Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 467

slouží také k usnadnění mluvnice a pravopisu, k němuž vyučování jazykové pomalu spěje, aby na stupni nejvyšším rozhojnilo se o různé písemné úkoly slohu, jež zračily se ve vystavených sešitech žactva, a o počátky písemnictví, jež dnes může opírati se o podobizny literátů ve starší pomůcce A. K. Vítáka a ve výborném Českém albu od K. V. Raise. Hojnost vystavených Čítanek, z nichž nové čítanky c. k. knihoskladu téměř výhradně opanovaly, ukazujíce proti starším čítankám ještě větší pokrok ve vnější výpravě než ve svém obsahu, dále Mluvnic, Pravopisů, Návodů k učení věcnému, slohu, deklamování a p. byly svědectvím, jak všemožně učitelstvo hledí vyučování jazykové zvelebiti, usnadniti a zlahodniti.

Střed této skupiny tvořila výstavka K. S. Amerlinga s jeho poprsím, rukopisy a spisy, s ukázkou znázornění celého českého kraje, jež byla svědectvím toho, jak důsledně tento zakladatel nové Budče prováděl myšlenku vyučování názorného, a s výpisem jeho duchaplných osnov, rozvádějících všecko vědění a umění lidské do škol denní, týdenní, měsíční a roční, osnov znamenitě ustřeďujících a napořád a stále a důsledně všecko učivo rozhojňujících.

V téže síni k jazyku vyučovacímu nejvíce přiléhala velice úplná výstavka psaní, jež pěstováno v českých školách stejně horlivě jako čtení, čehož dokladem byly přečetné »předpisy« z doby starší a vzory písem z doby novější, proslulým P. Mu-žákem počínajíc až do znamenitých Abeced A. Studničky. A ovšem také ukázky prací žákovských, druhdy na vyšňořené tvary latinky a švabachu omezené, nyní valně zjednodušené a

o tvary písma »francouzského« rozhojněné. Rozumí se, že nescházelo ani tu na velikých závěsných rozborech a vzorech písmen, jaké na př. byly závěsné tabele pro písmo svislé od V. Bla-houše, a na návodech methodických. Obrazem K. Salusa znázorněno vzorné držení péra. Kolekce sešitův a

pomůcek ku psaní ukázaly, jak znamenitě v této příčině o naši mládež postaráno.

V sousedství psaní měl výstavku jiný, ode dávna oblíbený předmět českých učitelův, a to se vzácnou úplností, zpěv a s ním hudba, která ve školách obecných a měšťanských tou dobou na housle se obmezuje. Nejnápadněji vynikaly tu ovšem pomůcky tohoto učení: nástěnné diagramy a tabele notové, harmonia, housle, pulty. Zpěvníků, škol k houslím od R. Nejedlého až po přepilného J. Maláta, návodů ku zpěvu byla tu celá řada od J. L. Zvonaře až po F. Pivodu; zpěvníků, z nichž novější slušně pěstují píseň národní, složili učitelé snad tolik, jako Pravopisů a Mluvnic! Z nich nejvíce se rozšířily zpěvníky J. Bergmanna a F. Drůbka, z novějších nejvíce se chválívá práce F. Pivody a A. Vávry. Nemalé zajímavosti dodávaly výstavce této podobizny starších učitelů hudebníků

s jejich skladbami všech druhů. Celkem pak této výstavce nebylo lze upříti původního, českého rázu, jehož jinde bylo tak poskrovnu!

Sousední, skrovná ale instruktivní výstavka ručních prací chlapeckých předváděla postup všech tří druhů těchto prací, jimž až do roku 1897 v Praze mimořádně a to jenom nepatrná čásť mládeže se učila: lepenkářství, práce ve dřevě a modelování ve hlíně.

Přiléhající síň příčná obsahovala výstavky realií v užším smyslu, jimiž nová škola nejnápadněji liší se od školy staré. Byla proměněna v přebohatý kabinet pomůcek, ovšem jen pro potřebu výstavy snesených. Četné fotografie kabinetů některých škol měšťanských však ukazovaly, že také ve skutečnosti školy tyto závodí v tom statečně se školami středními, nahrazujíce nedostatek prostředků hmotných dovedností a pílí svých učitelů. Jednotné, ustřeďující osnovy, jakou na př. provedl J. Sokol v pětidílném Věcném učení roku 1868—1875, však realiím naprosto se nedostává:


J. Kliky a F. Štolby přenosná laboratoř.

Veškeré předměty háčky se šroubovými závity anebo drátem upevněny na stěnách, dně a víku skříně tak, že po otočení háčku neb uvolnění drátu lze je ze skříně vyňati. Při dopravě drahou a p. pro úplnou bezpečnost plní se skříň hoblovačkami. Sestavy přístrojů ve skříni vystačí dle zkušenosti pro veškeré pokusy lu-čebné, ve školách obecných a měšťanských prováděné. Po zavření dvířek a sklopení víka lze skříň na klíč uzamknouti. Po vsunutí zásuvky, obsahující lučebniny, lze tutéž dvěma háčky upevniti. Délka obnáší 59 cm, šířka 48 cm, výška 54 cm.


Předchozí   Následující