Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

tím účelem svým časem dožádati všecky redakce. Tím by zajisté byl nejlépe dovršen obraz o vývoji české literatury.

Program divadelního odboru.

Divadelní oddělení N. V. Č. v Praze roku 1894, v jehož pořádání odbor divadelní se uvázal, má podati jasný a přehledný obraz vývoje českoslovanského umění dramatického za různých dob a nynějšího stavu jeho.

Účelu toho lze dosíci sbíráním a vystavením památek a předmětů sem spadajících, pak zpráv o nich zachovaných a pořádáním dramatických produkcí (her) a přednášek po čas výstavy v budově zřízené výkonným výborem.

Za příčinou rychlého a podrobného snesení příslušné látky prosí odbor divadelní všech, kdož by měli podobné památky a zprávy, neb o nich věděli, by sdělili to odboru a dotyčné předměty výstavě národopisné věnovali nebo zapůjčili. Zvláště pak obracíme se ku společnostem divadelním a jednotám ochotnickým s žádostí, by sbíraly předměty a zprávy takové a nám je zasýlaly, nejlépe prostřednictvím jednatelů, kteří budou odborem jmenováni pro dotyčný obvod.

A. I. Především bude potřeba zobraziti na výstavě vývoj českoslovanského umění dramatického od prvých počátků historických až do zřízení stálých (moderních) divadel. Bude nutno sbírati památky a zprávy o hrách středověkých, zvláště o hrách náboženských, jako mysteriích, hrách biblických a pašijových hrách, konaných v klášterech, školách, kruzích měšťanských a šlechtických, pátrati po zbytcích her takových a obyčejů k nim se táhnoucích, pokud se ještě udržely v lidu nebo v kruzích příslušných, nebo pokud nalézti lze předměty, týkající se her těch (rukopisy, texty, zpěvy), nebo výpravy jejich (jeviště, dekorace, obleky a nářadí).

K tomu pojí se hry lidové, konané v určitých dobách (jesličky a hry vánoční, pastýřské a hry velikonoční, hry a divadla loutková, provozovaná o poutích a podobných slavnostech lidových), dále zpěváci národní (kuplety, sólové výstupy). Zvláště žádá odbor za sdělení adresy těch, kdo hry takové provozují nebo pořádají a za oznámení, zdali a v který čas by se hry podobné nebo přednášky o nich mohly konati v čas výstavy na výstavišti.

II. Vývoj stálého divadla českého (moderního) bude znázorněn:

1. Dějinami Národního divadla v Praze. O sestavení této části oddělení divadelního bude ovšem pečovati samo královské české národní divadlo v Praze, nicméně je záhodno, by také v jiných krajinách českoslovanských byla sbírána látka, vztahující se k tomu, zvláště obrazy nebo popisy, zprávy pamětníků, listy a kritiky, jež se týkají budov, v nichž hráno česky v Praze, především »Boudy« na Václavském náměstí, pak her samých, účastníků jejich (ředitelův i herců) a obecenstva; fotografie a životopisné zprávy o hercích, kteří hráli v Praze stále nebo pohostinsky, cedule divadelní a patrony k tisku jejich, zprávy o hercích rozptýlených v cizině, předměty upomínající na výpravu her dříve a nyní, na účastenství národa českoslovanského při budování a návštěvě Národního divadla v Praze (sbírky a slavnosti, pořádané za tou příčinou, divadelní vlaky a výpravy).

Výbor výkonný bude spolu s odborem divadelním pečovati o to, aby na výstavišti byla zřízena bývalá »Bouda divadelní«, které by se užilo jako výstavního divadla neb aspoň jako výstavní budovy pro oddělení divadelní.

