Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 474

Mezi okny viselo z plaňanské školy »rozvržení hodin, určené pro triviální školy, kde oba klasy pospolu cvičit a zaměstnávat se musily«. Katechismus měly každý den, v sobotu výklad evangelia, ve čtvrtek celý den »regraci«.

Dále vystaveny tu v rámu vysvědčení a dekrety Antonína Dubského, učitele v Nesvačilech, který u vysokém věku r. 1866. zemřel. Na stěnách visely typické obrázky starých učitelův a dětí, mistrem Alešem kreslené. Ve zvláštní skříni uloženy byly housle, stálý průvodce starého učitele, haldy partýsek, mší a skladeb, více knih školních, matrik, předpisův a klíče.

Tak byl v statku turnovském zachycen obrázek staré školy, který měl původně býti kontrastem nové školy, moderně zařízené, k níž však nedošlo. Kdo však navštívil vedle staré školy oba pavilony školní, mohl srovnávati, jak velký pokrok ve školství učiněn byl v poslední době, zejména od r. 1870.

Evangelické školy měly některé ukázky v oddělení církví evangelických. Ze statistiky škol evangelických patrno, že je českých škol evangelických augsburského vyznání celkem 9 o 12 třídách, škol helvétského vyznání 41

o 50 třídách. Je tedy školství toto dosti skrovné. Také ukázky z nedělních škol evangelických byly tu vyloženy, pak z českého sirotčince evangelického v Telecí a z české vychovatelny evangelické v Krabčicích. Skupina Husova byla zde pěkně spořádána. Vedle ukázek rukopisů Husových, byly tu četné jeho spisy. Podobně uspořádáno bylo oddělení Komenského. Celkového však obrazu o školství evangelickém tu podáno nebylo.

Školství českoamerické bylo dvojího rázu: Katolické umístěno bylo v modlitebně katolické, svobodomyslné v residenci. České školy americké jsou vesměs vydržovány spolky četnými.

V residenci zastoupeny byly svobodomyslné školy z N. Yorku, Chicaga (čtyři), Clewelandu, St Louis, Oberlina a Milwaukee. Byly tu vyloženy jejich práce žákovské, které valně různily se od našich, pak zprávy o historickém vývoji a rozsahu škol. Dále byly tu učebnice v Americe vydané. Ze škol nedělních byly tu rovněž mnohé práce žákovské, pak časopis pro mládež »Besídka mládeže«.

Katolické školy měly výstavku dosti rozsáhlou a v ní mnoho prací žákovských, zejména také mnoho ženských ručních prací. Mezi knihami učebnými nalézá se více spisů v Čechách vyšlých: Stoklasova Fysika, Vlasákova Mluvnice, Nikolauův Dějepis, Zapův Zeměpis a j. Pak tu byly četné fotografie školních budov, skupin dětí a učitelů i hodnostářů spolků, jež školy ty vydržují. Pro děti katolické byl tu časopis »Přítel dítek«.

Proti školství našemu jeví ovšem školství českoamerické, svobodomyslné i katolické, velikou rozmanitost v cílech

i v prostředcích.

    Adolf Frumar, Josef Klika a dr. Jan Novák.

Plánek pavilonu školství obecného a měšťanského.


Předchozí   Následující