Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

kouzlem celou naši výstavu a provázejí nás všemi dvoranami jejími, ba daleko až za bránu její, na cesty naše v každodenní žití zpět: jakž teprve příští velká výstava, jejímž účelem bude poznání lidu našeho, roznítí lásku svojich ke svým a k svému, přirozenou lásku Čecha k Čechu a k če-skosti, v níž sloučí mocného s nejskromnějším, prostého s nejučenějším, bohatého i chudého v nerozdílném vnuknutí! Jak mohutně posilní národní uvědomění ve všech vrstvách našich, utuží nás ke zmu-

žilému vytrvání, ku svorné obraně a žárlivému střežení pokladu národní samostatnosti v každém jejím výrazu, v každém jejím ostatku i v každém jejím právu.

Ale díla tak velikého nemůžeme se odvážiti sami. Ochotného přičinění všech synů a dcer národa jest k tomu potřeba, a celý národ k dílu tomu voláme. Až dosud nikdy neselhal, byv povolán k úkolu v zájmu vlastní cti a vlastního pokroku: ne-selže ani nyní, tím jsme jisti.

Přispějtež tedy všichni Čechoslované

dílu společnému; pomáhej každý, čím můžeš, k uskutečnění národopisné výstavy. Zevrubný návod k této čestné práci, ze-jména k soustavnému sbírání materiálu na venkově, podáme veřejnosti později, dnes jen vybízíme: věnujte nám svůj souhlas a své odhodlání, podejte nám své ruce po-mocné a přinášejte každý hřivnu svoji, hmotnou či duševní, a tak pro myšlénku všem nám významnou sjednoťme se skut-kem !

V Praze, dne 9. září 1891.

Povšechné programy Národopisné výstavy českoslovanské:

1.

Nejbližším účelem Národopisné výstavy českoslovanské jest: zobraziti všelikým vhodným způsobem, přesně dle skutečnosti a pravdy, život a stav českého národa na sklonku XIX. věku, jakož i historický jeho rozvoj. Má tedy zamýšlenou výstavou zjištěno býti, jakými zvláštnostmi se vyznačuje národ česko-slovanský při svých sídlech, příbytcích a jejich vnitřním zařízení, ve kroji a zaměstnání, v obyčejích a zvycích; dále má se výstavou vystihnouti vše, co národ českoslo-vanský ve všech vrstvách charakterisuje, jeho národní ráz po stránce přírodní, jazykové, dušeslovné, obecně společenské a dějinné.

Aby účelu toho dosaženo bylo, jakož aby výstava nejenom přesný vědecký a mu-seální material sebrala, nýbrž také širším vrstvám lidu na oči postavila velkolepý, poutavý a lehce srozumitelný plastický obraz národa, jeho minulosti, života a práce, bude potřeba, aby dle možnosti, pomocí okresů, měst, spolků a mecenášů proveden byl tento povšechný program:

1. Buďtež vystaveny některé charakteristické vesnické chalupy a selské statky z různých krajin Čech, Moravy a Slezska ve skutečných rozměrech, do všech podrobností přesně napodobené anebo v původním stavu na výstavu přenesené, s ohradami a hospodářskými staveními, poskytující úplný obraz sídel vesnického lidu s úplným zařízením dvorů a příbytků, s hospodářským nářadím a s označením obcí, kde se nalézají, a popisnými čísly domků.

2. V chalupách těchto buďtež umístěny postavy, představující selský lid různého pohlaví a věku, jakožto přesné plastické portréty osob skutečně žijících, v plném úboru národního kroje, při různých slavnostních dějích súčastněných. Kromě těchto postav nebo skupin budiž dle možnosti postaráno, aby v tom či onom hospodářství skutečné osoby v původním kroji domácí práce znázorňovaly a konaly.

3. Při vystavených sídlech vesnického lidu buďtež pořádány skutečné rodinné i veřejné (národní) slavnosti (jako na př. svatby domažlická, chrudimská, hanácká, valašská atd., jezdecká slavnost »svatodušního krále« na moravském Slovácku, obžinky, vinobraní, dočesná a podobné), dále — pokud se zachovaly — národní hry a tance, prováděné dle možnosti osobami z příslušného kraje v původním kroji.

4. V krytých výstavních budovách a pavilonech buďtež vystaveny co možná velké modely chalup, statků, dvorců, městských domů atd., celých vesnic aneb aspoň návsí, osad zvláště originelních, charakteristických a malebností vynikajících (zejména z Moravy a Slezska), historicky i ve stavitelském ohledu pozoruhodných náměstí, městských bran, radnic a věží, soch a umělecky provedených kašen, hradů a zámků, dále starých kostelů,

zvonic, kaplí, rycht, mlýnů starého způsobu, větrných mlýnů, mostů atd., situační plány vsí a měst, kreslené dle katastrálních map, plány chalup a domů, fotografie a malby, obrazy typických zahrad, stodol, stájí a pod. Dále buďtež tu vyloženy nářadí a náčiní, sloužící k výživě a zaměstnání, originály a modely domácího nářadí a nábytku (originály zde jenom, pokud nebudou vystaveny ve velkých chalupách), náčiní rolnická atd.

