Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 410

Ukázka kachlů.

Dále bronzové hůlky nalezené na prsou kostry ležící, kromě jiných předmětův, jež staré středoevropské kultuře náležejí.

Neméně významny jsou výkopy z pohřebiště na samém výstavišti v Oboře učiněné. Kromě dvou koster, jež skrčeně ležely, veskrze kotlové žárové hroby z doby staré středoevropské kultury (asi 900 — 200 př. Kr.). Dále následují vykopaniny z hra-dišť Šáreckého a Butovického, z pohřebiště Branického a z Podbaby (popelnice a kostry), z Vokovic, Nuslí a z mohyl Volšan-Žižkovských (žárové pohřby z doby bronzové), z Pankráce (popelnice) a Kotlářky u Košíř (zároveň pohřby z první doby neolithické). Z pohřebišť s kostrami: ze Smíchova, ze Žižkova, Cibulky a Stodůlek, první z nejstarší doby bronzové, druhé dvě z doby posloupné staré středoevropské kultury a poslední z počátku doby křesťanské.

Oddělení toto zakončují nálezy a výkopy ze samé Prahy: ze Slup, popelnicové a kostrové hroby z dob okolo Krista, z Hrádku, kostry z počátku křesťanství, z Vyšehradu a Kocandy osady kromě jednotlivých různých předmětův. — Všecky nálezy obsahují kromě zvířeny také, kde kostry lidské nalezeny byly, lebky.

Ze souhrnu nálezů těch vysvítá, že Praha se svým okolím z nepaměti obydlena jest a že v posloupnosti oby-

vatelstva jejího žádná změna se nestala.

II. Oddělení: Archaeologie a výrobky domácího průmyslu. A. Keramika. Kachle sázené i modelované, syrové i polévané ze XIV.—XVIII. století se znaky pražskými, příběhy rytířskými, biblickými, zvířaty atd. atd.

B. Majolika. Rozličné nádoby, jako džbány, džbánky, medovnice, mísy, talíře, tabulky a p. — K těmto při-řaděny jsou jako někdy v Praze v obyčeji panující přepyšné předměty porcelánové figurky míšeňské, frankenthalské, vídenské, pražské a j. v.

C. Výrobky skleněné, jako sklenice, láhve, poháry, mísy, okenní tabulky a p. z XIV.—XVIII. století.

D. Věci přepychové ze zlata a stříbra: prsteny, náramky, amulety, pásy, jídelně náčiní, rozličné skvosty, smaltované tabulky, hodiny, spona z X.—XI. století, závěsky atd. Dále vějíře ze XIII. až počátku XIX. století, dýmky, kru-lichy, vrchcábnice, pás věrnosti ze XVII. století, rozličné astronomické nástroje a poklady v Praze nalezené.

E. a) Práce z kovu vytepané, ryté a ciselované. Nádoby, konvice, džbány, poháry, baňky, mísy, talíře, náčiní jídelní, kuchyňské, rozličné nádobí, formy na oplatky, cejnové nádoby z XV.—XVIII. století, mezi nimi pohár Krocína


Skřínky cechovní.


Předchozí   Následující