Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 412

z Drahobejle (1584 —1605), žehličky, stříkačky, podstavce, b) Kovové nádobí a potřeby domácí lité, kované a tepané: svícny, troudníky, sloupky, hmoždíře, závažnice, pilky, sekery, svěráky, truhlice, víka atd. z XV.—XVIII. století.

F. Pražská práce ze železa: a) zámky z dveří, truhel, zámky visuté, skřipcové a závory, klíče atd. z nejstarších dob až do počátku tohoto století; b) tlukátka, přítuhy, kliky, stuhy atd gotické, renaissanční a barokní; c) na skříních, na zdech a podél zdí postaveny aneb vyvěšeny jsou rozličné práce mřížové: zábradlí, dvéře, podvaly, okenice, nosiče atd. ze XVI. století až do sklonku XVIII. století. Pod nimi náhrobní kříže, váhy, lampy atd.; d) rovněž na skříních a na nosičích vystaveny neb zavěšeny jsou rozličné vějířky, znaky a odznaky z pražských domův, odznaky a znaky a vývěsné štíty různých řemesel atd.

Oddělení toto zakončuje čtvero z pražských domů pocházejících gotických dveří z XV. století bohatě vytepá-vaných s rozličnými znaky, jako zemskými, měst pražských a j. v. Uprostřed sálu vystaven jest vůz primatorský z korunovační slavnosti císaře Leopolda II. 1. 1791.

III. Oddělení vodárenské obsahuje památky starých vodáren pražských. Model vodárny z let 1536 se starým pumpovním strojem z let 1790, jako i jiné modely: berana, čulíka, dědka a p. Dále staré nářadí, potrubí, kohouty atd.


Oddělení církevní.

Dle fotografie J. Vilíma.

z XVI. až do XVIII. století. Mimo to vyvěšeny jsou na stěnách rozličné plány, půdorysy a vyobrazení vodovodův a jich rozvedení po městech pražských, vesměs z let 1581 až do r. 1840.

IV. Oddělení. Pořádky. Zde vystaven jest výběr památek někdy pořádkův pražských. Pořádky pražské, které jindy samostatná výsadní společenstva tvořila, měly kromě výsad také obřadní předměty, jichž buď při jednáních spolkových, za slavností, při pohřbech a pod. vždy podle určení užíváno bylo. Proto také oplývá toto oddělení velikým a vzácným bohatstvím jak historickým, tak i archaeologickým.

Zde spatřujeme výsady spolkové, znaky, všelijaké výhody darované rozličnými králi, počínaje od Karla IV. až do Josefa II. Všecko na pergamenu krásně psáno a bohatě malováno. Dále pokladny renaissanční až do empiru skvostně a bohatě vyřezávané, vykládané a malované, se znaky cechovními, figurami, zvířaty, ornamenty atd. Pečetidla z XV. až z počátku XIX. století. Pohřební štíty bohatě vyšívané se znaky cechovními, patrony jednotlivých řemesel a pod. z XVI.—XVIII. století; rovněž také pokrovní znaky, jako: krucifixy, svaté, monstrance, knihy, anděly a pod. od stříbrných až do dřevěných. Dále společenské nádoby a poháry, z nichž se za slavností popíjelo, plné ryteb, po-pisův i maleb tvarů rozmanitých: zde bota, tu klíč, onde kadečka, zase soudek a všelijak podobně, buď cejnové, měděné, majolikové anebo skleněné. — Rozličná osudí, jichž za hlasování užíváno bylo, knihy pamětní, zápisné, zkušební, za vyučenou a p.

Mimo to rozličná díla mistrovská věnovaná pořádkům aneb pokladny jejich a p. Reliquiář gotický ze XIV. století v podobě mitry, monstrance, toboly, truhly atd.


Předchozí   Následující