Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 395

b) Školství. Byly tu: Mapa evangelických škol v království Českém, diagram trvání od 1781 —1895 a tabulka, jakož i fotografie škol. Výsledek: Reformovaných škol jest 41 s 56 třídami, 12 dvoutřídních, 1 trojtřídní; augšp. 9 s 12 třídami, 3 dvojtřídní; trojtřídní ústav dívčí v Krabčicích a reformovaný učitelský ústav v Čáslavi. Nejstarší školy až posud trvající jsou: v Chlebích a Proseči (1783), v Chvaleticích, Semtěši, Humpolci a Krucemburku (1784), deset škol reformovaných proměněno v obecné, z augšpurských žádná. Na Moravě jsou všechny církevní školy reformované i augšpurské proměněny v obecné vyjma sedm škol.

e) Spolky. Byl tu sešit, obsahující přehled českých evangelických spolků a několik tabulek. Výsledek: Betanie v Praze (církevní), Bohuslav v Klášteře (zpěvácký), Comenium v Praze (literární), Českobratrské družstvo v Praze (církevní), Evangelická Beseda v Praze (církevní), Evangelická Matice a. v. (literární), Evangelická politická jednota v Jimramově, Evangelická společnost pro křesťanskou dobročinnost v Praze, Jeronym, spolek evangelických akademiků, (r. 1882 založený, podepřel 20 nemajetných kolegů, založil 22 knihoven, vydal 6 brožur, pořádá přednášky), Komenský, jednota evangelických učitelů, Kruh českých evangelických bohoslovcův ve Vídni, Spolek Komenského (literární), Spolek pro vystavení Husova domu (spolkového domu) v Praze, Křesťanské spolky mladíků: v Praze, v Plzni, na Vinohradech (Blahoslav), v Bukovce (Blahoslav), v Černilově, v Brně (Žerotín), v Nosislavi, ve Vsetíně; spolky pro zřízení sborů a chrámů: v Poděbradech, v Nymburce (Sion), na Vinohradech, ve Vídni, v Brně, ve Vysokém Mýtě. Dobročinné paninské spolky: v Nosislavi (Tabita), v Bukovce, v Hořicích, Čáslavi (Marta), Ústav kazatelo-vdovský, ústav učitelo-vdovský, Jubilejní Lutherův ústav v Hradci Králové, sirotčince v Telecím, Krabčicích, Čermné, Potštýně.

6. Amerika. Zvláštní oddělení bylo českým evangelíkům v Americe vyhrazeno. Byla tu mapa českých evangelických církví ve Spojených Státech, sestavená rev. Vilémem Šillerem a Jos. Buryanem v Nov. Yorku 1895, dále četné fotografie kostelů, far, nedělních škol, pěveckých jednot, farářů počtem 64 a 2 akvarely Novo-Yorkského českobratrského chrámu, pohled z venku a do vnitř. Sbory jsou nejčetněji ve státech: Wisconsin, Minnesota, Nebraska, Kansas, Iowa, Texas. Sbory organisované jsou presbyterní: New York (N. Jersey), Baltimore (Maryland), Racine, Caledonie, Cobb a Muscoda (Wisconsin), Chicago (Illinois), Cedar Rapids a Saratoga (Iowa), Eagle a Tyndall (Dakota), Clarkson, Sion, Schuyler, Prague, Omaha a Humboldt (Nebraska), Cuba a Cleburne (Kansas), Fayetville (Texas); kongregační: Cleveland (Ohio) dva, Milwaukee ^Wisconsin), Chicago (Illinois), Silver Lake a St. Paul (Minnesota), Wiming (Iowa), St. Louis (Missouri); methodistické: Cleveland (Ohio), Muscoda (Wisconsin), Cedar Rapids (Iowa); reformované: Silver Lake a Hopkins (Minnesota), Ely a Donforth (Iowa), Weston, Wahow (Nebraska), Munden (Kansas), Fayetville, Nelsonville, Wesley, Shiner, Tábor, Ocker (Texas).

7. Dodatek. Některé ojedinělé předměty byly tu vystaveny: Fotografie Husova, vlastní rukou latinsky psaného školního sešitu nalézajícího se v archivu herrnhutském. Důkladné podrobné historické mapy (4) Arnošta Švandy, obsahujíci husitské válečné výpravy vedením Žižkovým. Meč ocelový s koženou pochvou z popravy staroměstské (1621), majetek reformované církve české, získaný farářem Molnárem Krabčickým na dražbě ve Skotsku; drahocenná tato památka má délku čepele 82 cm, šířku 9 cm, délku jilce 22 cm; jilec jest nepůvodní, předělávaný, tvaru necharakteristického, ovinut tvrdou koží, na níž pod knoflíkem jilce jsou písmeny G. M. na příč, po délce pak nápis: »Poslední nešťastná práce byla dne 21. června 1621 †††«; na meči samém pak tato jména popravených: Andreas Schlik, Wenzel Budowetz, Christoph Harrant, Kašpar Kapliřz, Fridrich Bile, Heinrich Otto Loos, Wilhelm Koneczchlumský, Dionis Cžernin. Bohuslav Michalowitz, Leander Rippel, Georg Hauenschild, Valentin Kochan, Tobias Steffek, Christoph Kober, Johann Schultys, Wenzel Wastierowsky, Maximilian Hosstialek, Heinrich Kozel, Andreas Koczaur, Georg Řzepitzky, Michael Wittmann, Simon Wokacž, Johan Jessenius, Johan Kutnauer. Dále obraz Komenského loučícího se s vlastí v lednu 1628. Obrazy a fotografie některých vynikajících evangelických mužů. (Literatura k historii: Janata, Šubrt, z Tardy »Památka roku slavnostního 1863« 1864, Kašpar »Památník církve reformované« 1881, »Český Lid« 1892, 1895, Ter. Nováková

»Z obcí nábožensky smíšených na východě českém«, K. Adámek »Památky evangelíků«.

    F. Mareš.

Vyšívané pohřební štíty pořádkův pražských.


Předchozí   Následující