Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

Poznámka 2. Vývoj školství českého v minulosti až po naše doby, zvláště vznik a utváření se jednotlivých kategorií a druhů škol zobrazení se »rodokmenem škol«. (P. A.Jirák.)

Poznámka 3. Na diagramu znázorní se kvantitativní stav českého školství v různých těch dobách vývojnou linií.

Poznámka 4. Tabelarní přehled celé historie českého školství.

Poznámka 5. Liniový diagram vývoje českého školství od doby znovuzrození národa českého po naši dobu se zřetelem k počtu škol, tříd, žactva a j. (Pan A. Jirák)

Program odboru akademického.

Studentstvo vůbec.

I. Obrazy studenta a života jeho se týkající z dob minulých i nynějších.

II. Kroje studentské, poprsí, figuriny, sochy, různé památky historické.

III. Tableau starostů všech spolků se starostou »Slavie« v čele, po případě fotografie význačných typů studentských. (Tableau z let 1892, 1893, 1894, po případě i z dřívějších.)

IV. Statistika: a) návštěvy vysokých škol českých i cizích; b) dle povolání (fakult, oddělení atd.); c) dle prospěchů vůbec i zvláště dle povolání; d) dle užší vlasti (Čechy, Morava, Slezsko, Slovensko, cizina); e) diagramy a), b), c), dle roků; f) srovnána pokud lze se statistikou studentstva jiných národů; g) poměrů finančních ve studentstvu.

V. Literarní činnost studentstva v poesii i prose. (Díla přímo se vystaví, zejména díla proslulých již spisovatelů z jejich dob studentských.)

VI. Kulturně národní a vědecká činnost studentstva ve spolcích, veřejných přednáškách atd., vyznačená: a) úhrnným počtem přednášek a rozhovorů lid poučujících, knihoven, časopisů, brožur zaslaných, b) úhrnným počtem přednášek a rozhovorů vědeckých.

VII. Historické spisy o studentstvu jednající. (Sepsání »Dějin českého studentstva« do r. 1848 jest již zaručeno.)

VIII. Vzorná všestudentská knihovna rázu povšechně vzdělávacího.

IX. Obraz života studentského, vylíčený vzhledem k rozvrhu studijnímu, zkouškám, životu privátnímu, vzhledem k nákladu finančnímu na jednotlivý obor studijní atd.

Schéma všeobecné.

(Jednotlivé oddíly schématu, pokud ovšem spolek z nich ničeho nemůže dle účelu svého vystaviti, odpadají.)

I. Jméno spolku (druhdy, nyní) a sídlo jeho (i jeho odborů), mapa kraje, v němž spolek pracuje a jejž zastupuje.

II. Stanovy spolku (původní, změněné; stanovy odborů).

III. Místnosti spolkové (fotografie jejich, půdorys domu. »Slavie«, místnosti spolků krajinských, obrázek piteven).

IV. Mapa působiště spolku před založením spolku a dnes vzhledem ke knihovnám, přednáškám, časopisům zasýlaným atd.

V. Prapor spolku a jeho commentarium.

VI. Členové.

VIL Finanční stav spolku: a) Mnoho-li věnováno na účely kulturní, b) Mnoho-li věnováno na účely podpůrné kollegům nemajetným, c) Tabulka a diagramy přijmův a vydání dle roků. d) Úhrnný příjem spolku po čas trvání, úhrnné vydání.

VIII. Knihovna: a) ústřední; počet děl dle oborů literárních. Vedení její. (Knihovna sama se nevystaví.) b) úhrnný počet knih zakoupených a darovaných, c) úhrnný obrat knih během trvání spolku, d) úhrnný náklad na knihovnu vůbec, e) úhrnný počet knihoven založených, darovaných, vyměněných (podrobnosti), f) mapa knihoven se zřetelem k e),

g) vzorná knihovna venkovská (dle návrhů národopisných delegátů spolků krajinských vystaví svým nákladem spolek »Řip«) (medická, právnická, technická), h) vzorné vedení knihovny, i) spisy, tiskopisy vůbec, vydané nákladem spolku, j) výčet spisů v lidu nej-oblíbenějších (knih ke studiu nejužívanějších ?).

