Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 441

založena divadla v Přerově a v Počátkách. Roku 1836 založeno české divadlo v Německém Brodě, r. 1838 v Novém Kníně, r. 1840 v Chrudimi a v Kolíně. V Čáslavi hrálo se poprvé česky r. 1841, v Litomyšli a v Sedlčanech r. 1842. Rok na to založena ochotnická divadla v Mladé Boleslavi, v Kutné Hoře, v Pecce a v Kosmonosích. Roku 1844 začalo se hráti v Soběslavi, r. 1845 v Železném Brodě, ve Frenštátě pod Radh. a v Žiželicích. Roku 1846 začali pořádati české hry v Holicích a v Přelouči. Roku 1847 založeno divadlo na Pankráci, r. 1848 v Náchodě a ve Vodňanech. Roku 1849 začalo se hráti v Benešově a v Sedlci u Tábora. V prvních letech padesátých zahájeny ochotnické hry v Doudlebách, ve Voticích, v Jindřichově Hradci, v Jílovém a ve Smidarech. Roku 1857 vzniklo divadlo v Lysé n. L., r. 1859 v Libáni, v Milevsku a ve Slatinanech. V letech šedesátých založena ochotnická divadla v Bělohradě, v Habrech, v Hořovicích, v Kopidlně, v Košířích, v Kuklenách, v Trhových Svinech, ve Vlachově Březí, na Kladně, v Borohrádku, v Libni, v Rožmitále, na Smíchově, v Nadějkově, v Příboře, v Jistebnici, v Kyšperku, v Mýtě, ve Vysokém Mýtě, v Petrovicích, v Černovicích, v Nové Huti, ve Vyskři, v Českém Brodě, na Březových Horách, v Chýnově, v Ivančicích, v Maršovicích, v Merklíně, v Poniklé, ve Svratce, ve Velharticích, ve Vídni, v Mladé Vožici, ve Vyškově, v Plaňanech, v Benátkách, v Čechticích, v Hředlích, v Chotovinách, v Jíkvi, na Žižkově, v Týništi, v Malšicích, v Písku, ve Střešovicích, v Podbabě, v Bohuslavicích, v Bráníka, v Králové Hradci, ve Lhůtě, v Novém Městě na Moravě, v Mutějovicích a ve Slavkově.


Pokojík Tylův.

V letech sedmdesátých vznikla ochotnická divadla v Bučovicích, v Hlavňově, v Němčících, v Neveklově, ve Zdicích, v Bystrém, v Ivanovicích, v Chropíni, v Křelově, ve Rtyni, v Osiku, v Borotíně, v Krašovicích, v Mnichovicích, ve Zdounkách, ve Velké Bystřici, v Holoubkově, v Nesuchyni, v Pazuše, ve Vysočanech, v Roubovicích, v Jabkenicích, v Moravských Budějovicích, v Krásné Hoře, v Dolankách, v Dědicích a ve Bdíně.

V desítiletí po roce 1880 založena ochotnická divadla v Podolí-Dvorcích, v Třemošné, v Nových Hradech, ve Hvožďanech u Hradce Králové, v Kolči, v Břevnově, v Bytouchově, v Daliměřicích, ve Svinné, v Bělovsi, v Hoř. Počáplích, na Březině, v Mratíně, v Telči a v Bezděkově u Choltic.

V letech devadesátých začalo se ochotnicky hráti na Peruci, v Židenicích, v Dobřanech, v Potvorově-Bílově, ve Vršovicích a na mnohých jiných ještě místech. Nemine téměř dne, abyste nečetli o nově založených ochotnických jednotách. Ale, bohužel, mnohá taková divadelní jednota zakládá se, aby jen rozmnožila bezpočet zábavních spolků; na nějaké vyšší poslání, na svůj důležitý úkol kulturní a národní vzpomene si z nich málokterá.

Roku 1886 založen ústřední spolek ochotnických divadel pode jménem »Ústřední Matice divadelních ochotníků«, která snaží se, na mnoze s úspěchem, o získání ochotnictva pro nové jeho úkoly a povinnosti.

Německy se hrávalo v českých městech až do samých let šedesátých. Zajímavo je, že to byli vesměs čeští

ochotníci, kteří pěstovali také hry německé. Dělo se tak dílem proto, že v městech silně vládla germanisace, dílem

proto, aby světská vrchnost pro představení německá zamhouřila oči k vůli hrám českým. Nejdříve se zbavili těchto

ohledů v Poděbradech, kde hráli ochotníci německy pouze do roku 1830, potom zanikla představení německá r. 1836


Předchozí   Následující