Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

3. Oddělení anthropologické úzce opět souvisí s demografickým. Všelicos oběma je společno (na př. statistika chorob). Mapy znázorní, jak kde zastoupeny jsou v českých zemích oči modré, černé, šedé atd., jak kde které vlasy, jak kde které lebky, jaká kde je výška lidí, jaká váha atd. Sbírky lebek českých budou vystaveny a pod.

4. Jazykové oddělení vytkne na mapách hranic českého jazyka v různých dobách a podá schémata význačných tvarů jeho, schémata hlavních nářečí, hranice hlavních změn v jazyce, mapu starých kmenů českých, pokud odpovídá mapě dialektologické, literaturu o dialektech a literaturu psanou dialekty, všeliké tabulky pomocné a pod.

5. Zvykoslovné oddělení naplněno bude předměty z prostonárodního léčitelství, nebo které se nesou k právu obyčejovému, které souvisí s pověrami lidu, s jeho zvyky atd. Obrazy a modely, jež představují život lidu, přidány budou pro výzdobu. Sem patří i říkadla, též znázornění her a slavností, a ukázky slavnostních jídel a nápojů lidových.

6. Lidopisná literatura zabírati bude zvláštní oddělení. Vystavena bude celá folkloristická literatura tištěná, pak psaná literatura lidopisná a její bibliografie co možná úplná, pokud celého národopisu se týká, anebo několik odborů zahrnuje. Tak umělci naši přispívali při vydáních lidopisných děl, jak se obírali lidopisem, to ukáže sbírka ilustrací dosud provedených, jež k ozdobě se připojí jako appendix k tomuto oddělení.

7. Co lid sám vypravuje: pohádky, pověsti atd. — a co lid čte: lidové romány, modlitby, kalendáře atd. Lidové písemnictví: záznamy, dopisy, kšafty, přání, malované knížky atd.

Poznámka: Vznik mnoha pověstí, pohádek, písní dá se mistrně vymeziti a obrazem téhož místa ilustrovati. Rozšíření pověstí dá se mapami znázornit.

8. Lidové drama zastoupeno je ovšem divadlem loutkovým, pak obrazy různých pantomimů našich komediantů. Však máme i církevní dramata lidová (pašijové hry). Modely a obrazy, jakož i výstavou příslušné literatury zastoupen bude tento druh prostonárodní poesie.

9. Lidová píseň, hudba a tanec. K výstavě literatury lidové hudby, v které ze starších dob připadne důležitá úloha písni posvátné, pojiti se bude literatura o hudbě lidové. Hudební nástroje, jichž v českých zemích užívalo se při lidových radovánkách, slavnostech a p., budou ve sbírce co nejúplnější. Pokud v různých krajinách různě byly oblíbeny, i k tomu bude přihlíženo. Dále budou tu diagramy, mapy a topografie písní lidových. Kramařské písně doplňují toto oddělení, jakož i popisy a obrazy tanců.

10. Lidové kroje a lidové vyšívání ovšem zabírati budou čestné místo v této skupině. Jednotlivé kraje zastoupeny budou oblečenými figurinami, kroje i vyšívky přidány budou ve vzorném výběru. Zpracování vědecké znázorní mapy krojové. Též šperky, hole a podobné věci přidají se k tomuto oddělení, jež zahrnovati bude i ostatní drobné umění výtvarné, pokud nenáleží do oddělení následujícího.

11. Lidové obydlí ukáže nám modely a obrazy typických chalup, statků, venkovských lávek, zvonic, kaplí atd. z různých končin naší vlasti. Přidány budou i plány typických osad, aby znázorněno bylo osídlení našeho lidu. Celá domácnost (dle krajů a kmenů) se zde znázorní i se vším nábytkem a nářadím.

Skupina B znázorňovati bude zaměstnání lidu se zvláštním zřetelem k zemědělství a obsahovati výsledky jeho práce.