IX. Časopisy, brožury kulturní atd.: a) které, kam zasýlány, koupeny, darovány, odbírány, b) úhrnný náklad na ně, c) mapa jejich, diagram dle roků.

X. Přednášky, rozhovory (schůze poučné): a) počet jich vůbec a dle roků, b) diagram dle roků, míst, kde se přednášelo (mapy), c) thema jich se jmény přednášejících.

XI. Zábavní, repraesentačni podniky (po případě jich commentarium): a) jich počet vůbec a dle roků, b) kde se konaly (krátký jich výpis).

XII. Vnitřní zařízení a vnitřní činnost ve spolku: a) odbory, řády, komise, b) počet schůzí výborových, měsíčních, valných hromad, c) ukázky protokolů, knihy členské, pokladní.

XIII. Památné věci spolku: a) pamětní kniha, rukopisy, dary atd.

XIV. Dějiny spolku s vyznačením zvlášť momentů, pro život spolku významných.

Program právnického odboru.

Část prvá. 1. Znázornění místností, v nichž se tvořilo právo neb konaly soudy. (Vystaví se obrázky sněmoven, budov i síní soudních, a zřídí se síň dle vzoru jedné ze starodávných a památných síní takových)

2. Nářadí a náčiní, jež se vztahuje na označení hodností právních, zejména: odznaky důstojností, ku př.: »rychtářské hole«, sedadla, oděvy. (Předměty tyto vystaví se buď ve skutečnosti, buď obrazy neb snímky fotografickými.)

3. Předměty, jež se vztahují na vykonávání spravedlnosti. Předměty, jimiž se vykonávala spravedlnost: důtky, meče katov-ské, šibenice, mučidla. (Způsob vystavení týž jako při odstavci 2. Mimo to vystavily by se obrazy o vykonávání různých trestů, poprav i scény z mučíren.)

4. Věznice. (Vystaví se ilustrace neb fotografie věznic, a sice pohledy na budovy i vnitřní zařízení, zejména obrazy památných věznic, ku př.: Daliborky, věznice na radnici Staroměstské. Po případě zřídí se cela staré věznice a cela moderní věznice.)

Část druhá. 1. Literatura: Knihy právnické, podobizny i autogramy spisovatelů právnických i mužů, kteří si získali zásluhu o právnictvo.

2. Památky právnické: Staré zákonníky, zřízení zemské, knihy městské, desky zemské, knihy pozemkové i jiné památné knihy právní.

3. Znaky městské.

Část třetí. 1. Studium právnické: Památné předměty fakulty právnické. Statistické tabulky o počtu učitelstva, žactva, přednášek, zkoušek a promocí.

2. Spolky právnické: a) Právnická jednota v Praze; b) Právnická jednota v Brně; c) spolek k podpoře vdov a sirotků po doktorech práv pražské university; d) Jonákova nadace. Spolkové předměty památné i statistické tabulky o činnosti.

Poznámky. 1. Znázornění lidové činnosti při různých právních ústavech, znázornění lidových zvyklostí právních spadá do odboru zvykoslovného.

2. Znázornění praktického působení práv-nictva bude provedeno prací odboru statistického (v části, jež jedná o obyvatelstvu dle zaměstnání část II., díl I.).

3. Spolek »Všehrd« bude zastoupen mezi spolky studentskými, jež tvoří zvláštní skupinu Národopisné výstavy.

Program obchodního odboru.

1. Zboží a sice veškeré druhy, které se v obchodě vyskytovaly a vyskytují (vyjma cenné papíry, bod II. 1. c), vzorky, modely a obrazy za různých dob na jednotlivých trzích se vyskytujících druhů zboží se zřetelem na pojmenování, původ, ušlechťování, falšování, tříděni, balení a uschovávání zboží, způsob prodeje a jiné s ním zacházení s ohledem na obchod ve velkém i v malém.

