Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

tedy všecko jednání výboru, vše vyjednávání

o výstavě a všecky úřední nápisy pouze v jazyce českém.

§ 5. Výstava má obsahovati národopisný materiál, roztříděný v tyto skupiny:

Skupina A obsahovati bude jádro celé výstavy, výstavu lidopisnou. Hlavní zřetel výboru nésti se bude k uspořádání této skupiny. Bez ní nedá se výstava národopisná mysliti. Rozdělena bude na několik oddělení

1. Oddělení zeměpisné znázorňovati bude půdu, na které sídlí národ český. K mapám zemí českých pojiti se budou obrazy českých krajin, fotografie, panoramata. Též přírodní poměry našich zemí (geologické složení, horo-pisné a vodopisné i meteorologické poměry, rozšíření zvířectva a rostlinstva) mapami, profily, ukázkami a pod. buďtež zobrazeny. Vliv přírody na vnitřní život bude lze všelijak znázorniti.

2. S oddělením zeměpisným souviseti bude oddělení demografické, které nám ukáže rozšíření českého národa pokud možná percentuálně v různých dobách, kolonie české v jiných zemích za různých dob, stav a složení obyvatelstva v zemích českých, jakož

i měnu jeho (města, městečka, vesnice, samoty, poměr sídel k ploše a obyvatelstvu, příslušnost obyvatelstva, jeho hustotu, jeho přibývání a ubývání, úmrtnost a choroby, stáří atd.).

3. Oddělení anthropologické úzce opět souvisí s demografickým. Všelicos oběma je společno (na př. statistika chorob). Mapy znázorní, jak kde zastoupeny jsou v českých zemích oči modré a černé, šedé atd., jak kde které vlasy, jak kde které lebky, jaká kde je výška lidí, jaká váha atd. Sbírky lebek českých budou vystaveny a pod.

4. Jazykové oddělení vytkne na mapách hranice českého jazyka v různých dobách a podá schémata význačných tvarů jeho, schémata hlavních nářečí a hranice nářečí, hranice hlavních změn v jazyce, mapu starých kmenů českých, pokud odpovídá mapě dialekto-logické, literaturu o dialektech a literaturu psanou dialekty, všeliké tabulky pomocné a pod.

5. Zvykoslovné oddělení naplněno bude předměty z prostonárodního léčitelství, nebo které se nesou k právu obyčejovému, které souvisí s pověrami lidu, s jeho zvyky atd. Obrazy a modely, jež představují život lidu, přidány budou pro výzdobu.

6. Lidopisná literatura zabírati bude zvláštní oddělení. Vystavena bude celá folkloristická literatura tištěná, pak psaná literatura lidopisná, četba lidu, písemnictví lidu. Jak umělci naši přispívali při vydáních lidopisných dél, jak se obírali lidopisem, to ukáže sbírka ilustrací dosud provedených, jež k ozdobě se připojí jako appendix k tomuto oddělení. Vznik mnoha pověstí, pohádek, písní dá se mistrně vymeziti a obrazem téhož místa ilustrovati. Rozšíření pověstí dá se mapami znázornit.

7. Lidové drama zastoupeno je ovšem divadlem loutkovým, pak obrazy různých pantomimů našich komediantů, kramářskými písničkami o poutích. Však máme i církevní dramata lidová (pašijové hry). Modely a obrazy, jakož i výstavou příslušné literatury zastoupen bude tento druh prostonárodní poesie.

8. Lidová hudba. K výstavě literatury lidové hudby, v které za starších dob připadne důležitá úloha písni posvátné, pojiti se bude literatura o hudbě lidové. Hudební nástroje, jichž v českých zemích užívalo se při lidových radovánkách, slavnostech a p., budou ve sbírce co nejúplnější. Pokud v různých krajinách různě byly oblíbeny, i k tomu bude přihlíženo. Dále budou tu diagramy, mapy a topografie písní lidových.

