Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující

8. Poplatky: cla dovozná, vývozná a prů-vozná (při čemž dlužno vzíti zřetel ku podloudnictví, jeho rozsahu a způsobu, jakým bylo prováděno, ku směrům a cestám, kterých podloudníci užívali, k obrazům, typům podloudníků, vystrojení jich atd., dále daně a dávky veřejné uvalené na obchod, sazby dopravní atd., což bude grafikony, statistickými přehledy a podobným způsobem znázorněno.

9. Dopravnictví: a) cesty, silnice (mosty), pak stezky a přechody zemské (zlaté stezky), mýta; b) vodní cesty, loděnice, překladiště, přístavy, průplavy, mýta vodní; c) železnice (koňské, patní, vléčné atd.); d) zřizování, udržování a ochrana těchto prostředků komunikačních a bezpečnost při dopravě (zprávy a pověsti o loupežných rytířích, zemských škůdcích atp.); e) poštovnictví: odd. 1. Mapy a diagramy znázorňující poštovní spojení v zemích českých v době před zavedením pošty Thurn-Taxis'ské. 2. Obrazy krojů neb jeho součástek, jakých užívali poslové poštovní v téže době; ostatní pozůstatky, pokud jsou přístupny v originále neb v modelech a vyobrazeních. 3. Vývoj pošty Thurn-Taxis'ské v zemích českých, znázorněný mapami a dia-gramy. 4. Obrazy krojů atd. jako pod 2. v periodě Thurn-Taxis'ské. 5. Mapy a diagramy poštovních spojení v zemích českých v době moderní. 6. Znázornění pokroku, pokud jeví se v zemích českých. Tiskopisy a podobné znázornění ponenáhlého nabývání a ubývání práv jazyka českého v nich se jevící. Sbírka s českou obliterací. Předměty týkající se této části programu e) buďtež zasýlány přímo Českému klubu filatelistů v Praze, Ferdinandova třída č. 26. f) Prostředky dopravní, vozidla, jich modely a obrazy a způsob dopravy, na př. na soumarech, vozích formanských, lodích, vorech, vagonech železničních, přenášení zboží v krosnách, obyčeje a způsoby osob při dopravě zaměstnaných (zvyky vozků a plavců, zájezdní hospody, krčmy lodníků, formanky, kroje a typy expressů, poslů a jiných zřízenců).

10. Pojišťování a to proti pohromám živelním, při dopravě, pojišťování cenných zásylek, proti úrazu a nemoci, dále pojišťování důchodu, kapitálu a životní.

11. Obchodní zákonodárství, přehled a obraz jeho vývinu, zvláště v příčině cenných papírů (II. 1. c) a úvěru (II.1. f), staré i nové zákonníky, listiny soudní, rozsudky, řády konkursní, části zákonodárství trestního sem spadající atd.

III. Osoby při obchodě zaměstnané. 1. Samostatní obchodníci (velkoobchodníci, kupci, kramáři, podomní obchodníci), místní práva a obyčeje kupců, statistika firem a obchodníků neprotokolovaných, společenské postavení obchodníků, jich kroj (obleky i figuriny), národnost kupců v jednotlivých krajinách za různých dob atp.

2. Zřízenci obchodní, poměr jich k obchodníku, jich druhy: prokuristé, cestující, personál účetní a krámský (učeň a pomocník); doba učební a výučné (»za vyučenou«), otázka odměny, stravy, bytu, zacházení s personálem, povinnosti a práva jeho, pracovní doba, klid nedělní, výpověď, obstarávání míst a p.

IV. Spolčování. 1. Nucená sdružení: a) cechy a společenstva (gremia), práva a výsady jejich, památky cechovní (privilegia a jiné listiny, prapory, pokladnice, razítka, pečeti a jiné předměty inventární), obyčeje a zvyklosti, moc a působení, jich statistika (počet členů a rozvětvení); b) obchodní komory (rozloha, národnost, volební statistika

a j. znázorněna mapami, pak činnost obchodních sekcí komor).

2. Volná sdružení: spolky a jednoty obchodníků i zřízenců, jich rozvětvení a činnost atd.

V. Školství a literatura. 1. Školství: pokračovací kupecké školy, vyšší obchodní školy, obchodní akademie — soukromá obchodní učiliště a vyučovací běhy spolkův.

2. Literatura: vědecké spisy, učebnice, časopisy, příležitostné brožury, kalendáře, mapy atd.

Pozn. Oddíl V. 2. uspořádá sl. Spolek českoslovanských knihkupeckých účetních v Praze.

VI. Různé. Poprsí a fotografie osob zasloužilých o obchod český, jich rodné domky, pracovny a tomu pod.

Program odboru fotografického.

Z programu výstavy plyne, že bude potřebí zobraziti fotografiemi především sídla národa českoslovanského, tedy různé krajiny jim osazené (rozhledy a panoramické obrazy nížin, hor, krajin protékaných vodami, lesův atd.), pak pohledů na samoty, skupiny domů, osady a města, obrazů návsí, náměstí, vy-nikajícících a památných ulic, podloubí, domů, chalup, statků, dvorcův, studní, kašen, sloupů, stavení hospodářských, zahrad, stodol, salaší, starých sýpek a stájův a pod.; dále význačných památek stavitelských, uměleckých a historických českého původu a rázu, jako jsou hrady, zámky, zříceniny, nádvoří, věže, kostely, ambity, místa poutnická, křížové cesty, zvonice, kaple, kříže staré (báby) i novější, boží muka a sochy, hřbitovy, kostnice, radnice a rychty, městské brány a hradby, parkány, kláštery, budovy veřejné, zvláště obrazy starých škol, mlýny vodní i větrné, mosty a lávky. K tomu řadí se jednak obrazy význačných krajin vodních (na řekách, rybnících, jezerech horských, slatiny, rašeliniště a pod.), dále partie lesní, myslivny, hájovny, besídky, vyhlídky a boudy lesní, studánky, parky a sady, útvary skalní, přírodozpytně a geologicky významné..

