Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 498

plovárnu Sokola v Chocni, pozoruhodny jsou dva velké diagramy Sokolské zupy podbělohorské, jež by pro originalitu a pěkné provedení svoje byly zasloužily vhodnějšího umístění.

Na galerii samotné všimneme si nejprve praporů, jež zde malebně přes zábradlí splývaly. Jsou to prapory Sokola vyšehradského (krásný, však dle dnešních názorů nesokolsky drahocenný), jičínského, novostrašeckého a frenštát-ského, jež všecky historickou cenou daleko převýšeny jsou skromnými proti nim praporci jednot v Sobotce, Zbraslavi a Roudnici—památky po národní gardě z roku 1848. Uprostřed galerie před vitrínami poutá zrak náš veliké skupení fotografické v bohatém rámu — fotografie »Heliosu« z památného sletu o Výstavě jubilejní roku 1891, jež vystavil br. Vladimír Babor, řezbář, spolupůsobením malíře J. Pazourka, ve vitrínách skvostné věnce stříbrné, věnované župou východních Čech Sokolu pražskému a jednotou Menšího města pražského br. Jos. Klenkovi, jehož rukopisná díla ve vkusné vazbě tu jsou vystavena, dále celá řada příležitostných darů náčelníkům, ceny ze závodů z Nancy Sokola vinohradského, zajímavá památka na slet v Českých Budějovicích (kniha došlých telegramů), sbírka pamětních penízů sokolských (vystavil S. smíchovský), konečně pak památky po Čechu † Franju Hochmannovi, náčelníku Sokola v Záhřebě (Chorvatsko), jako: srbské diplomy jeho, jakožto učitele tělocviku ve Vršci a Bělehradě, diplom na medailli válečnou za činnou účasť ve válce srbsko-turecké roku 1876 a j. Též nynější nástupce jeho, br. Hyánek, vystavuje památky ze sokolské činnosti své. Několik skvostně vázaných památníků doplňuje pěknou kolekci tu.

A po stěnách opět řada diagramů, a spousta různých fotografií. Pozornost obracejí k sobě diagramy Záhor-ského počtem 17, z nichž dva velké (3,50 m) a 15 menších; z těchto šest týká se záslužné činnosti sokolských jednot v území zněmčeném a fotografie několika dámských odborů, povstávajících hlavně působením horlivé apoštolky slečny Klemeni Hanušové.

V zasedací síni soustřeďují se nejdražší památky sokolské. Zde vystavuje Sokol pražský ve dvou vitrinách a na stěně po levé ruce. Skříně obsahují skoro výhradně památky po zesnulých předácích Sokolstva, Dru. Mir. Tyršovi a J. Fügnerovi; z diplomů čestného členství, jimiž vůdce Sokolstva o prvém sletu všesokolském roku 1882 byl zahrnut, vystaveno pouze několik charakteristických, dále některé rukopisy a spisy jeho, podobizna, obraz jeho pracovny, fotogram tůně řeky Aachy v Oetzu, kde Tyrš tajemně zahynul, i velkolepého pohřbu jeho, oblázek a kapradí z místa, kde mrtvé tělo nalezeno (vystavuje Sokol smíchovský), jeho šerpa náčelnická (Sokol libeňský) a pod. Na vitríně poprsí Tyršovo od Strachovského (Sokol nymburský). Na šlechetného Fiignera upomíná několik obrazů téhož, dále některé dopisy, výučný list (německý), obraz rodného domu jeho (v Růžové ulici), fotografie pomníku Fügnerova na hřbitově olšanském a pod.