2. Vývoj divadla českoslovanského kromě Prahy bude naznačen jednak dějinami stálých divadel (v Brně, Plzni), jednak vývojem divadel městských, pak společností hereckých a jednot ochotnických, po případě divadel studentských (konaných o prázdninách a

svátcích). Bude tu potřeba fotografií, obrazův a plánů budov divadelních, jakož i napodobenin (modelů) budovy samé, nebo vnitřního zařízení. Rovněž budou vítány obrazy, napodobeniny a ukázky vynikajících opon, dekorací a předmětů, týkajících se zařízení jeviště i hlediště (rekvisit a kostýmů), pak fotografie, obrazy, zprávy životopisné, listiny a památky vynikajících herců a ředitelů, tabulky a mapy, naznačující cesty společností hereckých, vznik a rozštěpování se jejich, tableau fotografická společností hereckých i jednot ochotnických; zprávy, listiny a doklady o vzniku a činnosti jednot ochotnických, výkazy účetní o příjmech a penězích odvedených účelům dobročinným; statistika herců, kteří přešli k Národnímu divadlu v Praze nebo k jiným stálým divadlům.

III. Vývoj a přehled dramatické literatury českoslovanské.

Podobně jak naznačeno v programu odboru literárního, bude třeba znázorniti: a) kvantitativní rozvoj její (massou tisku v jednotlivých dobách a srovnáním s hrami netištěnými, opisovanými nebo rukopis), průměrný náklad exemplářů v různých dobách, počet spisovatelů, nakladatelů, odběratelů, poměr děl a časopisů; rozšíření kritiky za různých fásí.

Na ukázku předložena budou vynikající díla z jednotlivých dob. b) Kvalitativní rozvoj literatury dramatické: poměr práce původní k překladům a spracování, poměr překladů z jednotlivých cizích literatur a spisovatelů; časopisy, hry (poměr tragoedie, činohry, veselohry a jiných her); směry za různých dob (hry rytířské, sentimentální, občanské), směr německý, anglický a francouzský nové doby, drama sensační, skandinávské, slovanské (polské a ruské); kuplety a sólové výstupy, zpěváci národní. c) Zvláště vítáno by bylo, kdyby zapůjčeno bylo na výstavu zařízení pracoven vynikajících spisovatelů dramatických neb aspoň popis podrobný a zprávy o nich, aby dle toho prameny mohly býti na výstavě složeny v pracovny z památek, jež by byly na výstavu zapůjčeny. Neméně budou vítány obrazy, fotografie, modely domků, v nichž spisovatelé dramatičtí se narodili, žili a zemřeli, nebo jejich hrobů, pomníků, pamětných desk, jejich listy, rukopisy a jiné památky.

Výbor žádá každého, kdo by chtěl soustavně spořádati zprávy o jednotlivých spisovatelích nebo súčastniti se zřizování statistiky literatury dramatické, aby se laskavě přihlásil.

B. Dramatické produkce na výstavišti v čas výstavy obsahovaly by:

1. soustavnou sérii přednášek o jednotlivých obdobích českoslovanského umění divadelního, o pamětech vynikajících herců, ředitelův a spisovatelů dramatických;

2. na divadle výstavním provozovaly by společnosti herecké neb ochotnické řadu produkcí dramatických, jež bv jednak znázornily vývoj českoslovanské literatury dramatické, nebo postupy děl jednotlivých spisovatelův a různé směrv dramatu pěstované u nás. Kromě toho pořádaly by se konkurenční hry různých společností a různých jednot. Řád produkcí takových bude zvláště vypracován;

3. vedle toho pořádány by byly na výstavišti různé hry historické, náboženské, studentské, školní a lidové (odst. A. I.) a bylo by postaráno o produkce divadel loutkových, zpěváků národních, o provozování kupletů, výstupů sólových a p.

Program církevního odboru katolického.

