Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 466

Dále vystavili jednotliví učitelé-spisovatelé své spisy, kolekce to dosti rozsáhlá.

Literární činnost učitelstva znázorňovaly také vystavené časopisy učitelské a časopisy pro mládež, jejichž rozvoj na diagramech bylo lze vyčísti.

Jak vzdělávalo se učitelstvo v kursech v letech 1869—1894, vysvítalo z diagramu, dle něhož bylo pořádáno za dobu tu 64 kursy učitelské s 2576 posluchači, a to 35 hospodářských s 1819 posluchači, 19 průmyslových s 498 posluchači, 6 pro školy měšťanské se 197 a 4 jiné s 62 posluchači.

Budovy Školní. Nejzazší část pravého křídla věnována byla školním budovám a zahradám. Bylo tu sneseno modelů, obrazů, fotografií a plánů školních budov starých i nových tolik, že pokrok ve školním stavitelství novodobém přímo do očí bil. Z bídných starých škol uvádíme školu v Třtici u N. Strašecí, ve Všetovicích u Kladna, v Čes. Skalici (do níž chodila Božena Němcová), v Kruhu, v H. Čeladné, v Králové Městci. Celé kolekce starých a nových škol vystavily okresy novoměstský, náchodský, českoskalický a opočenský, rotační album škol okres jičínský, pak okres českobrodský. Slovem i obrazem zevrubně a souborně vylíčily školy své ve zvláštních knihách okresy říčanský, žamberský, lomnický, olomoucký, vysokomýtský, vyškovský, slavkovský, bušovický a domažlický (z tamního musea). V albu žamberském výslovně se praví, že provedli je učitelé za tím účelem, »aby zřejmy byly oběti (za poslední století 293.058 zl), jež přinesly obce okresu celkem chudého na povznesení obyvatelů svých pro sílu a ozdobu rodného kraje a nehynoucí památku dětem«. Mimo to byly tu obrazy a fotografie jednotlivých škol z celé oblasti českoslovanské, a to ze škol všech kategorií od nejchudších horských vísek až k palácům škol pražských a předměstských.

Školní zahrady měly tu několik plánů zdařilých, zejména z Kruhu, Vepříkova, Chrášťan, Petrovic a M. Losenic, z nichž rozsah a rozdělení jejich bylo patrné.

Nábytek školní z nedostatku místa vystaven byl v paláci moderního průmyslu. Nejvíce bylo tu druhů lavic školních, z nichž uvádíme jednoduchou Hylákovu s pohyblivým sedadlem, Hanušovu, dvě Bendovy, Obenbergrovu s lomenou deskou, pak drem. Schwarzem zlepšenou, Kuncovou taktéž s lomenou deskou, Fischelovou z ohýbaného dřeva, Lokayovu a dvě Šrůmovy. Mimo to byly tu zastoupeny školní tabule lištovou tabulí Mikoláškovou a Metelkova lavice se zvláštním mechanismem zvedacím.

Vyučování v nynějších školách obecných a měšťanských věnováno bylo levé křídlo velkého pavilonu školství, dvě rozsáhlé síně podélné, spojené síní příčnou. Již z velikého prostoru, jaký zabral jazyk vyučovací ve všech četných odvětvích svých, bylo zřejmo, že jest na školách našich nejpřednějším předmětem učebným. Bytným jeho základem jest věcné učení, jehož pomůcky znázorněny na výstavě vhodným výborem modelů, provedených dle staršího návrhu pražského učitelstva závodem A. Kreidla v Praze; svou správností, pečlivým a vkusným provedením předčí podobné pomůcky z ciziny. Zmínky zasluhují též pomůcky A. Potůčka ku cvičení smyslův a J. Javůrka k rozeznávání barev. Z původních, skutečně českých obrazů k věcnému učení stále jedinými trvají staré obrazy K. Amerlinga, které německými obrazy s českými texty jsou sice předstiženy ohledem rozměrův a provedení, nikoli však myšlenkou a výborem. — K věcnému učení druží se čtení s psaním, udílené na prvém stupni vyučováním hromadným, které samo sebou vedlo k výrobě závěsných tabul písmen, po případě s obrazy věcí, jichž názvy počínají hláskou, kterou předvádí písmo; dále hojně užívá se tabul hláskovacích, ano, neschází ani strojů, písmena v slabiky a slova skládajících, čehož všeho na výstavě bylo hojně dokladů Závěsné tabule — jak rovněž výstava ukazovala —


Ukázka z fysikálního kabinetu J. Kliky.

Na vrchním podstavci ukázka přístrojů pro mechaniku, nauku o teple a elektřině; spodní podstavec upraven na nakloněnou rovinu.


Předchozí   Následující