Jedna z obou vitrín zavírá sbírku tiskopisů a knih, vydaných Sokolem pražským, a jako zvláštnost posmrtnou masku předčasně zesnulého br. Hrona. Celou vnitřní stěnu síně zasedací kryjí vzácné již fotografie skupin Sokola pražského z prvých let Sokolstva vůbec. Jak mnohé z těch hlav drahých již není! Fügner, Tyrš, Stýblo, Linha, Žižka, Čížek a j., co tu pochováno nadějí, co nadšení a práce pohynulo předčasným skonem jejich! »Však ne z oka smut-ného, z ruky pilné naděje kvitne« a kdekoli se ohlédneš, všude hledí na tě výsledky pilné práce třicetileté, od obrazu tělocvičny Fügnerovy až do skvostných cen, dobytých v Paříži roku 1889 a Nancy roku 1892, kdež Sokolstvo poprvé na závodišti světovém vystoupilo a zvítězilo. Zajímavé tyto ceny kryje malá vitrína, obsahující tři zlaté palmy vítězné (I. cena: Sokol pražský, II. cena: družstvo Č. O. S., III. cena: družstvo středočeské) a řada medaillií stříbrných i bronzových; vrchol její pak korunuje skvostné skupení bronzové (výjev z bitvy u Reichshoffenu), dar to předáka gymnastů francouzských Dolfussa Sokolu pražskému. Neméně krásné jsou ceny a památky: Umírající gladiator (bronz), majolikový lev mistrné práce, vása (z Nancy) a velký relief sádrový »Courage, patrie, moralité«. Znamenitým protějškem skupení Dolfussova jest velký relief Tyršův ve příslušném rámu, ve dřevě řezaný, Sokolu, turnovskému věnovaný firmou řezbářskou bratří Bušků v Sychrově, na nějž Sokol turnovský právem hrd může býti. Pochvalné zmínky zasluhují umístěné zde kolekce Sokola smíchovského, Menšího města pražského a holesovického; také Karlín, Vyšehrad a Jaroměř některé pěkné skupiny vystavily. Z jednot vídeňských Leopoldov, mimo hranice Mnichov. Smíchov zobrazil družstva svoje při práci, nad to pak zastoupen jest řadou vkusně provedených přehledů, z nichž přehled tělomíry jest jediným v celé Výstavě sokolské (M.-Sl. O. S. vystavuje vzorně spořádané, vyplněné dotazníky těloměrné).

Ve. knihovně překvapí nás po levé straně úchvatné skupení České obce sokolské. Tré bronzových sošek a několik praporů a jakým dojmem působí zátiší to! Jako by dech svobody ze slunné Gallie sem zaletěl, uschován v záhybech těch praporců krásných, gymnasty francouzskými Sokolstvu českému věnovaných. Jsou to prapory z Lune-villu, Paříže, Nancy, Lyonu a Perigueux, jakož i bronzové sochy »Patrie«, »Panna Orleanská« a »Vojín prapor hájící«, svrchované krásy, dokonalého provedení. Nad těmito zavěšené velké tableau Sokolů polských roku 1891 při sjezdu v Praze, jež tito Č. O. S. věnovali. Po druhých stěnách rozvěšeno množství zajímavých fotografií a památek a jest to zejména Sokol kolínský, jenž zde pěknou sbírku vystavil, dále fotografické skupiny jednot z Hamburku, Drážďan, Plzně, Nymburka a Pardubic, »zdravotní desatero« Sokola smíchovského, velká podobizna Tyrše a Vernera († náčelníka v Pardubicích), pěkný výběr fotografií ze sletu v Budějovicích r. 1893, střelecký diagram Sokola smíchovského a mn. j. Znamenitým kusem výstavním jest bez odporu tableau fotografií dokonale vyvinutého, ušlechtilého těla lidského (br. Bílek z Vinohradů), prací br. V. Minaříka z Prahy. Na pultě podél oken rozloženo bohatství výročních zpráv, stanov, památníků, hudebnin (zvláště skladatele Pelce v Hostivicích), Výletních listů a pod. Podiv zasloužený vzbuzovala krásná kniha pamětní Sokola turnovského (sestavil br. Prousek, akad. malíř); zajímavy byly též dva modely nářadí pro dívky chybného vzrůstu (vystavila Kl. Hanušová).


Předchozí   Následující