9. Lidové kroje a lidové vyšívání ovšem zajímati budou čestné místo v této skupině. Jednotlivé kraje zastoupeny budou oblečenými figurinami, kroje i vyšívky přidány budou ve vzorném výběru. Zpracování vědecké znázorní

mapy krojové. Též šperky, hole a podobné věci přidají se k tomuto oddělení.

10. Lidové stavitelství ukáží nám modey a obrazy typických chalup, statků, venkovských lávek, zvonic, kaplí atd. z různých končin naší vlasti. Přidány budou i plány typických osad, aby znázorněno bylo osídlen našeho lidu.

11. Výtvarnému umění lidovému, ozdobám atd. vůbec věnováno bude zvláštní místo Též k samoukám z lidu tam se přihlédne.

12. Též jídla a nápoje lidové zvláště se vystaví.

13. Zemědělství ovšem zaujme velikou část této skupiny a rozděleno bude ve více oddělení podružných (orba, lukařstí, sadařství, chmelařství, vinařství). Předměty z hospodářství, modely a obrazy práce zemědělcův, literaturou o českém zemědělství, mapami statistickými, jimiž vytčeny budou hmotné poměry našeho venkova atd., bude předmět náležitě charakterisován.

14. Podobně vystaveny budou: chov (pa-stýřství valašské, slovácké), včelařství, rybářství, plavectví, lesnictví (pytláctví), dře-vařství i staré uhlířství, hutnictví a pod.

15. Domácnost lidu spatříme na statcích a chalupách, které budou zřízeny. Hlavní kmeny (na př. Chodové, Hanáci, Valaši atd.) musí býti zastoupeny. Tam zadost se učiní i výstavě nářadí i nábytku.

Poznámka 1. K úplnosti skupiny lidopisné nutno bude ovšem uspořádati na výstavě všeliké lidové slavnosti, hry, obyčeje, tance atd.

Poznámka 2. Při instalaci skupiny A bude se zásadně dbáti zeměpisného postupu.

Skupina B obsahovati bude kolektivní výstavy krajinské. Jednotlivá města, jednotlivé okresy, nebo i celé kraje mohou si spořádati výstavu jen svého obvodu, v které ovšem bude celé oddělení lidopisné i všeliké předměty významné pro kulturní historii téhož obvodu pohromadě (na př. výstava hlinská, valašská, jindřichohradecká, přeštická atd.).

Věci pro skupinu A podstatné může si výbor vyžádati z výstav krajinských do skupiny A, kde však budou vyznačeny jako část dotyčné výstavy krajinské.

Skupina C bude obsahovati kulturno-historické přídatky, charakterisující jednotlivé stránky českých dějin osvětových. Výbor přeje si provésti výstavu co nejúplnější a proto dbáti bude toho, aby i jednotlivá oddělení této skupiny byla dokonalá, může je však opatřiti jen tehdy, bude-li s dostatek podporován těmi kruhy, kterým na tom kterém oddělení má záležeti.

Jednotlivá oddělení této skupiny obsahují asi toto:

1. Archaeologické (doplněk anthropo-logického: pravěké nástroje, zbraně, nádoby, hroby atd.).

2. Literární (rozvoj literatury české v nové době, ukázky typických děl, výstava děl nejpřednějších spisovatelů, jejich obrazy, jejich rodné domy, pomníky, výstava jejich pracoven atd.).

3. Dramatické (obraz rozvoje českého divadla v Praze, statistika her, návštěv, modely a obrazy z divadla, napodobené scény, poprsí všech zasloužilých o divadlo, výstava venkovských společností a divadelních spolků atd.).

4. Hudební (díla našich skladatelů, jejich obrazy, rukopisy, obrazy výkonných umělců, statistika hudebních ústavů, obrazy jejich a p.)

Poznámka. K oddělení 3. a 4. náležeti budou po případě i skutečné produkce, k jiným po případě přednášky a odborné sjezdy.

5. Stavební (modely a obrazy českého stavitelství vůbec).

6. Krojové (znázornění historie českých krojů).

7. Zvláštní oddělení kulturnohistorické může nám předvésti českou ženu (obraz činnosti českých žen, statistika nesoucí se k otázce ženské v českých zemích a pod.).