1. Zemědělství ovšem zaujme velikou část této skupiny a rozděleno bude v několik oddělení podružných (orba, lukařství, sadařství, chmelařství, vinařství, zelinářství, zahradnictví). Předměty z hospodářství, modely a obrazy práce zemědělcův, literaturou o českém zemědělství mapami statistickými, jimiž

vytčeny budou hmotné poměry našeho venkova atd., bude předmět náležitě charakte-risován.

2. K orbě pojiti se bude i chov koní, skotu, bravu, vepřů (srov. pastýřství slovácké i valašské).

3. Podobně vystaveny budou: a) včelařství, b) rybářství a plavectví, c) lesnictví (py-tláctví)) a dřevařství i staré uhlířství, d) hutnictví a p.

4. Lidový průmysl bude znázorněn ve venkovských staveních.

Poznámka 1. K úplnosti skupiny lidopisné nutno bude ovšem uspořádati na výstavě všeliké lidové slavnosti, hry, obyčeje, tance atd.

Poznámka 2. Při instalaci jednotlivých oddělení skupin A a B bude se zásadně dbáti zeměpisného postupu.

Poznámka 3. Odborná literatura bude při každém z těchto oddělení.

Skupina C obsahovati bude kollektivní výstavy krajinské. Jednotlivá města, jednotlivé okresy, nebo i celé kraje mohou si spořádati výstavu jen svého obvodu, v které ovšem bude celé oddělení lidopisné i všeliké předměty významné pro kulturní historii téhož obvodu pohromadě (na př. výstava hlinská, valašská, jindřichohradecká atd.).

Věci pro soustavná oddělení skup. A, B podstatné může si výbor vyžádati z výstav krajinských do skupiny A, kde však budou vyznačeny jako část dotyčné výstavy krajinské.

Skupina D bude obsahovati kulturně-historické přídatky, charakterisující jednotlivé stránky českých dějin osvětových. Výbor přeje si provésti výstavu co nejúplnější a proto dbáti bude toho, aby i jednotlivá oddělení této skupiny byla dokonalá, může je však opatřiti jen tehdy, bude-li s dostatek podporován těmi kruhy, kterým na tom kterém oddělení má záležeti.

Jednotlivá oddělení této skupiny obsahují asi toto:

1. Archaeologie (doplněk anthropologi-ckého: pravěké nástroje, zbraně, nádoby, hroby atd.).

2. Literarní (rozvoj literatury české v nové době, ukázky typických děl, výstava děl nejpřednějších spisovatelů, jejich obrazy, jejich rodné domy, pomníky, výstava jejich pracoven atd.).

Zvláštní oddíly tvořiti budou část žurnalistická (ukázky českých politických časopisů z různých dob, poprsí žurnalistů, ruko-pisů, obrázky z redakce atd.) a právní (statistika právní, literatura, ukázky sněmů, trestnic atd.).

3. Dramatické (obraz rozvoje českého divadla v Praze, statistika her, návštěv, modely a obrazy z divadla, napodobené scény, poprsí všech zasloužilých o divadlo, výstava venkovských společností a divadelních spolků atd.).

4. Hudební (díla našich skladatelů, jejich obrazy, rukopisy, obrazy výkonných umělců, statistika hudebních ústavů, obrazyjejich a p.).

5. Stavitelský (modely a obrazy stavitelství českého vůbec).

6. Krojové (znázornění historie českých krojů).

7. Zvláštní oddělení kulturněhistorické může nám předvésti českou ženu (kuchyně, výhradně práce žen, obraz činnosti českých žen, statistika nesoucí se k otázce ženské v českých zemích a pod.).

8. Historicko průmyslové (mistrovské kusy, cechovní řády, modely, obrazy řemesel, obrazy z jejich historie a pod.).

9. Obchodní (obrazy tržišť starých i nových, ukázky, dopravv, výstava měr a vah, mincí českých, statistika obchodní atd.).

10. Socialní (humanita, pojišťovny, bratrské pokladny, záložny atd. vystaví statistiku, k oživení přidány buďtež ukázky a obrazy atd., zejména také oddělení znázorňující české zábavy, slavnosti veřejné atd.).

