou ozdobou z chrámu sv. Jindřicha v Praze, a o dvou bílých kasulích hojně ozdobených ze St. Boleslavi a z Ústí n. Orl. Povšimneme-li si ještě četné sbírky pontifikálních miter z pražských klášterů: Strahovského, Křižovnického a Maltánského, jež se vesměs vyznamenávaly bujnou komposicí, jakož i nádherným technickým provedením, dospěli jsme na konec sbírky starobylých rouch církevních, jíž podobná i co do obsáhlosti i co do umělecké ceny asi sotva kdy ještě byla na některé výstavě uspořádána.

Aby přehled o uměleckém tvoření v oborech tuto popisovaných byl úplný, dožádal církevní odbor N. V. C. Akademii křesťanskou v Praze, jejíž odbor umělecký od 25 let pečuje o uměleckou výrobu takovýchto chrámových předmětův, aby zapůjčil pokud možno soustavnou a úplnou sbírku nádob a rouch chrámových, nyní zhotovených. Sbírka ta vystavena byla v oddělení církevním.

Spatřovali jsme tu v bohatém výběru četné kalichy, monstrance, svícny, kaditedlnice různých slohů, vesměs podle návrhu architektů Barvitia a Mockra a jiných. Z rouch vyšívaných vynikal nádherný spolkový prapor společenstva obuvníků Pražských, na němž vyšit jest obraz sv. Václava (kopie to nejstaršího zachovaného tabulového obrazu sv. Václava, jenž se nyní chová v chrámu sv. Mikuláše v Menším Městě Pražském), cechovní znak dvěma obrněnci držený, jakož i drobné znaky zemí českoslovanských a štítky s odznaky řemeslnými v bohaté listoyé ornamentice. Pochvalné zmínky zasluhuje, že dává sobě Akademie na svůj náklad staré látky i co do vzorkův i co do techniky napodobovati. Ukázky toho viděli jsme na kopiích gotických aksamitů se vzorky vhloubenými. Zručnost restauratérskou osvědčila dílna Křesťanské akademie na obnoveném gotickém rouchu mešním z Rokycan, jakož i na kasuli barokové, konventu Křižovnickému v Praze náležející, jejíž pestré vyšívání s podivuhodnou pílí a dovedností na novou látku přeneseno bylo. Rovněž dovedně hojným vyšíváním ozdobena jest korouhev Růžencového bratrstva v Ústí n. Orlicí, bedlivě vyšívaná.

Práce tyto svědčily o tom, že u nás dosti jest rukou dovedných, jež umějí nám vyrobiti věci staré umělecké cti našeho národa důstojné!

Přáli bychom si vroucně, aby byly sbírky, jež jsme právě laskavému čtenáři popisovali, povzbudily ty z návštěvníkův Národopisné výstavy, kdož jsou strážci takovýchto předmětův, i ty, kdož je chrámům vyrábějí a pořizují, k ušlechtilé snaze: přispěti k tomu, aby i nyní platilo o chrámech našich vlastí krásné svědectví Sylviovo, svrchu položené — na čest umění českého, na čest jeho mecenášův, na chloubu jeho strážcův: českého duchovenstva.

    Dr. Ant. Podlaha a Ed. Šittler.

Kasule Bartošovická.


Románské monile z rukavice sv. Vojtěcha.


Předchozí   Následující