A. Historické církevní mapy a obrazce: I. Z prvé doby od založení pražského biskup-

ství do bouří husitských. 1. Mapa pražské diecese za času sv. Vojtěcha. 2. Mapa klášterů, far, děkanství, arciprištství a biskupství. 3. Tabulka a podobizny vynikajících katolíků, díla církevní, církevní události. Zejména vytknuta budou sídla Černých bratří, kteří zachovávali v Čechách a na uherském Slovensku staroslovanský ritus. II. Od husitských bouří do r. 1618. 1. Mapa klášterů, far, kostelů atd. zničených Husity. 2. Čechy katolické a utrakvistické od kompaktát do Ferdinanda I. 3. Sídla Českých bratří, luteránů a kalvinistů v zemích koruny České. Které fary a osady protestanty se poněmčily. 4. Tabulka a podobizny vynikajících katolíků, tabulka katolické literatury. 5. Mapa panství stavů katolických a nekatolických. III. Podobným způsobem znázorněna bude třetí doba od r. 1618 do císaře Josefa II. a čtvrtá doba od císaře Josefa II. do našich dnů. V této bude také tabulka a podobizny katolických duchovních zasloužilých a) o národní probuzení, b) o školství, c) o zemědělství, d) o vědu a umění a tabulka katolických spisovatelů. IV. Povšechné přehledy arcibiskupů a biskupů, řeholí, klášterů, synod a jejich úchval, katolických škol všech dob a bull a brev papežských, zaslaných do českých zemí. celou dobu Cyrillo-Methodějskou vypracuje moravský odbor církevní, který také vypracuje celý tento program pro Moravu a Slezsko.

B. Školství katolické. I. V době předhusitské. 1. Mapa škol a obrazec jejich osnovy (trivium), školní knihy a pomůcky.

II. V době pohusitské do 1620. Mapa škol katolických a utrakvistických za Jiříka Poděbradského a mapa obecných a středních škol katolických, podobojích, Českých bratří a protestantů r. 1574 a do počátku r. 1618.

III. V době císaře II. 1. Mapa obecných a středních škol. Obrazec zasloužilých o školství kněží a laiků. IV. Od císaře Josefa do nových zákonů školních. Mapa škol obecných a středních. V. Mapa konfesionalních škol katolických po vydání nových školních zákonů. VI. Povšechný historický obrazec university pražské a jejích změn; vychování kleru do sněmu Tridentského a po něm.

C. Statistika církve katolické v českém a smíšeném území, a sice mapy diecesí, vi-kariatů a j. beneficií, počet duší, mapy a obrazce řeholí, všech poutních míst nynějších, zaniklých a zrušených, matičných far a kostelů, církevních bratrstev i jiných katolických spolků humanitních a charitativních.

D. Umění církevní. 1. Výtvarné. a) Stavitelství. Mapky vynikajících a památných církevních budov románského slohu do roku 1200, gothického, renaissančního a barokního, vyobrazení, plány, detaily atd; b) sochařství. Přehledný obrazec památných soch, oltářů, kazatelen atp.; c) malířství. Obrazec vynikajících obrazů tabulových a nástěnných, sgrafit atd., částečně i obrazy samy. 2. Zlatnictví a pasířství. Obrazec památných výrobků bohoslužebného náčiní a nádobí. 3. Textilní umění. Seznam starobylých a památných rouch bohoslužebných, korouhví atd. 4. Slovesná umění. a) Katolické básnictví. Obrazec posvátných písní, básní, náboženských dramat a her atd. i skladatelů jejich. b) Duchovní řečnictví. Seznam vynikajících katolických duchovních řečníků všech dob a jejich spisů. c) Posvátný katolický zpěv a hudba všech dob. Obrazec; předměty.

Program církevního odboru evangelického.

1. Literatura. a) Literatura exulantská: modlitby, kancionály, provolání, kázání, části písma sv., památky po roznášecích písma (literatura o nich). Index librorum prohibi-torum. Literatura o knihách exulantských vůbec, b) Literatura v době potoleranční: Knihy české vydané maďarskými kazateli (Végh); památky po nich. církevní knihy


Předchozí   Následující