11. Spolkové (obraz činnosti českých spolků, jejich památnosti a pod.).

12. Školské (vše co se týká českého dítěte, české školy a českého učitele, školy obecní, měšťanské a střední).

13. Akademické (studentstvo a vysoké školy).

14. Vojenské (staré zbraně české, lidové zbraně v selských povstáních, doba husitská a pod.).

15. Náboženské (zvláštní oddělení katolické a zvláštní evanjelické. Celá historie církevní a její kulturní význam budou znázorněny.).

16. Oddělení zahraničných Čechů. Poznámka. K oddělení 3. a 4. náležeti

budou po případě i skutečné produkce, k jiným po případě přednášky a odborné sjezdy.

Skupina E obsahovati bude nový průmysl domácí a soukromé podniky vypočtené na zisk (zvláště podniky zábavné, hostinské atd.). O přípustnosti jejich ovšem rozhodne výkonný výbor, ale z předu platí již zásada, že hoditi se musí i obsahem i zevnější úpravou do rámce výstavy.

V Praze, v lednu 1894.

IV.

1. Roku 1895 bude v Praze uspořádána národopisná výstava českoslovanská, která má poskytnouti obraz života a stavu českého lidu na sklonku XIX. věku, jeho života a práce, jakož i částečně jeho kulturně-histo-rického rozvoje.

2. Národopisná výstava konati se bude na výstavišti jubilejní výstavy, otevře se v květnu 1895 o sv. Janě a uzavře se o svatém Václavě, dne 28. září téhož roku.

3. Správu výstavy vykonává hlavní výbor, který k tomu účelu byl zvolen na schůzi přátel českoslovanského národopisu 28. července 1891 s právem rozšířiti se a s pozdějším ustanovením, že členem jeho stane se každý, kdo složí ve prospěch výstavy na hotovosti nejméně 200 zl. r. m. Skládá se z odborníků a ze zástupců vynikajících českých korporací.

4. Výstava tato bude obsahovati vše osobité lidu českoslovanského a bude to podnik tohoto lidu ze všech vlastí jeho. Bude tedy všecko jednání výboru, vše vyjednávání o výstavě a všecky úřední nápisy pouze v jazyku českém.

5. Výstava má obsahovati národopisný material, roztříděný v tyto skupiny:

A. Skupina lidopisná. I. Soustavná výstava obsahovati bude jádro celé výstavy. Hlavní zřetel výboru nésti se bude k uspořádání této skupiny. Bez ní nedá se výstava národopisná mysliti. Rozdělena bude na několik oddělení:

1. Oddělení zeměpisné znázorňovati bude půdu, na které sídlí národ český. K mapám zemí českých pojiti se budou obrazy českých krajin, fotografie, panoramata. Též přírodní poměry našich zemí (geologické složení, horo-pisné a vodopisné i meteorologické poměry, rozšíření zvířectva a rostlinstva) mapami, profilu, ukázkami a pod. buďtež zobrazeny. Vliv přírody na vnitřní život bude lze všelijak znázorniti.

2. S oddělením zeměpisným souviseti bude oddělení demografické, které nám ukáže rozšíření českého národa pokud možno percentuálně v různých dobách, kolonie české v jiných zemích za různých dob, stav a složení obyvatelstva v zemích českých, jakož i měnu jeho (města, městečka, vesnice, samoty, poměr sídel k ploše a obyvatelstvu, příslušnost obyvatelstva, jeho hustotu, přibývání a ubývání, úmrtnost a choroby, stáří atd.).

3. Oddělení anthropologické úzce opět souvisí s demografickým. Všelicos oběma je společno (na př. statistika chorob). Mapy znázorní, jak kde zastoupeny jsou v českých zemích oči modré, černé, šedé atd., jak kde které vlasy, jak kde které lebky, jaká kde je výška lidí, jaká váha atd. Sbírky lebek českých budou vystaveny a pod.


Předchozí   Následující