5. Buďtež co možná živě, úplně, poučně a malebně, pod šírým nebem i v pavilonech, původními věcmi, napodobeninami, modely, fotografiemi a malbami zobrazeny české rybářství, lesnictví, lovectví, hornictví, sadařství, chmelařství, vinařství, lnářství, včelařství a zemědělství vůbec.

6. Buďtež vystavenými výrobky, nástroji, náčiním, pomůckami a figurinami znázorněny řemesla různých měst a krajů (zejména řemesla již zanikající, jako na př. tkalcovství), domovní a drobný průmysl a nejvýznačnější živnosti z různých krajů. Na příklad jenom buďtež tuto uvedeny: dřevařský průmysl prvotní, hračkářství, keramika, kolářství, ko-vářství atd.

7. Buďtež pořízeny a vystaveny velké modely dělnických domků z různých končin českoslovanských zemí s úplným zařízením. K této části může se připojiti grafické znázornění statistiky a zobrazení poměrů děl-nictva českého.

8. Buďtež vhodným způsobem znázorněny potraviny, jídla a nápoje českého lidu. Kromě nejedlých napodobenin pokrmů buďtež osobami z příslušných krajů na ochutnání připravovány krmě i nápoje skutečné a budiž po případě uspořádána česká (národní) kuchařská výstava anebo několik toho způsobu výstav občasných.

9. V některé z krytých budov buďtež vyloženy úplné národní kroje, šperky, dýmky, hole, brašny a podobné věci, jakých lid užíval a užívá.

10. Podobným způsobem buďtež vyloženy věci, kterýchž se užívá při obřadech, obyčejích a zvycích, tedy věci, jichž se v domácnostech na př. užívá při křtech, porodech, svatbách, pohřbech, při slavnostech výročních a církevních, dále hole odznakové (ferule), pečeti, zbraně, předměty lidové, medicíny, sympathické prostředky, věci k čarování, amulety, akta a symbolické věci, týkající se právních obyčejů, obrazy slavností a obyčejů atd.

11. Budiž pod střechou uspořádána výstava lidového umění výtvarného a technických prací, dále národního vyšívání, řezby, ornamentů a maleb.

12. Nechť upraví se výstava národní hudby lidové i církevní hudebními nástroji, notami, skutečnou hrou a skutečným pěním, po případě i tanci, jak svrchu již dotčeno. Česká národní píseň budiž kromě toho znázorněna velkými již hotovými aneb zvlášť

objednanými kresbami, kartóny a malbami, staršími illustrovanými vydáními a po případě novým, umělecky provedeným illustrovaným vydáním národních písní.

13. Budiž uspořádána vědecká výstava anthropologicko-lidopisná (demografická), obsahující sbírku typických lebek, podobizny žijících typických osob, fysiognomická vyobrazení, statistiku lidopisnou a zdravotnickou (v mapách a diagramech), národopisné mapy, zobrazení poměrů přírodních zemí českoslovanských atd.

14. Buďtež upraveny odborné výstavy pro jazyk a nářečí, prostonárodní literaturu, podání lidová, bibliografii, obecné poměry společenské atd. K tomu by bylo vhodno připojiti všeobecnou výstavu českého písemnictví a pořádati odborné sjezdy.

Budiž uspořádána výstava historická, obsahující předměty ku znázornění veškerého národního rozvoje českého, dále genealogii a erbovnictví vynikajících českých rodů, válečnictví české atd. Při této skupině jakož vůbec při historických částech ostatních skupin budiž šetřeno zásady, že se vystaviti mají jenom věci českého rázu a nepochybně českého původu.

16. Ku zvýšení pestrosti a žádoucímu osvěžování života na výstavě připouštějí se zásadně také podniky zábavné a vědecky zkušebné.

O provedení tohoto programu budou pečovati kromě hlavního výboru stanovené již odbory, kteréž se kooptací volné mohou rozšiřovati, dále krajinské odbory moravské a slezské (v Brně, Olomouci a Opavě), jakož i okresní, po případě také městské a místní odbory, kteréž po Čechách, na Moravě a ve Slezsku budou zřízeny, a posléz installační výbor, který sestaven bude, až průpravné práce přiměřeně pokročí.

Hlavní výbor i odbory spoléhají důvěrně, že je v práci podporovati bude všechna in-telligence českoslovanská, že je vydatně podporovati bude celý český národ!

V Praze, v měsíci říjnu 1891.

II.

§ 1. Roku 1894 bude v Praze uspořádána národopisná výstava českoslovanská, kteráž má poskytnouti obraz života a stavu českého lidu na sklonku XIX. věku, jeho života a práce, jakož i kulturně historického rozvoje.

§ 2. Národopisná výstava konati se bude na výstavišti jubilejní výstavy, otevře se v květnu r. 1894 a uzavře se v září téhož roku.

§ 3. Správu výstavy vykonává výbor, sterý se k tomu účelu sestoupil, skládaje se jednak z odborníkův, jednak ze zástupců vy-likajících českých korporací.

§ 4. Výstava tato obsahovati bude vše osobité lidu českoslovanského, a bude to podnik tohoto lidu ze všech vlastí jeho. Bude


Předchozí   Následující