Při tom dlužno dbáti zpráv, jaké množství, z kterých končin, jakými cestami a prostředky se zboží dováželo, odkud a kam se prováželo a kam se vyváželo, a to jak zboží cizozemské, tak i domácí, což znázorněno budiž mapami, grafikony, diagramy, tabulkami statistickými a podobnými přehledy, dále účty, cenníky a různými těchto bodů se týkajícími listinami; pokud výroba, koupě a prodej jednotlivých druhů zboží byly vyhrazeny určitým osobám, společenstvům neb obcím (výsady, monopoly, propoly), budiž to výslovně uváděno.

II. Pomůcky a způsob provozování obchodu. 1. Platidlo a měnidlo: a) druhy zboží, jichž se užívalo v různých dobách k výměně; b) kovové mince; c) papírové peníze a jich náhrada, zvláště směnky, poukázky peněžní, akcie, zástavní a skladní listy, cheky, losy, různé loterie, zvláště provozované podomními obchodníky (hausírníky); d) nářadí a náčiní ku zhotovování kovových i papírových peněz, fotografie, obrazy a modely starých mincoven českých, na př. Vlaský dvůr v Kutné Hoře atd.; e) způsob uschování peněz (pokladnice a schránky, opasky, měšce, tobolky, kapsáře); f) úvěr (rozměry a druhy úvěru, lhůty a míra úroková [lichva], zprostředkování úvěru osobami neb ústavy peněžními [směnárníci, peněžníci], banky veřejné a soukromé, spořitelny, záložny, zasta--várny, skladiště [viz též bod II. 4.]).

2. Míry a váhy různých dob a z různých látek a jich ověřování (cejchovnictví), poměry obchodů, které měr a vah používati nesměly (velký obchod v Ungeltě atd.), vyobrazení budov, na nichž byly míry označeny, na př. starý loket na věži novoměstské radnice v Praze atp.

3. Trhy: a) druhy jejich (trhy všeobecné a na určité druhy zboží, dražby a výprodeje); ty právo tržní, zvláště kým byly trhy povolovány neb určovány, dále dozor na ně (policie tržní a zdravotní), poplatky tržní a způsob jich vybírání: c) místa, kde byly trhy konány; d) období, čas a doba jich trvání; e) způsob, jakým se konaly, přípravy, slavnosti a obyčeje k nim se pojící; zvláště by bylo záhodno, aby na výstavě předveden byl starý trh a novější český jarmark, dále znázornění mapami, na kterých místech konají se v určité dny každého měsíce trhy výroční.

4. Skladová práva měst, společenstev, cechů atd., skladiště soukromá a veřejná, na př. znázornění a zařízení solnic, listiny a výsady toho se týkající atd. (viz bod. I.).

5. Místnosti obchodní, a to jak krámy starší, boudy, kotce, sklepy, loubí, stánky a jich zařízení s příslušenstvím (na př. skladištěm, pisárnou), pak krám moderní s účtárnou. Při tom pamatováno budiž na různé způsoby a pomůcky účtování (křidou, vroubky a různé záznamy účetní) a na činnost obchodníkovu v krámě a mimo něj (opatřování zboží atd., viz bod I.). — Sejde-li se dosti látky příslušné, bude odbor se snažiti, aby byl na výstavě vypraven starý a nový krám, tento ve spojení s moderní účtárnou (kom-ptoirem), vzorně zřízenou; snad se podaří znázorniti na výstavě v části věnované staré Praze také Starý Ungelt.

6. Zprostředkování obchodu: statistika a činnost dohazovačů, sensálův, agentů, cestujících obchodníků, komissionářů atd.

7. Reklama: vyvolávání a chválení zboží na trzích, reklama písemná i tisková, štíty vývěsní zvláště staré: zde podána bude sbírka annoncí, inserátů, plakátů zvláště sensačních, oběžníků, vložek k časopisům atp.


Předchozí   Následující