Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 413

Ve skříních vyvěšeny jsou různé hospodné znaky, jako: klíče, podkovy, kola mlynářská i kolářská, sedlo, preclíky, boty, buben, ferule, lucerny a obrazy, na stropě největší z nich: hrozen vinařův, věnec výčepníkův a brána tesařův.

Celé toto oddělení ověšeno jest a obestaveno 48 prapory někdejších pořádkův, bohatě kovanými, vyšívanými všecky z předešlého století.

Ve středu pavilonu. V. Oddělení církevní. Uprostřed za zlatou mříží z kaple Porciunkula (XVII. stol.) gotický oltář skládací sv. Jiří z hradu Rábí. V pravo na zdi druhý skládací oltář gotický, oba figurální a malované. Pontifikální stolec, pieta z XV. století a dřevěné sošky svatých ze XIV.—XVI. století, gotické obrazy, nástěnné svícny, zrcadla, stojanový svícen, truhla, gotická kropenka, zvonce atd. Za oltářem okna z doby Vladislavské.

V levo ve skříni: Vyřezávaný rám z XV. století a v něm kus látky z prostěny (XI.—XIII. století), jíž se o slavnostech přikrýval hrob sv. Václava, Dále rozličné: kaditelna, svícny, mísy, konévky, kalich, monstrance, reliquiář. loďky z XIII.—XVIII. století a paramenty: kasule, velum atd. z XV.—XVII. století.

Před mříží rozličné církevní a mešní knihy, tištěné i psané, z XV.—XVI. století. Listiny z let 1250—1377., missály, gradualy, bible atd. z XV.—XVI. století, kromě rozličných církevních medaillonů, poutnických odznaků, pečetí atd. atd. Též z dějin vzpomenuto zde na Mistra Jana Husa jeho nejstarší podobiznou (z let 1520.); jeho kázaní, památní peníze a konečné příběhy kostnického koncilia (z let 1453.) zde vystaveny se spatřují.

VI. Oddělení. Památky útrpného práva. Ve skříních a na zdi vystaveny jsou rozličné mučební a popravní nástroje. Katovský meč, kleště, jimiž rozžhavenými byli odsouzenci trháni, hrušky na zapínání úst, řemeny a řetězy na spoutání, rozličné cejchy: kola, šibenice a j. na vypalování a vsekávání provinilcům na tváře a boky, nože, španělské boty, pouta a basy, lano na napínání mučenníkův, kotlík na rozpalování mučebních nástrojův a j. v. Dále rozličná vyobrazení mučení a poprav, psané i tištěné řády útrpného práva a protokoly z vykonaných mučení a poprav z let 1615 — 1684.

VII. Oddělení. Rozličné plány, vyobrazení různých příběhů pražských, jako: slavnosti, pohřby, ohně, povodně a pod. — V levém boku. Na stěnách co dekorace spatřuje se vývin všech měst pražských a znázornění korouhví a praporů v současných barvách a velikostech.

VIII. Oddělení. Pod dekorací pohledy na město a jednotlivé části budovy Prahy tištěné, kreslené i malované z XV. století až do leta 1850.

IX. Oddělení historické. Uprostřed sálu ve vitrínách vystaveny jsou památky historických příběhův českých se zvláštním ohledem na Prahu až do let 1848. Všecko v obrazích, tiskopisech, plánech a listinách doplněno podobiznami,


Oddělení historické.

Dle fotografie J. Vilíma.


Předchozí   Následující