8. Historicko - průmyslové (mistrovské kusy, cechovní řády, modely, obrazy řemesel, obrazy z jejich historie a pod.).

9. Obchodní (obrazy tržišť starých i nových, ukázky dopravy, výstava měr a vah, mincí českých, statistika obchodní atd.).

10. Sociální (humanita, pojišťovny, bratrské pokladny, záložny atd. vystaví statistiku, k oživení přidány buďtež ukázky, obrazy atd.),

11. Spolkové (obraz činnosti českých spolků).

12. Oddělení znázorňující české zábavy, slavnosti veřejné atd.

13. Žurnalistické (ukázky českých polit. časopisů z různých dob, poprsí žurnalistů, rukopisy, obrázky z redakce atd.).

14. Školské.

15. Oddělení pro duchovou kulturu vůbec (musea, knihovny, poprsí a rodné domy i pomníky českých velikánů, pokud nejsou zastoupeni v jiných odděleních).

16. Vojenské (staré zbraně české, lidové zbraně v selských povstáních, doba husitská a pod.).

17. Právní (obrazy sněmů, obrazy z veřejného života, statistika voleb, statistika soudní, rozdělení politické, obrázky z roboty atd.).

18. Náboženské.

19. Různá oddělení menší.

Skupina D obsahovati bude nový průmysl domácí s národními motivy a soukromé podniky vypočtené na zisk (zvl. podniky zábavné, hostinské atd.). O přípustnosti jejich ovšem rozhodne výkonný výbor, ale z předu platí již zásada, že hoditi se musí i obsahem i zevnější úpravou do rámce výstavy. V Praze, dne 8. listopadu 1892.

III.

§ 1. Roku 1895 bude v Praze uspořádána Národopisná výstava českoslovanská, kteráž má poskytnouti obraz života a stavu českého lidu na sklonku 19. věku, jeho života a práce, jakož i kulturně-historického rozvoje.

§ 2. Národopisná výstava konati se bude na výstavišti jubilejní výstavy, otevře se v květnu 1895 o sv. Janě a uzavře se o sv. Václavě, dne 28. září téhož roku.

§ 3. Správu výstavy vykonává výbor, který se k tomu účelu sestoupil, skládaje se jednak z odborníků, jednak ze zástupců vynikajících českých korporací.

§ 4. Výstava tato obsahovati bude vše osobité lidu českoslovanského a bude to podnik tohoto lidu ze všech vlastí jeho. Bude tedy všecko jednání výboru, vše vyjednávání

o výstavě a všecky úřední nápisy pouze v jazyce českém.

§ 5. Výstava má obsahovati národopisný material, roztříděný v tyto skupiny:

Skupina A obsahovati bude jádro celé výstavy, výstavu lidopisnou. Hlavní zřetel výboru nésti se bude k uspořádání této skupiny. Bez ní nedá se výstava národopisná mysliti. Rozdělena bude na několik oddělení:

1. Oddělení zeměpisné znázorňovati bude půdu, na které sídlí národ český. K mapám zemí českých pojiti se budou obrazy českých krajin, fotografie, panoramata. Též přírodní poměry našich zemí (geologické složení, horo-pisné a vodopisné i meteorologické poměry, rozšíření zvířectva a rostlinstva) mapami, profily, ukázkami a pod. buďtež zobrazeny. Vliv přírody na vnitřní život bude lze všelijak znázorniti.

2. S oddělením zeměpisným souviseti bude oddělení demografické, které nám ukáže rozšíření českého národa pokud možná percentuálně v různých dobách, kolonie české v jiných zemích za různých dob, stav a složení obyvalelstva v zemích českých, jakož

i měnu jeho (města, městečka, vesnice, samoty, poměr sídel k ploše a obyvatelstvu, příslušnost obyvatelstva, jeho hustotu, přibývání a ubývání, úmrtnost a choroby, stáří atd.).


Předchozí   Následující