Zvláště upozorniti dlužno na rodné domy vynikajících mužův i žen a jejich pomníky, sochy i rovy. Dále bude potřeba fotografovati národní kroje a části jejich, šperky, dýmky, hole, brašny atd. Neméně dlužno zobraziti vnitřky budov, nářadí, nábytek a náčiní domácí, památky národního umění, jako řezby, ozdoby, malby, vyšívání a pod., staré knihy, listiny týkající se života lidu, hlavně když nebude lze originály předmětů těch na výstavu dostati.

Rovněž důležity budou fotografie lebek a hlav, četné podobizny osob a fysiognomie jejich, při čemž budiž upuštěno od všeliké retuše a osoby buďte fotografovány jednak v profilu, jednak plnou tváří, tak, aby obě osy tváře se křižovaly v středu obrazu.

Velice poučnými a zajímavými byly by také fotografie různých slavností a průvodů národních, zvláště při křtech, svatbách, pohřbech, poutích, posvíceních, obžinkách, vinobraní, dočesné, při různých pověrách a obyčejích (máje a pod.), obrazy her a tancův. Zde bude fotografie a malba jedním z hlavních způsobů, jakými obyčeje ty bude možno na výstavě předvésti.

To platí také v příčině vyobrazení lidu při práci, tedy na př. v zemědělství: při práci na polích a lukách, na zahradě, vinici

a chmelnici, v lesích a při lovu, při rybářství a dřevařství, v lomech a při hornictví; dále při jednotlivých řemeslech a při průmyslu drobném a domovním, pak v příčině scén ze života dělnického.

Pro historické oddělení výstavy budou důležitými fotografie míst historicky proslulých, jako bojišť a pod., různých znaků, štítův a erbů, předmětů týkajících se českého válečnictví a pod., ovšem pokud jsou rázu a původu českého.

Při osobách, které budou zobrazeny, nutno uvésti jméno, stav, vík a sídlo její (dle obce, okresu a země). Při každé osobě nutno arci předem zjistit, že jest rodu českého. Podobně nutno jest, aby u každé fotografie vůbec bylo připojeno určité slovné označení zobrazeného předmětu a poznamenání místa, obce, okresu a země, kde předmět se nalézá, i jméno fotografa, jímž provedena jest.

V příčině technické doporučuje se, by fotografie byly pokud možno rozměrů větších (kabinetní formát 12 x 16 cm), zvláště pak, aby byly ostré a bezvadné, a dopouštěly zvětšení. Při předmětech pestrých, hlavně kde převládají barvy žluté, červené a zelené, bylo by hodno, aby se za příčinou přesnosti užívalo spíše desk orthochromatických. Také by bylo radno užívati ke kopiím platinotypií a papírů bromo- a chromostříbrnatých, jež dopouštějí kopírování rychlé také v době zimní, při slabším světle denním, neb i při světle umělém, dávají přesnější podrobnosti, jsou trvalejšími a mají vzhled kreseb nebo tisků. Rovněž vítány byly by diapositivy (obrazy na skle) a uhlotisky neb obrazy ste-reoskopní, jež jsou mnohem plastičtější.

Fotografický odbor, který Hlavní výbor Národopisné výstavy českoslovanské spolu s Klubem fotografův amatérův zřídil a v němž zasedají také zástupci fotografů z povolání, bude pečovat o to, by tato práce fotografická prováděna byla co možná soustavně a dle pevných zásad; odbor ten bude sdělovati pp. fotografům amatérům potřebné pokyny a bude uveřejňovati odborná vysvětlení v orgánu Klubu F. A., »Fotografickém Věstníku«. — Žádáme tudíž všech pp. fotografův a fotografův amatérů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, by k společné a záslužné práci této se přihlásili a aby sdělili fotografickému odboru N. V. Č. (v Praze č. p. 311—I.), jakými fotografiemi by se výstavy súčastnili, po případě, aby zaslali fotografickému odboru fotografie, které by výstavě věnovati hodlali a jež by po výstavě mohly býti odevzdány některému museu veřejnému.

Za příčinou pevné organisace prací těch bylo by vhodno, aby někteří pp. fotografové a fotografové amatéři zvláště na venkově přihlásili se za důvěrníky, totiž aby upozorňovali fotografický odbor na fotografy a fotografy amatéry jim známé, poskytovali těmto radu a pomoc v otázkách technických a návod k soustavnému fotografování, rozdělovali mezi ně práci v určitém obvodu (městě, okresu atd.) a zasílali odboru fotografie od nich získané. Věci samé by velice posloužilo, kdyby fotografie důvěrníkům těm odevzdány byly v několika exemplárech, protože by bylo lze pro výstavu vybrati otisky nejzdařilejší; některých otisků mohlo by se užiti k pořádání místních výstav fotografických a pro místní musea; tím by zájem pro výstavu Národopisnou nemálo rostl a také širší krnhy měly by příležitost, aby upozornily na předměty, jež nebyly dosud pro výstavu sbírány nebo fotografovány.


Předchozí   Následující